Kaffe för Vandring & Friluftsliv – Komplett Guide

Välkommen till denna kompletta guide om kaffe för vandring och friluftsliv. Här får du lära dig steg för steg hur du gör:

  • Kokkaffe över öppen eld
  • Kokkaffe i friluftskök
  • Presskaffe i friluftskök
Kaffe Vandring

Vi går också igenom de olika rostningsgraderna och malningsgraderna på kaffebönorna så att du ska få en full förståelse för hur du kokar ditt kaffe till perfektion ute i vildmarken.

Artikeln innehåller annonslänkar

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Koka kaffe utomhus

För att koka kaffe ute så måste du först och främst ta hänsyn till följande; finns det möjlighet att göra upp en eld, eller behöver kaffet bryggas i ett friluftskök? Låt oss ta ett exempel;

Kaffe på fjällvandring kommer mest troligt att kokas i ett friluftskök, då det är svårt att hitta torr ved eller torra kvistar i den karga fjällmiljön. Att brygga kaffe på vandring handlar således om att förbereda sig för den slags miljö man kommer att vistas i genom att bära med sig rätt utrustning.

Koka kaffe ute
Morgonkaffe på fjället. I bakgrunden till vänster, bakom molnen skymtar Sveriges högsta topp; Kebnekaise.

Rådande väderförhållanden måste också tas hänsyn till. Vaknar man upp i tältet en regnig morgon så vill man garanterat brygga och avnjuta morgonkaffet i tältet, halvt nerkrupen i sovsäcken och höra regnet smattra mot tältduken.

Det är dessutom betydligt mer tidseffektivt att brygga kaffe utomhus i ett friluftskök än över öppen eld, men med det sagt så finns det få saker som skapar så mycket stämning och mysfaktor som att koka vildmarkskaffe i en sotig kaffepanna över en öppen, sprakande eld!

Därför kommer vi i denna artikel att gå igenom alla de olika bryggmetoderna för kaffekokning ute i det fria så att du ska få njuta till fullo av ditt friluftskaffe.

Lägereld
Tidig morgon vid Näcktjärn längs Bruksleden. Kaffeelden sprakar för fullt, och en perfekt glödbädd står redo för att ta koka upp en kanna kokkaffe.

Kokkaffe över öppen eld

För att koka kaffe över öppen eld behöver du införskaffa en kaffepanna och ett paket kokmalet kaffe i din favoritrostningsgrad.

När det kommer till kaffepannor rekommenderar jag dig att investera i en kaffepanna av märket Trangia. Kaffepannan från Trangia kan du använda både för att koka kaffe över öppen eld, och tillsammans med ett Trangia-kök när du åker på fjällvandring där det inte finns möjlighet att koka kaffe över öppen eld på grund av avsaknad av brasved.

Trangia Kaffepanna 325 – Denna kaffepanna rymmer 0,6 liter
Trangia Kaffepanna 324 – Denna kaffepanna rymmer 0,9 liter
Trangia Kaffepanna 245 – Denna kaffepanna rymmer 1,4 liter

Kokkaffe över öppen eld

Det är avgörande med rätt malningsgrad på kaffebönorna för att du ska få njuta av ett välsmakande kokkaffe utan sump i muggen. Med termen ”utan sump i muggen” menas att det malda kaffet ligger kvar längst ner i kaffepannan när du häller upp kaffet i muggen.

Till kokkaffe behöver du det allra mest grovmalda kaffet, strukturen ska efterlikna havssalt. Kokmalet kaffe som är specifikt framtaget för vandring och friluftsliv hittar du i ÖrnMalm Webbutik. Välj mellan tre olika rostningsgrader;

Midnattssol – Mellanrostat kokkaffe
Polarnatt – Mörkrostat kokkaffe
Korpsvart – Extra mörkrostat kokkaffe

ÖrnMalm Kaffe kommer i praktiska 250 grams förpackningar med ziplockstängning; perfekt för lätta och njutbara vandring & friluftsäventyr.

