Regnkläder för vandring – Komplett guide

Vad ska jag ha för regnkläder på vandring? Regnbyxa- och jacka i Galon, Gore-Tex eller något annat Tex? Varför är 3-lagers Gore-Tex dyrare än 2-lagers? Vilka regnplagg ger mig mest valuta för pengarna?

Alla dessa frågor och mer därtill ska vi reda ut här och nu! I artikeln går vi också igenom vilka märken och modeller som ger dig allra mest valuta för pengarna. Artikeln innehåller annonslänkar.

Regnkläder vandring

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Regnkläder för vandring

När du ska välja regnkläder för vandring har du följande tre alternativ:

 • Regnställ i Galon
 • Regnställ Gore-Tex
 • Regnställ med membran som är billigare och mindre vattentätt än Gore-Tex. Olika tillverkare använder olika namn för sina membran; Haglöfs har ”Proof”, Marmot har ”NanoPro”, etc.

Lätta regnkläder för vandring

De bästa, men också dyraste, regnkläderna för vandring tillverkas i Gore-Tex. Gore-Tex-plaggen är lika vattentäta som galon, men ”andas” åtminstone lite, och som dessutom är både lättare och tar mindre plats i ryggsäcken.

När man säger att Gore-Tex-plagg andas, så menar man i själva verket att Gore-Tex-membranet är tillverkad på så sätt att den skyddar mot väta (det vill säga regn) utifrån, men samtidigt släpper ut vattenånga (det vill säga svett) från kroppen, ut genom membranet.

Gore-Tex-plaggen är också snyggare, åtminstone i min mening, än regnjacka och byxa i galon, och de fungerar således även utmärkt för att användas på stan, inte bara på vandring.

Skaljacka för vandring

Gore-Tex-plagg marknadsförs ofta som ”skalplagg”, det vill säga att tillverkaren vill att du ska använda plagget BÅDE som vindplagg i uppehållsväder och som regnplagg i regnväder vid vandring. I en perfekt värld så skulle Gore-Tex-membranet lyckas ventilera ut all den vattenånga (det vill säga svett) som din kropp producerar vid fysisk aktivitet (vandring), men det händer inte i verkligheten.

Till följd av att Gore-Tex-membranet INTE lyckas ventilera ut all den vattenånga som kroppen producerar vid fysisk aktivitet, har tillverkarna ofta inkluderat ventilationsöppningar med dragkedjor under armarna, som hjälper till att ventilera ut överskottsvärme.

Jag gillar inte konceptet ”skaljacka”, det vill säga att man använder en och samma jacka som skydd mot både vind OCH vatten. Jag vandrar personligen inte i regntäta kläder vid uppehållsväder, helt enkelt för att jag tycker inte om att vandra i kläder som gör mig svettig.

Jag använder istället en lätt vindjacka vid uppehållsväder, och tar på mig regnjacka och regnbyxa först när det väl börjar regna. För mig innebär termen ”skaljacka” således två separata jackor; vindjacka OCH regnjacka.

Skaljacka vandring
Regnjacka av märket Marmot Precip. Dags att slå läger och koka frystorkad Pasta Bolognese till middag i friskt fjällvatten!

Regnkläder i Gore-Tex; hur funkar det?

I Gore-Tex-kläder är Gore-tex-membranet fastlimmat/”laminerat” på insidan av plaggets yttertyg. Yttertyget skyddar det sköra* Gore-Tex-membranet mot slitage utifrån, och själva Gore-Tex-membranet skyddar i sin tur mot väta utifrån.

*Varför är Gore-Tex-membranet skört? Därför att det ska leva upp till kravet att släppa ut vattenånga (svett) som bildas av kroppen, inuti plagget. Vad är bästa sättet att ventilera ut svett som kroppen bildar? Att gå naken, eller åtminstone att bära så lite kläder ovanpå svetten som möjligt.

Således betyder det att ju mindre saker det är i vägen mellan din hud och luften, desto mer svett kommer att lämna kroppen och försvinna ut i luften.

Hade Gore-Tex-membranets funktion endast varit att skydda dig från regn, då hade du lika väl kunnat vandra med en svart sopsäck fasttejpad på kroppen, en plasthink med små utkarvade öppningar för ögonen, och gummistövlar på fötterna.

Ska jag köpa 2-lagers eller 3-lagers Gore-Tex plagg?

Vad är då skillnaden i 2-lagers och 3-lagers Gore-tex? Simpelt förklarat är det att 2-lagers Gore-Tex:

 • prasslar mindre än 3-lagers
 • är skönare att bära än 3-lagers
 • är billigare än 3-lagers
 • nöts ut snabbare än 3-lagers och förlorar således funktionen att hålla ut regnet snabbare

Alla Gore-Tex kläder, både 2-lagers och 3-lagers, har Gore-tex-membranet fastlimmat på insidan av plaggets yttertyg. Yttertyget är således ena lagret, och Gore-Tex-membranet är det andra lagret.

