Vandringskläder – Komplett guide

Vad ska man ha för kläder på vandring på sommaren? Kan man gå i samma kläder som man har på sig på långpromenad hemmavid, eller måste vandringskläderna för vara av något särskilt märke eller material för att fungera bra under barmarkssäsong?

Alla dessa frågor och mer därtill ska vi reda ut här och nu! Börja med att se videon, och därefter grottar du ner dig i detaljerna med hjälp av nedanstående artikel. I artikeln går vi också igenom vilka märken och modeller som ger dig allra mest valuta för pengarna.

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vandringskläder

I denna artikel går vi igenom varje kategori av vandringskläder för barmarkssäsong var för sig; underkläder, underställ, vindjacka, byxor, värmeplagg och regnplagg för vandring.

Vi ska reda ut vilka funktioner som bra vandringskläder ska uppfylla för att fungera under vår, sommar och höst. Vi ska också gå igenom vilka märken och modeller som ger mest valuta för pengarna, samt hur du använder och förvarar kläderna för att få ut maximal nytta av dem.

Vandringskläder
Lätt vindjacka skyddar från vinden. I närheten av Kebnekaise.

Underkläder för vandring

Kalsonger och trosor, gärna i merinoull istället för bomull. Fördelarna med ull är många; dels värmer det även när det är blött, vilket är fördelaktigt på fjällvandring där vädret varierar kraftigt mellan varmt och soligt till kallt, regnigt och blåsigt. Men ull har också en svalkande effekt under varma dagar, då det isolerar mot värme utifrån och verkar på så sätt svalkande.

Ull har också antiseptiska egenskaper, vilket gör att ull är i viss mån ”självrengörande”. När du vädrar ullplaggen mellan användningarna så behöver de inte tvättas lika ofta som bomullsplagg. Ull motverkar också dålig lukt och passar därför utmärkt för just underkläder och strumpor. Allra bäst är att satsa på merinoullskalsonger eller trosor i tunn merinoull.

Aclima LightWool Boxer Men – Kalsonger i merinoull för herrar
Aclima LightWool Hipster Women – Hipsters i merinoull för damer
Aclima LightWool Briefs Women – Briefs i merinoull för damer

Som kille så låter jag bli att ge detaljerade rekommendationer om BH:ar och Sport-BH:ar då jag känner att jag inte har tillräckligt stora kunskaper inom området 🙂 Men eftersom att underkläder i merinoull fungerar fantastiskt bra för vandringsäventyr, så råder jag dig ändå att ta en titt på denna Sport-BH i merinoull:

Smartwool Women’s Seamless Racerback Bra – Sport-bh i sömlös design med mjukt foder i merinoull

Underställ för vandring

Min rekommendation är att du skaffar dig två stycken långärmade underställströjor; en i merinoull och en i syntetmaterial. Tröjan i syntetmaterial köper du för en billig penning på din lokala sportaffär, exempelvis på Stadium Outlet eller XXL, och den har du på dig på dagen när du vandrar. Underställströjan i merinoull förvarar du i en vattentät packpåse, exempelvis denna, inne i ryggsäcken tillsammans med ett par långkalsonger i merinoull samt yllestrumpor.

Merinoullströjan och långkalsongerna använder du sedan som ”backup” för kalla dagar och nätter när temperaturen kryper ner under 10 grader. Yllestrumporna drar du på dig när du lägger dig i sovsäcken under de kalla nätterna.

Fuse Merino Base Layer Set Herr – Underställsset i merinoull för herrar
Fuse Merino Base Layer Set Dam – Underställsset i merinoull för damer

Underställ vandring
Samma underställströja i merinoull som jag har använt mig av på fjällvandringar hade jag även på mig under de tuffa väderförhållandena på Laponia Triathlon 2019. Det fina med ull är att det värmer även när det är blött.