ÖrnMalm Kaffe

Koka kaffe över öppen eld i 5 enkla steg

  1. Gör upp en brasa. Medan brasan brinner och skapar en fin glödbädd, mät upp rätt mängd kokmalet kaffe i kaffepannan. Vad är rätt mängd? En bra utgångspunkt är en näve kokmalet kaffe per mugg. Exempel; om du ska koka två muggar kaffe, då häller du i två nävar kokmalet kaffe.
  2. Fyll på med rätt mängd vatten i kaffepannan. Exempel; om du ska koka två muggar kaffe, då häller du i två fulla muggar vatten i kaffepannan.
  3. När du har fått in fin glödbädd i brasan; sätt på locket på kaffepannan, placera kaffepannan över glödbädden, och koka upp kaffet.
  4. Så fort det börjar koka i kaffepannan; lyft av kaffepannan från lågan, lyft av locket, rör om i kaffepannan med sked, och lägg på locket igen. Låt kaffet dra i 8 minuter för att all sump ska sjunka till botten.
  5. Häll upp kaffet långsamt i en mugg, luta dig tillbaka och njut.

Om du upplever att du får mycket kaffesump i muggen efter att du har följt ovanstående instruktioner, då häller du tillbaka kaffet från muggen ner i kaffepannan, och låter kaffet stå ytterligare en liten stund (ca 5 minuter) innan du häller upp kaffet på nytt i muggen.

Koka kaffe över öppen eld
Har du inte tid att vänta tills en glödbädd har bildats i brasan? Häng upp kaffepannan över lågorna med hjälp av en pinne.

Kaffe i stormkök

Det går alldeles utmärkt att göra kokkaffe i stormkök, exempelvis i Trangia. Det är ett säkert kort när man vill ha kokkaffe på vandring och friluftsäventyr, men det finns även andra typer av friluftskök som fungerar utmärkt för ändamålet; såväl spritkök som gaskök. Mer info om Trangia och andra friluftskök hittar du i denna artikel.

För att koka kaffe i Trangia behöver du först och främst se till att det följer med en kaffepanna när du köper ditt Trangia-kök. Skulle ditt Trangia-kök sakna kaffepanna så kan du köpa till en matchande kaffepanna:

Trangia Kaffepanna 325 – Denna kaffepanna rymmer 0,6 liter
Trangia Kaffepanna 324 – Denna kaffepanna rymmer 0,9 liter
Trangia Kaffepanna 245 – Denna kaffepanna rymmer 1,4 liter

Trangia
Trangia med spritbrännare. Kombinera med kaffepanna för att koka kaffe ute i det fria.

Sedan behöver du kokmalet kaffe. Hos ÖrnMalm Webbutik hittar du kokmalet kaffe som är specifikt framtaget för vandring och friluftsliv; kaffet kommer i praktiska 250 grams paket med ziplockstängning. Perfekt för lätta och njutbara vandring- och friluftsäventyr.

För dig som vill prova på att göra kokkaffe i Trangia (eller över öppen eld) för första gången rekommenderas ÖrnMalm Midnattssol – Mellanrostat kokkaffe. Med ett mellanrostat kokkaffe har du goda marginaler för att hitta rätt dosering, styrka och koktid på kaffet, utan att kaffet riskerar att bli för starkt, beskt eller bittert.

ÖrnMalm Midnattssol

Koka kaffe i stormkök i 5 enkla steg

  1. Mät upp rätt mängd kokmalet kaffe i kaffepannan. En bra utgångspunkt är en näve kokmalet kaffe per mugg. Om du ska koka två muggar kaffe, då häller du i två nävar kokmalet kaffe.
  2. Fyll på med rätt mängd vatten i kaffepannan. Om du ska koka två muggar kaffe, då häller du i två fulla muggar vatten i kaffepannan.
  3. Sätt på locket, tänd en låga i stormköket, placera kaffepannan över lågan och koka upp kaffet.
  4. Så fort det börjar koka i kaffepannan; lyft av kaffepannan från lågan, lyft av locket, rör om i kaffepannan med sked, och lägg på locket igen. Låt kaffet dra i 8 minuter för att all sump ska sjunka till botten.
  5. Häll upp kaffet långsamt i en mugg och inta en bekväm position. Personligen brukar jag sträcka ut mig raklång på ett cellplastliggunderlag. Njut av en kopp riktigt gott kokkaffe ute i det fria.

