Bestiga Kebnekaise – Komplett Guide

Planerar du att bestiga Kebnekaise? Då har du kommit helt rätt!

I denna kompletta guide går vi igenom ALLT DU BEHÖVER VETA, och all utrustning som du behöver införskaffa, för att ta dig upp till Kebnekaises topp, och vi gör det STEG FÖR STEG!

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm LifeUpdates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Ta dig till Nikkaluokta (STEG 1)

För att ta dig till Kebnekaises topp så måste du först resa till Nikkaluokta. Det är en liten by som ligger vid vägs ände, 66 km öster om Kiruna, och det är utgångspunkten för vandringar i Kebnekaiseområdet.

Bestiga Kebnekaise

Hur reser man till Nikkaluokta? Börja med att ta tåget eller flyget till Kiruna. Därefter tar du bussen ”Nikkaluokta Expressen” till Nikkaluokta. Den stannar både på Kiruna tågstation och Kiruna Flygplats.

Nikkaluokta Expressen från Kiruna till Nikkaluokta trafikerar från mitten av juni till mitten av september, och den går två gånger om dagen; en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. Du kan boka biljett på deras hemsida i förväg, men du kan också köpa din resa när du kliver ombord. Såväl kontanter, bankkort och Swish fungerar som betalmedel.

Nikkaluokta Expressen

Du kan såklart också ta bilen till Nikkaluokta, såsom jag och min vän Andreas gjorde, när vi besteg Kebnekaise sommaren 2022. Vi startade i Uppsala på morgonen vid nio-tiden, och anlände till Luleå ca tio timmar senare där vi tog en övernattning. Dagen därpå fortsatte vi bilresan upp till Nikkaluokta och anlände tidigt på eftermiddagen.

Det finns en långtidsparkering i Nikkaluokta där du ställer bilen, som kostar ca 30 kr per dygn. Det finns gott om parkeringsplatser, så du behöver knappast boka parkeringsplats i förväg.

Parkering Nikkaluokta Sarri

Men vill du vara på den säkra sidan så kontaktar du Nikkaluokta Sarri AB och dubbelkollar så att det finns plats. Du betalar för parkeringen genom att gå in till receptionen i huvudbyggnaden och pratar med personalen där.

Passa också på att äta renskav med potatismos och lingonsylt i restaurangen innan du startar vandringen mot Kebnekaise fjällstation!

Renskav

Vandra till Kebnekaise Fjällstation (STEG 2)

Dags att inleda vandringen från Nikkaluokta till Kebnekaise Fjällstation! Denna vandring är 19 km lång och går längs en mycket lättvandrad grusväg. Det är oerhört enkelt att navigera sig fram; det är bara att följa grusvägen och skyltarna. Räkna med ca 6 timmars vandring fram till Kebnekaise Fjällstation.

Det finns också gott om fjällbäckar längs denna vandring, så du behöver inte bära med dig dricksvatten när du startar vandringen.

Vandra till Kebnekaise

Om du vill korta ner vandringen från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation med 6 kilometer så har du möjligheten att ta en turbåt som går över sjön Láddjujávri. Båtfärden har dagliga avgångar, den tar ca 30 minuter, och den är tillgänglig under sommarsäsongen som sträcker sig från mitten av juni till mitten av september. Läs mer om båtturen här.

Om du känner att du vill bestiga Kebnekaise på helt fräscha ben, så har du möjligheten att helt strunta i vandringen från Nikkaluokta till Kebnekaise Fjällstation genom att ta helikopterflyg till fjällstationen. Det är KallaxFlyg som ansvarar för helikopterturen, och du läser mer om det här.

Övernatta i tält eller i stuga (STEG 3)

Jag valde personligen att vandra längs sträckan Nikkaluokta – Kebnekaise Fjällstation, och ca tre kilometer innan fjällstationen valde jag att slå läger. Bra tältplatser hittar du både innan, intill och efter fjällstationen. Men tänk på att många tältplatser är antagligen redan upptagna om du anländer sent på kvällen. Så börja gärna spana efter tältplatser redan innan du anländer till fjällstationen.

Tälta vid Kebnekaise fjällstation

Du som planerar att övernatta i tält behöver investera i en komplett uppsättning av vandringsutrustning. Här följer en fullständig lista på all den utrustningen som jag hade med mig på denna vandring:

 • Ryggsäck
 • Liggunderlag (har du ett cellplastliggunderlag så behöver du även ett par packremmar)
 • Tält
 • Sovsäck
 • Vattentät packpåse (för sovsäck, torra underkläder, etc.)
 • Fältkok (gas)
 • Turmat (frukost, lunch, middag, mellanmål, efterrätt)
 • Kaffe för Vandring & Friluftsliv
 • Vikmugg
 • Hopvikbar sked
 • Gastuber (dessa köper du på bensinmack eller hos din lokala friluftbutik)
 • Tändare / tändstickor i vattentät förpackning (om tändningsmekanismen i gasköket havererar)
 • Mikrofiberduk (för att torka kondens från tält)
 • Toapapper i vattentät påse
 • Tandborste
 • Tandkräm
 • Öronproppar
 • Vattenflaska med behållare som fästs på bältet (för toppturen)
 • Midjeväska som fästs på bältet (för toppturen)
 • Kamerautrustning (Actionkamera, Stativ, SD-kort, Extrabatterier till actionkamera, Laddningsstation till extrabatterier, Mobiltelefon, Mobiltelefonadapter till stativet, Mikrofon, Powerbank, kablar; mobil-powerbank, mikrofon-powerbank, batteriladdningsstation-powerbank.
 • Vandringsstavar (min kompis vandrade med stavar, och de underlättar och avlastar vandringen MASSOR! Jag hade fullt upp med att filma, så jag skippade vandringsstavarna, men jag hade utan tvekan använt dem om jag inte hade filmat toppturen)
Utrustning fjällvandring

För dig som är nybörjare inom fjällvandring rekommenderar jag att du tar en närmare titt på artikeln ”Billig Vandringsutrustning – Komplett Guide”. Där hittar du all ovanstående vandringsutrustning och vandringskläder till ett så lågt pris som möjligt, utan att tumma på kvalitet och vikt. Glöm inte att skaffa en karta över Kebnekaisefjällen.

För dig som har vana av vandring och friluftsliv sedan tidigare, men som behöver komplettera med ny utrustning, eller för dig som vill börja vandra med lättare packning, rekommenderar jag följande artiklar (dessa artiklar passar även utmärkt för dig som är ny inom vandring, och vill lära dig mer om vandringsutrustning);

Du som istället planerar att sova i stuga i anslutning till Kebnekaise Fjällstation kommer inte att behöva bära med dig varken tält, sovsäck eller liggunderlag, och du kommer således också att klara dig på en mindre ryggsäck. All annan ovan nämnd utrustning kommer du dock att behöva investera i för att få en njutbar och säker topptur upp till Kebnekaises sydtopp.

Bestiga Kebnekaises sydtopp

Klä dig rätt för topptur (STEG 4)

Jag hade med mig följande kläder på bestigning av Kebnekaise:

 • Yllestrumpor
 • Långkalsonger i merinoull
 • Långärmad underställströja i merinoull
 • Gore-Tex byxor
 • Regnjacka
 • Keps
 • Tunn mössa i merinoull
 • Tunna handskar
 • Regntäta handskar
 • Löparskor

Ta också med dig förstärkningsplagg, exempelvis en ylletröja eller ännu bättre; en lätt dunjacka. Förstärkningsplagget hjälper till att hålla dig varm när du rastar, samt vid eventuell nödsituation där du måste sitta / ligga still en längre tid och vänta på hjälp.

Övriga kläder som jag hade med mig på vandringen till och från Kebnekaise fjällstation:

 • Kortkalsonger i merinoull
 • Vandringsbyxor
 • Lätt vindjacka med huva
 • Fleecetröja
 • Tjock yllemössa
 • Extra uppsättning av yllestrumpor, långkalsonger och långärmad underställströja i merinoull, förpackad i en vattentät packpåse
Bestiga Kebnekaise kläder

Är du osäker på vilka slags kläder och skor du ska ta med dig när du ska bestiga Kebnekaise? Kompletta guider hittar du i följande artiklar:

Vandringsjacka – Komplett guide
Vandringsbyxor – Komplett guide
Regnkläder för vandring – Komplett guide
Tvätta och impregnera skalkläder – Komplett guide
Vandringsskor; Kängor, löparskor eller stövlar?
Vandringsstrumpor – Komplett guide

Proviant för topptur (STEG 5)

Räkna med att du kommer att förbränna en hel del kalorier under toppturen. Jag tog med mig fyra stycken bars av märket ”FlapJack” i olika smaker. Med facit på hand så skulle jag rekommendera dig att även ta med dig något som är saltat, och förstås fullt av snabbt och lättsmält energi, för att balansera ut de sockrade bars:en.

