Vandringskläder – Komplett guide

Vad ska man ha för kläder på vandring? Kan man gå i samma kläder som man har på sig på långpromenad hemmavid, eller måste vandringskläderna vara av något särskilt märke eller material för att fungera bra?

Alla dessa frågor och mer därtill ska vi reda ut här och nu! Börja med att se videon, och därefter grottar vi ner oss i detaljerna med hjälp av nedanstående artikel. I artikeln går vi också igenom vilka märken och modeller som ger dig allra mest valuta för pengarna.

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vandringskläder

I denna artikel går vi igenom varje kategori av vandringskläder för barmarkssäsong var för sig; underkläder, underställ, vindjacka, byxor, värmeplagg och regnplagg för vandring.

Vandringskläder
Gamájåhkå, strax ovanför fjällstationen i Kvikkjokk. Regnställ från Haglöfs följde med på denna Kungsleden-vandring med start i Saltoluokta

Vi ska reda ut vilka funktioner som bra vandringskläder ska uppfylla för att fungera under vår, sommar och höst. Vi ska också gå igenom vilka märken och modeller som ger mest valuta för pengarna, samt hur du använder och förvarar kläderna för att få ut maximal nytta av dem.

Underkläder för vandring

Kalsonger och trosor, gärna i merinoull istället för bomull. Fördelarna med ull är många; dels värmer det även när det är blött, vilket är fördelaktigt på fjällvandring där vädret varierar kraftigt mellan varmt och soligt till kallt, regnigt och blåsigt. Men ull har också en svalkande effekt under varma dagar, då det isolerar mot värme utifrån och verkar på så sätt svalkande.

Ull har också antiseptiska egenskaper, vilket gör att ull är i viss mån ”självrengörande”. När du vädrar ullplaggen mellan användningarna så behöver de inte tvättas lika ofta som bomullsplagg. Ull motverkar också dålig lukt och passar därför utmärkt för just underkläder och strumpor. Allra bäst är att satsa på merinoullskalsonger eller trosor i tunn merinoull.

Aclima LightWool Boxer Men – Kalsonger i merinoull för herrar
Aclima LightWool Hipster Women – Hipsters i merinoull för damer

Revolution Race säljer också underkläder i merinoull:

Underkläder från RVRC för Herrar
Underkläder från RVRC för Damer

Underkläder för vandring
Morgonkaffekokning iförd merinoullskalsonger och sov-mössan längs Upplandsledens etapp 3 .

Underställ för vandring

Min rekommendation är att du skaffar dig två stycken långärmade underställströjor; en i merinoull och en i syntetmaterial. Tröjan i syntetmaterial köper du för en billig penning på din lokala sportaffär, exempelvis på Stadium Outlet eller XXL, och den har du på dig på dagen när du vandrar.

Underställströjan i merinoull förvarar du i en vattentät packpåse inne i ryggsäcken tillsammans med ett par långkalsonger i merinoull samt yllestrumpor.

Merinoullströjan och långkalsongerna använder du sedan som ”backup” för kalla dagar och nätter när temperaturen kryper ner under 10 grader. Yllestrumporna drar du på dig när du lägger dig i sovsäcken under de kalla nätterna.

Prisvärda underställsset i merinoull från RVRC för Herrar
Prisvärda underställsset i merinoull från RVRC för Damer

Merinullströja för vandring
Denna underställströja i merinoull från Dressmann har tjänat mig väl på skogsvandringar, fjällvandringar, Kebnekaise-bestigningar och Ironmanlopp. Det fina med ull är att det värmer även när det är blött.

Vindjacka för vandring

Företag som vill sälja dyra Gore Tex-plagg till dig använder ordet ”skalplagg” för att sälja ett enda plagg till dig som är tänkt att fungera både som vindjacka och som regnjacka på en och samma gång. Personligen föredrar jag att gå i vindplagg när det är uppehåll och i regnkläder när det regnar måttligt.

Det blir också mycket billigare i längden att låta ryggsäckens axelremmar och höftbälte att nöta på en 200 kronors vindjacka istället för membranet på en 4000 kronors skaljacka.