I ett 2-lagers Gore-Tex-plagg nöjer man sig där, och hänger över ett löst mesh-foder på insidan av plagget som är tänkt att skydda det sköra Gore-Tex-membranet från slitage inifrån. Detta mesh-foder skyddar det sköra membranet sämre än 3-lagers-konstruktionen:

I ett 3-lagers Gore-Tex-plagg har man istället limmat ihop/”laminerat” ett tredje lager av skyddande tyg ovanpå det sköra Gore-Tex-membranet. Detta tredje lager av tyg skyddar det sköra Gore-Tex-membranet bättre än ett löst sittande mesh-foder av följande anledningar;

 1. Tyget är tätare än mesh-foder
 2. Tyget sitter fastlimmat på membranet, det vill säga det skvalpar inte såsom ett löst sittande mesh-foder gör.

Ju mer du rör på dig, och ju tyngre packning du bär, desto snabbare kommer det sköra Gore-Tex-membranet att nötas ut. Utnötningen sker fortare i ett 2-lagers plagg än 3-lagers plagg.

Regnbyxa vandring
Lätta regnbyxor med 10 000 i vattenpelare. Långt ifrån lika vattentätt som Gore-Tex (30 000 i vattenpelare), men funkar i duggregn.

Låt oss ta ett ”extrem-exempel”; det kommer inte dröja länge tills du har nött sönder Gore-Tex-membranet inifrån och ut på ett par byxor, oavsett om det är 2 eller 3-lagers Gore-Tex-byxor, om du cyklar till och från jobbet/skolan i dem på daglig basis. För varje pedaltramp du tar nöts membranet ner av att dina knän glider, trycker och skaver mot membranet.

Som tur är så är det inte tänkt att vi ska cykla på daglig basis i våra Gore-Tex byxor. Denna artikel handlar om regnkläder för vandring, och som vi nämnde i början av denna artikel så använder vi en lätt vindjacka samt välventilerande friluftsbyxor vid uppehållsväder, och tar på oss regnjacka och regnbyxa först när det börjat regna.

Därmed behöver våra regnkläder för vandring kort och gott uppfylla följande fyra funktioner, allt annat är överflödigt:

 1. Vattentätt
 2. Väger lite i ryggsäcken
 3. Tar liten plats i ryggsäcken
 4. Huvan på jackan måste vara justerbar så att den sitter tajt på huvudet, även vid hård vind.

Regnjacka för vandring

Följande jackor från Haglöfs och Marmot är så kallade ”2,5-lagers”-plagg, vilket innebär att de har en väldigt tunn beläggning på innersidan av Gore-Tex-membranet, men som ändå skyddar membranet bättre från insidan än ett löst hängande mesh-foder.

Dessa jackor uppfyller alla de viktiga fyra funktionerna som vi punktade upp, dessutom till ett lägre pris än 3-lagers Gore-Tex-plagg.

Haglöfs L.I.M Jacket Men – Gore-Tex regnjacka för vandring Herr
Haglöfs L.I.M Jacket Women – Gore-Tex regnjacka för vandring Dam

Fullgott budgetalternativ på regnjacka som jag personligen har använt mig av på fjällvandring längs Kungsleden:

Marmot Precip regnjacka för vandring, herrar – Regnjacka i NanoPro Eco, Herr
Marmot Precip regnjacka för vandring, damer– Regnjacka i NanoPro Eco, Dam

Regnjacka vandring
Lätt regnjacka och byxa av märket Marmot Precip.

Regnbyxa för vandring

Följande byxor från Haglöfs och Marmot är så kallade ”2,5-lagers”-plagg, vilket innebär att de har en väldigt tunn beläggning på innersidan av Gore-Tex-membranet, men som ändå skyddar membranet bättre från insidan än ett löst hängande mesh-foder.

Dessa byxor uppfyller alla de viktiga fyra funktionerna som vi punktade upp, dessutom till ett lägre pris än 3-lagers Gore-Tex-plagg.

Haglöfs L.I.M Pant Men – Gore-Tex regnbyxa för vandring Herr
Haglöfs L.I.M Pant Women – Gore-Tex regnbyxa för vandring Dam

Fullgott budgetalternativ på regnbyxa som jag personligen har använt mig av på fjällvandring längs Kungsleden:

Marmot Precip regnbyxa för vandring, herrar – Regnbyxa i NanoPro Eco, Herr
Marmot Precip regnbyxa för vandring, damer– Regnbyxa i NanoPro Eco, Dam

Tvätta skalkläder
Lätta regnbyxor till bra pris av märket Marmot Precip på benen.

Similar Posts