Vandringsbyxor – Komplett Guide

I denna artikel får du lära dig allt om vandringsbyxor, så att du ska veta EXAKT vilken slags byxa som passar bäst inför ditt nästa vandringsäventyr.

Du får såklart också tips på vart du köper dina nya vandringsbyxor för att få så mycket valuta som möjligt för dina pengar.

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm LifeUpdates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vad är vandringsbyxor?

Vandringsbyxor är ett par lätta och stretchiga långbyxor, med ventilationsluckor samt flertalet strategiskt placerade fickor, som ska bäras vid vandring i uppehållsväder. Vandringsbyxor är således INTE regnbyxor.

Vandringsbyxor
Vandringsbyxor med slimmad passform i välventilerande fyrvägsstretch-material.

Jag vill härmed redan nu avråda dig från att betrakta regnbyxor i ”andas-material” såsom GORE-TEX-material som vandringsbyxor.

Visst, du kan vandra i dyra GORE-TEX-byxor även vid uppehållsväder, men räkna med att bli mer eller mindre blöt av svett, framförallt vid varmt väderlek, då inget ”TEX-material” andas så pass bra att det klarar av att ventilera ut all den fukt som samlas innanför byxorna vid ansträngning.

Enda gången som det kan vara motiverat att vandra i GORE-TEX-byxor även vid uppehållsväder är om du gör en höstvandring i kallt väderlek och du kan enkelt konstatera att ”regnet hänger i luften” när du startar din vandring.

Regnbyxor
Växla till regnbyxor bara när det behövs. Denna morgon i Kaitumjaure hängde regnet i luften och korta regnskurar avlöste varandra, så jag startade vandringen med regnbyxorna på benen.

Vad är vandringsbyxornas viktigaste funktioner?

Vandringsbyxornas ska skydda dina ben från kyla (låga temperaturer samt kylande vindar), samt skydda dina ben från insektsbett (mygg och knott i Norrland, samt fästingar i södra Sverige). Du behöver således skaffa ett par hellånga vandringsbyxor som är tillverkade i tillräckligt tjockt material för att uppfylla båda dessa behoven.

Men vandringsbyxorna ska också hålla dina ben svala och behagliga vid varmare väderlek. Tänk på att det kan råda högsommarvärme även uppe på Lapplandsfjället!

Vandringsbyxorna ska ha förmågan att ventilera ut den fukten som bildas vid ansträngning. Det löser vandringsbyxorna utomordentligt bra genom att de tillverkas i ventilerande tyg, samt att de har inbyggda ventilationsöppningar med dragkedjor.

Vandringsbyxo med Vventilationsöppningar
Praktiska ventilationsöppningar hjälper till att driva ut värme och fukt från benen vid ansträngning i varmt väderlek.

Observera dock att det finns mängder av byxor som marknadsförs som ”Vandringsbyxor” eller ”Friluftsbyxor”, men som saknar ventilationsöppningar. Jag avråder dig från att köpa sådana byxor för vandring, då ventilationsöppningar uppfyller en mycket viktig funktion vid vandring i varmt väderlek.

Vandringsbyxorna bör också ha strategiskt placerade fickor med dragkedjor. Fickorna använder jag personligen för att bära mobiltelefon, actionkamera samt mikrofon. Dragkedjorna gör att jag kan vara säker på att inte tappa min videoutrustning.

Innan jag började filma seriöst under mina vandringar så vandrade jag i ett par svarta vindbyxor med sportig och smal passform från Nike, tills de gick sönder efter många års användning på både fjällvandringar och fisketurer.

Problemet med dessa vindbyxor var dock avsaknaden av bra fickor med dragkedjor, samt att de INTE var tillverkade i stretchigt material. Det gjorde att byxorna kändes aningens för tajta när jag var tvungen att komplettera med långkalsonger vid kallare väderlek.

Vindbyxor för vandring
På vandring söder om Tjäktja år 2018 i enkla, vindtäta träningsbyxor. Under denna vandring filmade jag enbart med mobiltelefon utan stativ, och då räckte det med enkla fickor utan dragkedja.