Det som du behöver på överkoppen är alltså en lätt vindjacka. Ju tunnare tyg desto bättre. Och den måste ha en huva som sitter tajt på huvudet, kom ihåg att det kan blåsa rejält uppe på fjället! Och du måste köpa vindjackan i en storlek som är tillräckligt rymlig för att rymma en underställströja och en värmande fleecetröja undertill.

Vindjacka vandring
Vid Kaitumjaure längs Kungsleden. Vinden tilltar, dags att dra på sig vindjackan av märket SOC, inköpt på Stadium för 200 kr.

Stadium har genom åren haft prisvärda vindjackor med huva av märket SOC i sitt sortiment. Börja gärna med att kolla där. Jag tycker att renodlade friluftsbutiker, såsom Naturkompaniet, är fullständigt urusla på att ha vettiga vindjackor i sitt sortiment. Revolution Race har dock börjat inkludera vindjackor i sitt sortiment, tack och loiv.

Vindjackor från RVRC för herrar
Vindjackor från RVRC för damer

Byxor för vandring

Byxor för vandring ska uppfylla följande två funktioner;

  1. Skydda dina ben från vind och kyla
  2. Skydda dina ben från insektsbett
  3. Ventilera ut överskottsvärme

Mina första vandringsbyxor var ett par svarta vindbyxor med sportig passform från Nike, tills de gick sönder efter många års användning på både fjällvandringar och fisketurer.

På fjällvandring med vindbyxor från Nike på benen. Foto från Abisko-Nikklauokta-sträckan längs Kungsleden.

Byxorna satt perfekt, då kostade inte många hundralappar, och det täta tyget skyddade mig till 100% från både vind och mygg. De var också tillräckligt svala för att ha på sig i sommarvärmen.

Därefter gick jag över till att använda friluftsbyxor från Haglöfs då jag behövde ett par byxor med relativt stora sidofickor båda benen för att rymma actionkameran i den ena och mikrofonen i den andra fickan.

Friluftsbyxor från Haglöfs för Herrar
Friluftsbyxor från Haglöfs för Damer
Vandringstights från Haglöfs för Damer

Följande vandringsbyxor från RVRC är snygga på både män och kvinnor, de är funktionella och mycket prisvärda:

RVRC Frilufts- och vandringsbyxor för Herrar
RVRC Frilufts- och vandringsbyxor för Damer

Vandringsbyxor
Friluftsbyxor från Haglöfs på benen, på väg upp mot fjället genom fjällbjörksskogen. Mer info och köpråd om friluftsbyxor hittar du här.

Värmeplagg för vandring

Värmeplagg för vandring i svenska skogar och sommarfjäll innebär fleecetröjor och ylletröjor. Dessa används när temperaturen kryper ner under 10 grader och när du rastar.

Fleecetröjor och ylletröjor är inte vindtäta, därför kallas de även för ”mellanlager” då du bär dem under skalplagget som i sin tur utgörs av vindplagget eller regnplagget.

Har du tjock plånbok och vill ha det allra allra bästa när det kommer till ylletröjor för friluftsliv? Spana in Woolpower, deras ylletröjor tillverkas i Östersund av svenska sömmerskor. Inte billigt, men oerhört hög kvalitet. Jag har personligen använt Woolpowers ylletröjor på skidturer i skogen och vinterfiske i Norrland.

Woolpower Full Zip Jacket 400 – Högkvalitativt förstärkningsplagg i ullfrotté, för damer och herrar

För dig med mindre budget rekommenderas fleecetröja från RVRC; fem gånger billigare men värmer bra.

RVRC Fleecetröjor för Herrar
RVRC Fleecetröjor för Damer

Vindskydd Trummelsberg
Dags att inleda vårvandring längs Bruksleden.

När jag rastar under kalla dagar på vandring drar jag på mig fleecetröjan över underställströjan, och ovanpå den har jag antingen min vindjacka eller regnjacka. Jag drar också på mig mössan vid behov för att få det ännu varmare.

