Vandringsjacka – Komplett Guide

I denna artikel får du lära dig allt om vandringsjackor, så att du ska veta EXAKT vilken slags jacka som passar bäst inför ditt nästa vandringsäventyr.

Du får såklart också tips på var du köper din nya vandringsjacka för att få så mycket valuta som möjligt för dina pengar.

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm LifeUpdates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vad är en vandringsjacka?

En vandringsjacka är i själva verket en kombination av lätt vindjacka och en regnjacka.

Vandringsjacka
Den lätta vindjackan använder du vid uppehållsväder. När regnet börjar falla, då växlar du över till regnjackan.

Syftet med att växla mellan dessa två jackor kokar ner till grundregeln för alla vandringskläder; att anpassa klädseln efter de rådande omständigheterna.

Jackor för vandring kallas även för ”Skaljackor”, och det namnet syftar helt enkelt på att jackan ska användas som ”skal”, det vill säga det allra yttersta klädeslagret, det som skyddar dig från vind, regn och insekter.

Skaljackor för vandring

Tillverkare av så kallade Gore Tex-plagg vill sälja sina dyra skaljackor till dig med argumentet att du kan använda dem på din vandring som skalplagg, oavsett om det regnar eller inte. Problemet med Gore-Tex är att det andas inte lika bra som tillverkaren vill få dig att tro. Personligen köper jag inte konceptet…

Jag vandrar inte i vattentäta kläder i uppehållsväder, oavsett hur bra de andas enligt tillverkaren. Jag har istället en lätt vindjacka som skalplagg vid uppehållsväder.

Vandringskläder
Lätt vindjacka med huva av märket SOC. Denna jacka köpte jag på Stadium i Uppsala för en mycket billig penning, och jag har hittills inte hittat någon bättre vindjacka för vandring!

Vindjacka för vandring

Den lätta vindjackan skyddar dig från kylande vindar och insekter, men den håller dig samtidigt sval nog när du färdas med packning på ryggen i uppehållsväder. Du slipper bli svettig, då den lätta vindjackan andas oerhört väl. Men se till att den har en huva som sitter bra på ditt huvud, så att den inte fladdrar i vinden.

En annan fördel med att vandra med lätt vindjacka i uppehållsväder är att det finns inget vattentätt membran i jackan som kommer att nötas ner vid axlarna och ryggen när du går med packning. Du sparar således pengar på att vänta med att växla över till regnjacka först när det börjar regna.

Vindjackan ska i all sin enkelhet vara tillverkad i ett så tunt vindtätt material som möjligt. Den ska ha en huva som sitter bra på huvudet och fladdrar således inte i vinden (det kan blåsa rätt rejält på fjället). Slutligen ska den vara tillverkad i en storlek som gör att du rymmer en underställströja i merinoull samt en fleecejacka som extra värmande lager undertill.

En vindjacka behöver alltså inte kosta särskilt mycket. Det finns inga ”häftiga funktioner” med vindjackan som du behöver spendera pengar på, vilket innebär att alla vindjackor som lever upp till de ovan nämnda kraven kommer att ge dig valuta för pengarna. Vad det är för märke på vindjackan spelar ingen större roll.

Vindjacka med huva för fjällvandring

Regnjacka för vandring

När regnet väl börjar dugga ner, då stuvar du ner den lätta vindjackan i en liten vattentät packpåse och stoppar ner i ryggsäcken. Därefter tar du på dig regnjackan.

När du ska välja regnjacka för vandring så har du följande tre alternativ:

  • Regnjacka i Galon
  • Regnjacka med Gore Tex-membran
  • Regnjacka med membran som är billigare och mindre vattentätt än Gore Tex. Olika tillverkare använder olika namn för sina membran.

Galon är visserligen vattentätt, men också oerhört svettigt att vandra i. Det är så tätt så att det andas ingenting. Dessutom är galonkläder onödigt skrymmande; de tar för mycket plats i packningen, och de väger mycket mer än moderna regnkläder med vattentäta membran.

Jag rekommenderar inte regnkläder i galon för vandring. Istället rekommenderar jag dig att skaffa en regnjacka med membran.

Regnjacka gallon
Förr i tiden, innan skaljackor med vattentäta membran uppfanns, vandrade man i regnkläder av gallon.

Regnjacka i Gore-Tex

Efter att Gore-Tex gjorde intrång på regnställsmarknaden gick priserna upp rejält. Jackorna blev också snyggare och lättare. Eftersom att Gore-Tex har ett membran som skyddar oerhört väl från väta utifrån, men kan samtidigt ventilera ut vattenånga inifrån och ut, är det i teorin det perfekta skalplagget för vandring.

Jag rekommenderar en Gore-Tex jacka för dig som har gott om pengar att spendera på regnjackan och vill ha det allra bästa. Då vet du att du har fått ett plagg som är lika vattentätt som galon, men som ventilerar ut värme och svett, och som är både lätt och tar liten plats i ryggsäcken.

Personligen kan jag också tycka att Gore-Tex jackor från framförallt Haglöfs är rätt så snygga, och jag ser inga som helst problem med att bära en snygg skaljacka ute på stan. Ju mer du använder jackan desto mer valuta får du för pengarna.