Vindjacka för vandring

Företag som vill sälja dyra Gore Tex-plagg till dig använder ordet ”skalplagg” för att sälja ett enda plagg till dig som är tänkt att fungera både som vindjacka och som regnjacka på en och samma gång. Personligen föredrar jag att gå i vindplagg när det är uppehåll och i regnkläder när det regnar måttligt. Om det spöregnar så chillar jag istället i tältet 🙂

Det blir också mycket billigare i längden att låta ryggsäckens axelremmar och höftbälte att nöta på en 200 kronors vindjacka istället för membranet på en 4000 kronors skaljacka.

Det som du behöver på överkoppen är alltså en lätt vindjacka. Ju tunnare tyg desto bättre. Och den måste ha en huva som sitter tajt på huvudet, kom ihåg att det kan blåsa rejält uppe på fjället! Och du måste köpa vindjackan i en storlek som är tillräckligt rymlig för att rymma en underställströja och en värmande fleecetröja undertill.

Salomon Men’s Bonatti Cross Wind – Vindjacka för herrar
Salomon Women’s Agile Full Zip Hoodie – Vindjacka för damer

Vindjacka vandring
Vinden friskar dags att dra på sig vindjackan strax söder om Kaitumjaure.

Byxor för vandring

Byxor för vandring ska uppfylla följande två funktioner;

  1. skydda dina ben från vind
  2. Skydda dina ben från myggbett

Mina absoluta favorit-vandringsbyxor var ett par svarta vindbyxor med sportig och smal passform från Nike, tills de gick sönder efter många års användning på både fjällvandringar och fisketurer.

Byxorna satt perfekt, då kostade inte många hundralappar, och det täta tyget skyddade mig till 100% från både vind och mygg. De var också tillräckligt svala för att ha på sig i sommarvärmen.

Följande byxor är både snygga och funktionella, använd dem både för vandring OCH promenader hemmavid:

Haglöfs Rugged Flex Pant Men – Lätta, vindtäta och snabbtorkande byxor för herrar
Haglöfs Rugged Flex Pant Women – Lätta, vindtäta och snabbtorkande byxor för damer

För kvinnor som vill ha ett par tights som är speciellt utformade för vandring rekommenderar jag:
Fjällräven Women’s Abisko Trekking Tights – tekniska vandringstights i tåligt stretchmaterial.

På fjällvandring med vindbyxor från Nike på benen längs Kungsleden.

Värmeplagg för vandring

Värmeplagg för svensk sommarfjäll innebär fleecetröjor och ylletröjor. Dessa används när temperaturen kryper ner under 10 grader och när du rastar. Fleecetröjor och ylletröjor är inte vindtäta, därför kallas de även för ”mellanlager”, då du bär dem under skalplagget som i sin tur utgörs av vindplagget eller regnplagget.

Woolpower Full Zip Jacket 400 – Värmande fleecetröja av högsta kvalitet, tillverkas i Östersund, unisex
Woolpower Full Zip Jacket 600 – Extra varm fleecetröja av högsta kvalitet, tillverkas i Östersund, unisex

När jag rastar under kalla dagar på vandring drar jag på mig fleecetröjan över underställströjan, och ovanpå den har jag antingen min vindjacka eller regnjacka. Jag drar också på mig mössan vid behov för att få det ännu varmare.

Du behöver också handskar för att hålla dina händer varma. Åk INTE på fjällvandring utan handskar!

Norröna Falketind Windstopper Short Gloves – Vindtäta handskar för damer och herrar

Fleecetröja vandring
Fleecetröja med huva värmer överkroppen. Komplettera med keps och handskar.

Hatt för vandring

En vandringshatt kan antingen vara en keps eller en hatt med brätte. Vandringshatten ska framförallt skydda dig från stark sol och hård vind. Jag använder keps, den sitter perfekt även under vindjackans huva och hjälper därigenom till att hålla huvan på plats även under hård vind.

Den största fördelen med hatt med brätte är att den skyddar ännu bättre från stark sol än keps. Brätten skyddar inte bara ditt huvud, men också dina öron och din nacke från solen.

Lundhags Bucket Hat – Klassisk bredbrättad hatt för solskydd i varmt klimat, unisex.

Regnkläder för vandring

När du ska välja regnkläder för fjällvandring har du följande tre alternativ:

  • Regnställ i Galon
  • Regnställ Gore Tex
  • Regnställ med membran som är billigare och mindre vattentätt än Gore Tex. Olika tillverkare använder olika namn för sina membran.