De bästa vandringsbyxorna

Alldeles strax kommer jag att ge dig förslag på vandringsbyxor som uppfyller alla de kraven som vi hittills har gått igenom, vandringsbyxor som jag kan rekommendera till dig från botten av mitt hjärta.

MEN! Innan vi går över till köpråden, så MÅSTE du se till att dina vandringsbyxor är tillräckligt stretchiga och rymliga för att du enkelt ska kunna komplettera med ett par långkalsonger i merinoull under vandringsbyxorna vid kallare väderlek! Åk inte på vandring utan byxor som du rymmer långkalsonger undertill.

När du har beställt hem dina nya vandringsbyxor, testa dem med långkalsongerna under, gå runt och känn efter så att de känns tillräckligt rymliga och behagliga att röra dig i. Om inte; nyttja din rättighet till öppet köp, skicka tillbaka byxorna och skaffa en större storlek eller en annan byxmodell. Tumma inte på detta!

Visserligen så fryser vi människor mer om överkroppen än benen, då alla våra mest vitala organ sitter i överkroppen. Så du kommer att bli kall om överkroppen lättare än om benen. Men du måste alltid ta höjd för riktigt låga temperaturer på vandring, och det innebär att det MÅSTE finnas plats för ett värmande extralager även för dina ben.

Kläder för kallt väderlek vid vandring
Vinden tilltar och temperaturen sjunker uppe på fjället, strax söder om Kaitumjaure. Dags att dra på sig ett lager till med kläder.

Materialet i de vandringsbyxor som jag rekommenderar här nedan är tillräckligt tjockt för att motstå insektsbett. Mygg och knott är visserligen inte ett problem på öppna och vindpinade områden uppe på fjället, men så fort du kommer ner till lägre höjder och dalgångar med skog och växtlighet så kan du räkna med desto mer blodtörstiga små rackare.

Vandrar du med kängor så är det också fördelaktigt att dina vandringsbyxor kommer med en så kallad ”kängkrok”. Det är en krok som sitter innanför byxans benslut och som du krokar fast i kängans snörning. Den håller dina byxben stadigt på plats över kängskaften.

Och med det sagt så är vi redo att gå igenom vilka märken och modeller som erbjuder dig riktigt tjusiga och funktionella vandringsbyxor till bästa pris.

Vandringsbyxor Herr – Köpråd

Hela kollektionen av Haglöfs-vandringsbyxor för herrar hittar du här.

Att välja mellan passformarna Slim och Standard är en bra första utgångspunkt för att hitta en vandringsbyxa som passar just dig.

Haglöfs Men’s Rugged Slim Pant – Vandringsbyxor för herrar med slimmad passform för alla säsonger i robust fyrvägsstretch. Kommer med ventilationsfickor, strategiskt placerade fickor och förstärkningar, justerbara benslut samt kängkrokar.

Haglöfs Men’s Rugged Standard Pant – Vandringsbyxor för herrar med avslappnad passform för alla säsonger i robust fyrvägsstretch. Kommer med strategiskt placerade fickor och förstärkningar, samt justerbara benslut.

Liggunderlag cellplast
Vandringen fortsätter mot Kaitumjaure efter en lunch och tupplur i Sälka. Vandringsbyxor från Haglöfs med Standard-passform på benen.

Vandringsbyxor Dam – Köpråd

Hela kollektionen av Haglöfs-vandringsbyxor för damer hittar du här.

Att välja mellan passformarna Slim och Standard är en bra första utgångspunkt för att hitta en vandringsbyxa som passar just dig.

Haglöfs Women’s Rugged Slim Pant – Vandringsbyxor för damer med slimmad passform för alla säsonger i robust fyrvägsstretch. Kommer med strategiskt placerade fickor och förstärkningar, samt justerbara benslut.

Haglöfs Women’s Rugged Standard Pant – Vandringsbyxor för damer med avslappnad passform för alla säsonger i robust fyrvägsstretch. Kommer med strategiskt placerade fickor och förstärkningar, samt justerbara benslut.

En komplett guide om Haglöfs-byxornas passform hittar du här.

Fjällvandrare

Similar Posts