En sak som jag vill avråda dig från att göra, det är att köpa en begagnad Gore-Tex jacka. Jag gjorde detta misstag när jag köpte en Gore-Tex jacka av märket Haglöfs begagnat från Sellply. Enligt Sellply skulle jackan vara i utmärkt skick, men det var den inte.

Skaljacka
Gore Tex-regnjacka från Haglöfs. Denna jacka köpte jag begagnat från Sellply… Mitt allra bästa tips till dig är; var försiktig när du köper regnkläder begagnade från nätet. Enligt Sellply skulle jackan vara i utmärkt skick, men det var den inte.

Bland annat hade den vattentäta tejpen vid dragkedjorna börjat lossna, vilket är en stark indikation på att den tidigare ägaren hade tvättat jackan i för varmt vatten, då det gör att limningarna lossnar. Antagligen hade ägaren också använt sig av vanligt tvättmedel, vilket man absolut inte får göra när man tvättar Gore-Tex kläder.

Så utgå inte från att den tidigare ägaren har haft full koll på hur man tvättar Gore-Tex jackor på rätt sätt. Det är inte heller givet att mellanhänder såsom Sellply bryr sig om att informera dig om skicket på membranets vattentäthet. Är membranet nött så kommer plagget att läcka in vatten som ett såll.

Skaffa istället en sprillans ny Gore Tex-jacka.

Är du osäker vilken jacka du ska välja? Följande Gore Tex-jacka från Haglöfs är prisvärd och populär bland vandrare:

Regnbyxor
Denna morgon inleddes vandringen i regnjacka. Ju fler gånger du har vandrat din regnjacka, desto mer har ryggsäcken nött ner membranet bakom ryggen och vid axlarna. Ingen skaljacka håller således för evigt. Till höger syns STF Kaitumjaure Fjällstuga.

Regnjacka i billigare membran

Du som inte vill eller kan spendera flertalet tusenlappar på Gore-Tex-regnställ väljer istället ett membran-plagg av billigare (och mindre vattentätt) membran än Gore-Tex, exempelvis en Marmot Precip-jacka.

Nano Pro-membranet i Marmot Precip-jackan har vattenpelare på 10 000 mm, vilket inte kan betraktas som fullt vattentätt, men det klarar med lätthet av duggregn och kortare skurar av hårt regn. Gore Tex-membran har vattenpelare på 30 000 mm, vilket kan betraktas som helt vattentätt.

Personligen undviker jag att sätta tajta deadlines för mina vandringar, vilket innebär att jag behöver nödvändigtvis inte vandra när det regnar kraftigt. Då ligger jag och myser i tältet tills regnet inte längre står som spön i backen. Jag har hittills använt mig av en skaljacka som heter Marmot Precip på mina Kungsleden-vandringar, samt kvällspromenader hemmavid i lätt regn.

Regnstället har fungerat enligt förväntningarna, det vill säga det har skyddat mig acceptabelt från väta i lätt regn. Det är inte är lika vattentätt som Gore-Tex eller galon, men det klarar som sagt av duggregn. Det andas också bra, det väger lite och tar liten plats i ryggsäcken. Ytterligare info om regnkläder hittar du här.

Vandra Bruksleden
Regnjacka av märket ”Marmot Precip”. Denna skaljacka har ett membran som håller bra för duggregn, den andas överraskat bra, och kostar bara en tredjedel av vad du får betala för en Gore-Tex-jacka. Men denna jacka är långt ifrån lika vattentätt som Gore Tex.

Fleecejacka och dunjacka för extra värme

Om du planerar att vandra på våren eller på hösten, och om du behöver extra värme när du rastar och när du har slagit läger på kvällen, så har du två alternativ;

  • Ha en värmande fleecetröja / ylletröja under skaljackan
  • Ha en dunjacka istället för fleecetröja / ylletröja

Fleecetröjor och ylletröjor är inte vindtäta, därför kallas de även för ”mellanlager”, då du bär dem under skalplagget som i sin tur utgörs av vindplagget eller regnplagget.

Billig fleecetröja för vandring

Dunjackan är däremot vindtät, och därför faller den inom kategorin ”skalplagg”.

Min vän Andreas är en frusen själ som aldrig tvekar att bära med sig sin lätta dunjacka i packningen på vandring. Så fort vi slår läger eller rastar och det är lite kyligt väder så tar han på sig dunjackan, medan jag tar på mig min fleecetröja och därefter vindjackan ovanpå den.

Dunjacka för vandring
Andreas väljer att värma sig med duncjacka när vi rastar och slår läger på våra vandringar. Jag tar personligen på mig en värmande fleecetröja under vindjackan.

Behöver du även ett par nya vandringsbyxor inför din nästa vandring? Klicka dig vidare till en komplett guide om vandringsbyxor.

Vill du få en notis till din e-post varje gång jag laddar upp nytt content i form av video, artiklar eller LifeUpdates? Prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet.

//ÖrnMalm

Similar Posts