Jag rekommenderar en jacka och byxa i Gore-Tex istället för galon. Då vet du att du har fått ett plagg som är lika vattentätt som galon, men som andas åtminstone lite, och som är både lättare och tar mindre plats i ryggsäcken. Och snyggare, då jag vet att det är viktigt för många fjällvandrare. Du använder vindjackan som skalplagg tills det börjar regna. Först då tar du på dig Gore-Tex-jackan (och regnbyxorna).

Haglöfs L.I.M Jacket Men – Regnjacka i Gore-Tex för herrar
Haglöfs L.I.M Pant Men – Regnbyxa i Gore-Tex för herrar
Haglöfs L.I.M Jacket Women – Regnjacka i Gore-Tex för damer
Haglöfs L.I.M Pant Women – Regnbyxa i Gore-Tex för damer

Mer information om regnkläder för vandring hittar du här. Glöm inte heller att ta hand om dina regnkläder genom att tvätta och impregnera dem på korrekt sätt med jämna mellanrum. Mer info om det hittar du här.

Regnkläder vandring
Lätt duggregn vid Kaitumjokk. På med regnjacka och regnbyxa.

Skor för vandring

Här hittar du kompletta guider om skor för vandring:

Vandringskläder dam

Samtliga vandringskläder för damer som omnämnts i denna artikel hittar du samlade här:

Aclima LightWool Hipster Women – Hipsters i merinoull för damer
Aclima LightWool Briefs Women – Briefs i merinoull för damer
Smartwool Women’s Seamless Racerback Bra – Sport-bh i sömlös design med mjukt foder i merinoull
Fuse Merino Base Layer Set Dam – Underställsset i merinoull för damer
Salomon Women’s Agile Full Zip Hoodie
– Vindjacka för damer
Haglöfs Rugged Flex Pant Women – Lätta, vindtäta och snabbtorkande byxor för damer
Fjällräven Women’s Abisko Trekking Tights – Tekniska vandringstights i tåligt stretchmaterial för damer
Woolpower Full Zip Jacket 400 – Värmande fleecetröja av högsta kvalitet, tillverkas i Östersund, unisex
Woolpower Full Zip Jacket 600 – Extra varm fleecetröja av högsta kvalitet, tillverkas i Östersund, unisex
Norröna Falketind Windstopper Short Gloves – Vindtäta handskar, unisex
Lundhags Bucket Hat – Klassisk bredbrättad hatt för solskydd i varmt klimat, unisex.
Haglöfs L.I.M Jacket Women – Regnjacka i Gore-Tex för damer
Haglöfs L.I.M Pant Women – Regnbyxa i Gore-Tex för damer

Vandringskläder herr

Samtliga vandringskläder för herrar som omnämnts i denna artikel hittar du samlade här:

Aclima LightWool Boxer Men – Kalsonger i merinoull för herrar
Devold Hiking Man Long Johns – Långkalsonger i merinoull för herrar
Devold Hiking Man Shirt – Underställströja i merinoull för herrar
Salomon Men’s Bonatti Cross Wind – Vindjacka för herrar
Haglöfs Rugged Flex Pant Men – Lätta, vindtäta och snabbtorkande byxor för herrar
Woolpower Full Zip Jacket 400 – Värmande fleecetröja av högsta kvalitet, tillverkas i Östersund, unisex
Woolpower Full Zip Jacket 600 – Extra varm fleecetröja av högsta kvalitet, tillverkas i Östersund, unisex
Norröna Falketind Windstopper Short Gloves – Vindtäta handskar, unisex
Lundhags Bucket Hat – Klassisk bredbrättad hatt för solskydd i varmt klimat, unisex.
Haglöfs L.I.M Jacket Men – Regnjacka i Gore-Tex för herrar
Haglöfs L.I.M Pant Men – Regnbyxa i Gore-Tex för herrar

Fjällvandring
Solovandring i all ära! Ta med din partner ut på nästa vildmarksäventyr!

Similar Posts