Du behöver även ha med dig en vattenflaska eller en kåsa / vikmugg så att du kan ta vatten från de talrika bäckarna som du kommer att passera under resans gång upp till toppen av Kebnekaise.

Mat för bestigning av Kebnekaise

Inled toppturen (STEG 6)

För dig som är nybörjare inom fjällvandring är min rekommendation att kliva upp tidigt på morgonen, göra toppturen under dygnets ljusa timmar, och komma tillbaka till lägret på kvällen.

Jag rekommenderar nattliga toppturer ENDAST för dig som har långvarig vana av att vistas ute i vildmarken. Risken för olyckor ökar avsevärt när solen går ner, temperaturen sjunker och siktet försämras.

Kebnekaise Topptur

Ta korta pauser (STEG 7)

Det är utan tvekan en krävande vandring upp på toppen av Kebnekaise. Du ska ta dig fram i högfjäll vilket innebär både stenig terräng och blockterräng, och du ska upp och ner 2000 höjdmetrar. Det gör att man är tvingad till att ta pauser för att orka med. 

Har du tur med vädret så är det inga som helst problem att ta många och långa pauser där du verkligen kan passa på att njuta av utsikten. Å andra sidan; om det blåser och / eller regnar, så gäller det att hålla pauserna korta så att du inte blir nedkyld. Du är oerhört utsatt för vädrets makter längs vägen till Kebnekaises sydtopp.

Rast på vandring

En längre paus, oavsett vädret, bör du ta när du når toppstugan. Den ligger några hundra meter nedanför sydtoppen, och där får du skydd från både väder och vind.

Skriv ditt namn i gästboken i toppstugan (STEG 8)

När du väl når toppstugan, glöm inte att skriva in ditt namn i gästboken! Du kan även skriva ner datumet för toppturen, samt din hemstad / hemkommun. Ta också gärna ett foto av din signatur i gästboken så kan du stolt visa upp det för din familj och dina vänner, tillsammans med ett foto när du är uppe på toppen av Kebnekaise!

Gästbok Kebnekaise toppstuga

Ta dig till sydtoppen av Kebnekaise (STEG 9)

De sista 200-300 metrarna upp till Kebnekaises sydtopp går över ett snötäcke. Det kan vara allt från lite halkigt till blankspolat och i princip obestigligt utan stegjärn. Väl uppe på sydtoppen av Kebnekaise möts du av en smal bergskam som sluttar brant åt alla sidor förutom där du kommer ifrån.

Det har dessvärre hänt en dödsolycka där en person har halkat ner från toppen och fallit fritt i flera hundra meter. Men så länge du är försiktig och ser dig för vart du sätter fötterna så är du safe.

Kebnekaises sydtopp

Ta dig tillbaka till fjällstationen (STEG 10)

Det som tar mest tid och energi är att ta sig till toppen av Kebnekaise. Vandringen tillbaka till fjällstationen är både lättare och den går snabbare. Men ta det försiktigt på nervägen så att du inte råkar halka när du går längs stenar och blockterräng.

Dina fötter, dina ben och dina knän är trötta, och de små musklerna som jobbar med att balansera och stabilisera dig i svår terräng är ovana vid den slags utmattning som du har utsatt dem för på vägen upp. Det är således också värt att ta korta pauser även på nervägen, men du kommer mest troligt inte att behöva pausa lika ofta som på vägen uppåt.

Kebnekaise Fjällstation

Bestiga Kebnekaise via västra leden – Sammanfattning

Då har vi gått igenom allt du behöver veta för att ta dig upp på toppen av Kebnekaise via västra leden. Du kan använda packlistorna från denna artikel som utgångspunkt när du tar fram din egen packlista inför din topptur, och komplettera med ytterligare prylar som du personligen behöver.

Om du planerar att bo på Kebnekaises fjällstation istället för att tälta, så hittar du mer information om fjällstationen här.

Jag hoppas innerligt att du har haft nytta av denna artikel och den tillhörande videon om att bestiga Kebnekaise. Vi ses snart igen i en ny video och en ny artikel! Go’ tur på dig! //ÖrnMalm

Kebnekaise Sydtopp

Similar Posts