Vandringsstövlar – Komplett guide

När lämpar sig gamla hederliga gummistövlar bäst för vandring? Vilken slags gummistövel fungerar bäst för just vandring? Vilka strumpor ska man bära innanför stöveln för att motverka svett och skavsår?

Alla dessa frågor, och mer därtill, ska vi svara på här och nu! I artikeln får du också tips och råd om vilka vandringsstövlar, stövelstrumpor samt produkter för stövelvård som ger dig allra mest värde för pengarna. Artikeln innehåller annonslänkar.

Vandringsstövlar
Vill du skydda dina fötter från väta utifrån till 100%? Då är vandringsstövlar det självklara valet för dig.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vandringsstövlar

Förr i tiden vandrade de allra flesta i gummistövlar. Du kan korsa bäckar, vattendrag och djupa vattenpölar utan att behöva oroa dig det minsta för att bli blöt om fötterna.

De höga skaften bidrar också till vriststöd, om än inte i samma utsträckning som vandringsskängor med höga skaft. Inga andra vandringsskor kommer att hålla dina fötter lika varma som vandringsstövlar, både på gott och ont.

När ska man välja gummistövlar för vandring?

Min rekommendation är att välja vandringsstövlar framför kängor och löparskor när du ska vandra på hösten längs obanad terräng, en vandring som kommer att utsätta dig för tuff och oförutsägbar terräng i kombination med regn och kyla.

Den allra största fördelen med vandringsstövlarna på fötterna är att du får 100% skydd mot väta utifrån. Om det är av största vikt för dig att skydda dina fötter från väta utifrån, och därmed också hålla dina fötter varma trots kalla temperaturer, då är vandringsstövlar det självklara valet för dig. Inga andra vandringsskor klarar av att uppfylla det kravet, inte läderkängor, inte ens Gore Tex-kängor.

Om du planerar att vandra i gummistövlar, se till att bekanta din fötter med dem genom att promenera i dem flertalet gånger innan du ger dig iväg på vandringen. Då kommer du att upptäcka i god tid om / hur du ska tejpa dina fötter för att slippa skavsår.

Vandrare
Viktig ingrediens för lyckad vandring; åk aldrig ut på vandringsäventyr utan att ha testat utrustningen i förväg.

Jag använder personligen ALLTID stövlar för vandringar där huvudmålet med vandringen är att ta sig fram till ett avlägset fiskevatten, slå upp lägret där, och röra sig längs fiskevattnet.

Gummistövlar fungerar alldeles utmärkt för just sådana ändamål och är det självklara valet framför vandringskängor och gympaskor.

Om du däremot kan bocka av de flesta av nedanstående punkter, då rekommenderar jag istället lätta vandringskängor, terränglöparskor eller barfotaskor för vandring:

  • Du vandrar under högsommaren
  • Du vandrar längs vältrampade leder såsom Kungsleden
  • Du vandrar med lätt packning enligt ”3 för 3”.
  • Vandringen är själva huvudsyftet med resan, det vill säga det som ni kommer att göra under största delen av den vakna tiden är att promenera.
Gummistövlar vandring
Inga andra skor än gummistövlar håller dina fötter torra i högt, blött gräs.

Den perfekta vandringsstöveln – Köpråd

Vandringsstöveln måste ha en bra passform, framför allt runt häl och ankel, så att de inte glappar när du rör på dig. Se också till att stövlarna har vikbara skaft eller en dragkedja längs skaften.

Vik ner skaften, eller dra ner dragkedjan på stövlarna vid varmt väder för att säkerställa tillräcklig ventilation och komfort för långa vandringar under barmarkssäsong. Då slipper du bli dygnsur av svett på fötterna vilket är en perfekt grogrund för skavsår.

Här följer min rekommendation på riktigt prisvärda, klassiska svenska vandringsstövlar, som uppfyller de ovan nämnda kraven, och som burits av vandrare sedan 1972:

Tretorn Sarek 72 Unisex – Vandringsstövlar för dam och herr, med en passform anpassad för långa vandringar. Tillverkad i extra mjuk naturgummiblandning med en mellansula i trä för extra stabilitet och vridstyvhet. Vikbart skaft som säkerställer ventilation och komfort.

”Sen 70-talet har jag vandrat i Tretorn Sarek och trivts med dem, men hållbarheten har verkligen varierat. Nu hoppas jag att det här paret ska hålla mitt vandringsliv ut.” – Pär N.

Fjällvandrare
Anpassa vandringsutrustningen efter de rådande omständigheterna. När kylan övergår till högsommarvärme, vik ner skaften på vandringsstövlarna för bästa möjliga ventilation.

Skötselråd för vandringsstövlar

Ta väl hand om dina vandrinsstövlar så håller de längre. Då sparar du också på miljön, och du sparar pengar.

  • Skölj av smutsen från stövlarna varje gång du varit ute.
  • Låt stövlarna torka i rumstemperatur.
  • Smörj in stövlarna med jämna mellanrum med silikon. Vad innebär ”med jämna mellanrum”? Det skulle exempelvis kunna innebära att du smörjer in dina vandringsstövlar i samma veva som du smörjer in dina skinnskor med skokräm. Jag vill uppmana dig till att finna glädjen i att vårda dina befintliga ägodelar istället för att vanvårda dem och köpa nytt varje år.

Vad ska man ha för strumpor i vandringsstövlar?

Rätt strumpor innanför stövlarna är också av största vikt. Yllestrumpor är att föredra, då de transporterar bort fukt bättre än bomullsstrumpor. Yllestrumpor har också antiseptiska egenskaper vilket motverkar svettlukt.

Ull har dessutom en temperaturreglerande effekt, vilket gör att dina fötter lättare håller sig lagom varma, även när temperaturen växlar mellan varmt och kallt. För gummistövlar ska du välja ullstrumpor i högre modell, de passar perfekt för skor med höga skaft.

Chevalier High Boot Sock – Hög stickad strumpa i merinoull/syntet-blandning. Unisex.

Stövelstrumpor
Du behöver ta med dig flera par yllestrumpor på vandring. Satsa på två par som du växlar mellan att ha i stövlarna, samt ett par som du förvarar i en vattentät packpåse inne i ryggsäcken, som du tar på dig under kalla nätter i sovsäcken.

Similar Posts