Vattenrening på vandring – Komplett guide

I denna artikel får du lära dig allt om vattenrening på vandring så att du ska veta EXAKT vilket slags vattenreningssystem som passar bäst inför ditt nästa vandringsäventyr.

Du får såklart också tips på vart du köper ditt nya vattenreningssystem till Sveriges lägsta pris!

Vattenrening vandring

***Inlägget innehåller annonslänkar***

Vattenrening med filter

Vattenrenare med filter tar bort smuts och bakterier och parasiter och gör grumligt vatten klart och drickbart.

Detta kallas även för mekanisk vattenrening. Mitt bästa knep för rening av grumligt vatten på vandring är att:

  1. Jag börjar med att filtrera 1 liter vatten med Katadyn Befree Water Filtration System 1L
  2. Därefter kokar jag vattnet i Jetboil Minimo:n

Då kan jag vara säker på att mitt vatten är HELT fritt från skadliga ämnen.

Att använda Katadyn Befree vattenfiltersystem är superenkelt; flaskan fylls upp, locket med filtret skruvas på, och sedan är det bara att dricka vattnet eller hälla det i Jetboil:en och koka det. Vill man spara renat vatten så är det bara att hälla ner vattnet i en flaska.

Vattnet som jag har först filtrerat och därefter kokat använder jag till frystorkade färdigrätter, till varma drycker, och som avsvalnat dricksvatten.

När jag använder det filtrerade och kokta vattnet till frystorkade färdigrätter och varma drycker (i samband med frukost, lunch och middag) så kokar jag en liter filtrerat vatten som är en perfekt mängd till:

  • En frystorkad måltid,
  • En kopp Varma Koppen (allt som oftast Blåbär-Hallon) till efterrätt, samt
  • En kopp grön te som avslutning på en perfekt måltid!

När jag ska använda det filtrerade och kokta vattnet som dricksvatten så låter jag det svalna en stund efter kokning innan jag häller över det i en vattenflaska, som jag sedan stoppar ner i sidofickan på ryggsäcken.

Morgonkaffe
Om du kokar vattnet som du renat genom filtret och dricker det i form av kaffe eller te så har du tagit ytterligare åtgärder för att göra vattnet HELT fritt från vattenburna smittor. Till råga på allt så smakar det gott!

Katadyn Befree

KATADYN BEFREE WATER FILTRATION SYSTEM 1L – Vattenreningsfilter med tillhörande 1 liters flaska

Katadyn Befree Filterflaska klarar enligt tillverkaren att rena ca 1000 liter vatten, men ju grumligare vatten du renar, desto fortare sliter du ut filtret.

Om filtret sätts igen av för mycket grumligt vatten så rengör man det genom att ha vatten i flaskan och skaka flaskan kraftigt. Alternativt skruvar man loss filtret, doppar det i vatten och vispar det hastigt från sida till sida i vattnet. Då lossnar skräpet och man kan fortsätta att rena vatten igen.

OBS! Filtret får inte sköljas horisontellt under en kran då det kan förstöra filtret. Katadyn Befree är effektivt mot mikroorganismer och är lämpligt för grumligt vatten. Filtret reducerar protozoer med 99,9% och bakterier med 99,9999%, och den genomskinliga flaskan gör det lätt att se hur mycket vatten som är kvar i flaskan.

Vattenrening med tabletter

Vattenreningstabletter tar bort bakterier och parasiter och gör klart vatten drickbart.

Detta kallas för kemisk vattenrening. Observera att tabletterna filtrerar inte vattnet, vilket innebär att tabletterna endast fungerar för att rena klart vatten. Grumligt vatten måste renas med filter.

Tabletterna ger skydd mot vattenburna smittor, det vill säga eventuella bakterier eller parasiter i vattnet. Mitt bästa knep för rening av klart vatten är att använda Katadyn Micropur-tabletter.

Det verksamma ämnet i Katadyn Micropur-vattenreningstabletter är klordioxid. Det tar kål på den encellica parasiten Cryptosporidium (en så kallad protozo), som förekommer världen över, som sprids via vatten och mat, och som orsakar diarrésjukdom hos människan.

Nackdelen med vattenreningstabletter såsomKatadyn Micropur är att vattnet kommer att få en klorsmak.

Att använda Katadyn vattenreningstablett är superenkelt; stoppa ner en tablett i en liter vatten och låt det verka i 30 minuter.

Bäck
Vattenreningstabletter fungerar till att rena klart vatten från smittoämnen.

Katadyn Micropur

KATADYN MICROPUR – Vattenreningstabletter för att rena klart vatten från smittoämnen

Klorbaserade vattenreningstabletter som förstör skadliga bakterier i dricksvatten och renar vattnet från vattenburna smittor. Lägg 1 tablett i 1 l vatten och vänta 30 min. En förpackning innehåller 70 st tabletter.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *