Vandringsjacka – Komplett Guide

I denna artikel får du lära dig allt om vandringsjackor, så att du ska veta EXAKT vilken slags jacka som passar bäst inför ditt nästa vandringsäventyr.

Du får såklart också tips på var du köper din nya vandringsjacka för att få så mycket valuta som möjligt för dina pengar.

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm LifeUpdates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vad är en vandringsjacka?

En vandringsjacka är i själva verket en kombination av lätt vindjacka och en regnjacka.

Vandringsjacka
Den lätta vindjackan använder du vid uppehållsväder. När regnet börjar falla, då växlar du över till regnjackan.

Syftet med att växla mellan dessa två jackor kokar ner till grundregeln för alla vandringskläder; att anpassa klädseln efter de rådande omständigheterna.

Jackor för vandring kallas även för ”Skaljackor”, och det namnet syftar helt enkelt på att jackan ska användas som ”skal”, det vill säga det allra yttersta klädeslagret, det som skyddar dig från vind och regn.

Skaljackor för vandring

Tillverkare av så kallade Gore Tex-plagg vill sälja sina dyra skaljackor till dig med argumentet att du kan använda dem på din vandring som skalplagg, oavsett om det regnar eller inte. Problemet med Gore-Tex är att det andas inte lika bra som tillverkaren vill få dig att tro.

Personligen köper jag inte konceptet; jag vandrar inte i vattentäta kläder i uppehållsväder, oavsett hur bra eller dåligt de andas enligt tillverkaren. Jag har istället en lätt vindjacka som skalplagg för uppehållsväder.

Vandringskläder
Lätt vindjacka med huva av märket SOC. Denna jacka köpte jag på Stadium i Uppsala för en mycket billig penning, och jag har hittills inte hittat någon bättre vindjacka för vandring!

Vindjacka för vandring

Den lätta vindjackan skyddar dig från kylande vindar och insekter, men den håller dig samtidigt sval nog när du färdas med packning på ryggen i uppehållsväder. Du slipper bli svettig, då den lätta vindjackan andas oerhört väl. Men se till att den har en huva som sitter bra på ditt huvud, så att den inte fladdrar i vinden.

En vindjacka behöver inte kosta särskilt mycket. Det finns inga ”häftiga funktioner” med vindjackan som du behöver spendera pengar på, och alla varumärken som försöker sälja vindjackor med extra funktioner till överpriser kan du helt enkelt strunta i.

Vindjackan ska helt enkelt vara tillverkad i ett så tunt vindtätt material som möjligt, den ska ha en huva som sitter bra, och den ska vara i en storlek som gör att du rymmer en underställströja i merinoull samt en fleecejacka som extra värmande lager undertill.

En annan fördel med att vandra med lätt vindjacka i uppehållsväder är att det finns inget vattentätt membran i jackan som kommer att nötas ner vid axlarna och ryggen när du går med packning. Du sparar således pengar på att vänta med att växla över till regnjacka först när det börjar regna.

Vandra Bruksleden
Regnjacka av märket ”Marmot Precip”. Denna skaljacka har ett membran som håller bra för duggregn, den andas överraskat bra, och kostar bara en tredjedel av vad du får betala för en Gore-Tex-jacka. Men denna jacka är långt ifrån lika vattentätt som Gore Tex.

Regnjacka för vandring

När regnet väl börjar dugga ner, då stuvar du ner den lätta vindjackan i en liten vattentät packpåse och stoppar ner i ryggsäcken. Därefter tar du på dig regnjackan.

När du ska välja regnjacka för vandring så har du följande tre alternativ:

  • Regnjacka i Galon
  • Regnjacka Gore Tex
  • Regnställ med membran som är billigare och mindre vattentätt än Gore Tex. Olika tillverkare använder olika namn för sina membran.

Gallon är garanterat vattentätt. Gore Tex-membran har vattenpelare på 30 000 mm, vilket kan betraktas som helt vattentätt. Nano Pro-membranet i Marmot Precip-jackan har vattenpelare på 10 000 mm, vilket inte kan betraktas som fullt vattentätt, men det klarar med lätthet av duggregn och kortare skurar av hårt regn.

Regnjacka i galon

För i tiden, innan man hade uppfunnit Gore-Tex och andra vattentäta membran med andningsfunktion, använde man sig av regnjackor i galon, och det fungerade alldeles utmärkt för dåtidens vandrare. Garanterat vattentätt, och därmed idiotsäkert för blött väder. Baksidan av myntet är att galon är svettigt att vandra i, eftersom det är så tätt så att det andas ingenting.

Regnjacka gallon
Förr i tiden, innan skaljackor med vattentäta membran uppfanns, vandrade man i regnkläder av gallon.

Regnjacka i Gore Tex

Efter att Gore-Tex gjorde intrång på regnställsmarknaden gick priserna upp rejält. Jackorna blev också snyggare och lättare. Eftersom att Gore-Tex har ett membran som skyddar oerhört väl från väta utifrån, men kan samtidigt ventilera ut vattenånga inifrån och ut, är det i teorin det perfekta skalplagget för vandring. Men ventilationen fungerar sämre i verkligheten.

För dig som har gott om pengar att spendera på regnjacka rekommenderar jag en jacka i Gore-Tex. Då vet du att du har fått ett plagg som är lika vattentätt som galon, men som andas åtminstone lite, och som är både lättare och tar mindre plats i ryggsäcken. Och snyggare, då jag vet att det är viktigt för många vandrare.

Skaljacka
Gore Tex-regnjacka från Haglöfs. Denna jacka köpte jag begagnat från Sellply… Mitt allra bästa tips till dig är; var försiktig när du köper regnkläder begagnade från nätet. Enligt Sellply skulle jackan vara i utmärkt skick, men det var den inte. Bland annat hade hade den vattentäta tejpen vid dragkedjorna börjat lossna, vilket är en stark indikation på att den tidigare ägaren hade tvättat jackan i för varmt vatten, vilket får limmet att lossna.

Du som inte vill eller kan spendera flertalet tusenlappar på Gore-Tex-regnställ väljer istället ett membran-plagg av billigare (och mindre vattentätt) membran än Gore-Tex.

Regnjacka i billigare membran

Personligen undviker jag att sätta tajta deadlines för mina vandringar, vilket innebär att jag behöver nödvändigtvis inte vandra när det regnar kraftigt. Då ligger jag och myser i tältet tills regnet inte längre står som spön i backen. Jag har hittills använt mig av en skaljacka som heter Marmot Precip på mina Kungsleden-vandringar, samt kvällspromenader hemmavid i lätt regn.

Regnstället har fungerat enligt förväntningarna, det vill säga det har skyddat mig acceptabelt från väta i lätt regn. Det är inte är lika vattentätt som Gore-Tex eller galon, men det klarar som sagt av duggregn. Det andas också bra, det väger lite och tar liten plats i ryggsäcken.

Regnbyxor
På vandring i duggregn iförd Marmot Precip jacka i närheten av Kaitumjaure.

Vandringsjacka i dun för extra värme

Om du planerar att vandra på våren eller på hösten, och om du behöver extra värme när du rastar och när du har slagit läger på kvällen, så har du två alternativ;

  • Ha en värmande fleecetröja / ylletröja under skaljackan
  • Ha en dunjacka istället för fleecetröja / ylletröja, och vid regnväder tar du på dig regnjackan ovanpå dunjackan.

Fleecetröjor och ylletröjor är inte vindtäta, därför kallas de även för ”mellanlager”, då du bär dem under skalplagget som i sin tur utgörs av vindplagget eller regnplagget. Dunjackan är däremot vindtät, och därför faller den inom kategorin ”skalplagg”.

Min vän Andreas är en frusen själ som aldrig tvekar att bära med sig sin lätta dunjacka i packningen på vandring. Så fort vi slår läger eller rastar och det är lite kyligt väder så tar han på sig dunjackan, medan jag tar på mig min fleecetröja och därefter vindjackan ovanpå den.

Dunjacka för vandring
Andreas väljer att värma sig med duncjacka när vi rastar och slår läger på våra vandringar. Jag tar personligen på mig en värmande fleecetröja under vindjackan.

Vandringsjacka Herr – Köpråd

Salomon Men’s Bonatti Cross Wind – Prisvärd lätt vindjacka med huva för herrar. Denna jacka motsvarar den vindjackan som jag personligen använder på vandring.

Marmot Men’s Precip Eco Jacket – Prisvärd regnjacka i NanoPro (10 000 mm i vattenpelare) för herrar. Denna jacka använder jag personligen på vandring.

Haglöfs L.I.M Gore-Tex Jacket Men – 2,5 lagers Gore Tex Paclite (30 000 mm i vattenpelare) för herrar. Dubbelt så dyr som Marmot-jackan, men värd pengarna för en helt vattentät regnjacka.

Haglöfs L.I.M Mimic Jacket Men – En lätt och prisvärd dunjacka för herrar som värmer oerhört bra när du rastar.

Tretorn Packable Rainset – Billigaste tänkbara regnstället för prisjägaren i galon. För damer och herrar.

Vandringsjacka Dam – Köpråd

Salomon Women’s Bonatti Cross Wind – Prisvärd lätt vindjacka med huva för damer.

Marmot Women’s PreCip Eco Jacket – Prisvärd regnjacka i NanoPro (10 000 mm i vattenpelare) för damer.

Haglöfs L.I.M Gore-Tex Jacket Women – 2,5 lagers Gore Tex Paclite (30 000 mm i vattenpelare) för damer. Dubbelt så dyr som Marmot-jackan, men värd pengarna för en helt vattentät regnjacka.

Haglöfs L.I.M Mimic Jacket Women – En lätt och prisvärd dunjacka för damer som värmer oerhört bra när du rastar.

Tretorn Packable Rainset – Billigaste tänkbara regnstället för prisjägaren i galon. För damer och herrar.

Vandring

Behöver du även ett par nya vandringsbyxor inför din nästa vandring? Här hittar du en komplett guide om vandringsbyxor.

Vill du få en notis till din e-post varje gång jag laddar upp nytt content i form av video, artiklar eller LifeUpdates? Prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet.

//ÖrnMalm

Similar Posts