Du behöver också handskar för att hålla dina händer varma. Åk INTE på vandring utan handskar!

Norröna Falketind Windstopper Short Gloves – Vindtäta handskar för damer och herrar

Hatt för vandring

En vandringshatt kan antingen vara en keps eller en hatt med brätte. Vandringshatten ska framförallt skydda dig från stark sol och hård vind. Jag använder keps, den sitter perfekt även under vindjackans huva och hjälper därigenom till att hålla huvan på plats även under hård vind.

Den största fördelen med hatt med brätte är att den skyddar ännu bättre från stark sol än keps. Brätten skyddar inte bara ditt huvud, men också dina öron och din nacke från solen.

Lundhags Bucket Hat – Klassisk bredbrättad hatt för solskydd i varmt klimat, unisex.

Billigt regnställ för vandring
höstvandring längs Bruksleden.

Regnkläder för vandring

När du ska välja regnkläder för fjällvandring har du följande två alternativ:

  • Regnställ i galon
  • Regnställ med membran. Olika tillverkare använder olika namn för sina membran.

Jag rekommenderar en jacka och byxa med membran istället för galon. Det är både lättare och tar mindre plats i ryggsäcken. Membran släpper också ut överskottsvärme som bildas vid ansträngning. Det är oerhört viktigt; du slipper bli genomblöt av svett när du vandrar med regnkläderna på.

Använd inte regnkläderna i uppehållsväder, använd istället vindjackan och vandringsbyxorna som skalplagg tills det börjar regna. Det finns ingen anledning att nöta sönder membranet i regnkläderna i uppehållsväder.

Vikmugg
Jag och Andreas dricker ÖrnMalm Kaffe i väntan på bättre väder inför toppturen till Kebnekaise.

Regnkläder i Gore-Tex har genom åren varit populära bland friluftsmänniskor, men jag rekommenderar dig att inte spendera hutlösa summor pengar på dina regnkläder. RVRC gör mycket prisvärda regnkläder med membran som fungerar lika bra som Gore-Tex, och som lämpar sig utmärkt för vandring och friluftsliv:

RVRC Regnjackor för Herrar
RVRC Regnbyxor för Herrar

RVRC Regnjackor för Damer
RVRC Regnbyxor för Damer

Mer information om regnkläder för vandring hittar du här. Glöm inte heller att ta hand om dina regnkläder genom att tvätta och impregnera dem på korrekt sätt med jämna mellanrum. Mer info om det hittar du här.

Regnkläder vandring
Lätt duggregn vid Kaitumjokk. På med regnjacka och regnbyxa.

Skor för vandring

Här hittar du kompletta guider om skor för vandring:

Vandringskläder dam

Samtliga vandringskläder för damer som omnämnts i denna artikel hittar du samlade här:

Aclima LightWool Hipster Women
Underkläder från RVRC för Damer
Underställsset i merinoull från RVRC för Damer
RVRC Frilufts- och vandringsbyxor för Damer
Woolpower Full Zip Jacket 400
RVRC Fleecetröjor för Damer
Norröna Falketind Windstopper Short Gloves
Lundhags Bucket Hat
RVRC Regnjackor för Damer
RVRC Regnbyxor för Damer

Fjällvandring
Solovandring i all ära! Ta med din partner ut på nästa vildmarksäventyr!

Vandringskläder herr

Samtliga vandringskläder för herrar som omnämnts i denna artikel hittar du samlade här:

Aclima LightWool Boxer Men
Underkläder från RVRC för Herrar
Underställsset i merinoull från RVRC för Herrar
RVRC Frilufts- och vandringsbyxor för Herrar
Woolpower Full Zip Jacket 400
RVRC Fleecetröjor för Herrar
Norröna Falketind Windstopper Short Gloves
Lundhags Bucket Hat
RVRC Regnjackor för Herrar
RVRC Regnbyxor för Herrar

Tvättmedel för skalplagg
Undrar du hur man tvättar skalkläder på rätt sätt? Surfa vidare till den kompletta guiden om att tvätta och impregnera skalkläder.

Similar Posts