Om du får kaffesump i muggen efter att du har följt ovanstående instruktioner, då häller du tillbaka kaffet från muggen ner i kaffepannan, och låter kaffet stå ytterligare en liten stund (ca 5 minuter) innan du häller upp kaffet på nytt i muggen.

Kaffekåsa
Kaffekåsa gjord av björkvril. Snygg, men skrymmande och tung. Vill du hålla nere vikten på packningen? Satsa hellre på en vikmugg.

Kaffepress för vandring

Många av de kokkärlen som man använder till friluftskök kan numera kombineras med en kaffepress.

När jag ägnar mig åt vandring och friluftsliv så använder jag ett Jetboil MiniMo-gaskök till både matlagning och till att göra presskaffe. Jag är oerhört nöjd med ovan nämnda gaskök; den kokar upp vatten i ett nafs, den tar väldigt liten plats i packningen, den väger enbart 415 gram och den är mycket smidig att manövrera. Mer info om gasköket hittar du här.

Kaffepressen som passar till ovan nämnd gaskök heter Jetboil Grande Coffee Press Silicone.

Kaffepress för vandring
Presskaffe på fjället. Med gaskök och kaffepress får du det bästa av två världar; underbart gott kaffe, snabbt och enkelt att brygga. Nästan som att ha med sig en elektrisk kaffebryggare på vandring.

Sedan behöver du pressmalet kaffe i din favoritrostningsgrad. Pressmalet kaffe är något mer finmalet än kokkaffe, men mer grovmalet än filterkaffe / bryggkaffe. Kaffepressen ser visserligen till att hålla sumpen kvar på botten av kärlet, men kaffet får inte vara för finmalet; annars kommer sumpen att börja tränga sig igenom pressen.

Pressmalet kaffe som är specifikt framtaget för just vandring och friluftsliv hittar du hos ÖrnMalm Webbutik. Kaffet kommer i praktiska 250 grams förpackningar med ziplockstängning; du slipper bära med dig saxar, påsklämmor och onödigt tunga kaffepaket i ryggsäcken.

Välj mellan tre olika rostningsgrader;

Midnattssol – Mellanrostat presskaffe
Polarnatt – Mörkrostat presskaffe
Korpsvart – Extra mörkrostat presskaffe

Morgonkaffe i tältet
Startar dagen med en kopp presskaffe på fjällvandring längs Kungsleden Hemavan-Ammarnäs.

Brygga presskaffe på vandring i 5 enkla steg

  1. Mät upp rätt mängd vatten i kokkärlet. En mugg vatten per en mugg färdigt kaffe. Om du ska koka två muggar kaffe, då häller du i två muggar vatten i kokkärlet.
  2. Koka upp vattnet.
  3. Dosera en näve pressmalet kaffe för varje mugg vatten som du mätte upp i kokkärlet, rör om med en sked och låt stå i ca 4 minuter.
  4. Montera kaffepressen på locket; för in presspinnen genom locket, och skruva fast kaffepressen längst ner på pinnen.
  5. Pressa hela vägen ner med tummen så att all kaffesump samlas längst ner i kokkärlet under pressen. Häll upp i en vikmugg.
Dricker kaffe på fjällvandring
Presskaffe till två-fikat. Några timmar senare inledde vi toppturen till Kebnekaises sydtopp.

Present- och julklappstips för vandring och friluftsliv

Letar du efter den perfekta presenten eller julklappen till en vän som gillar vandring och friluftsliv?

Då har du kommit helt rätt! Kaffe för vandring och friluftsliv i praktiska 250 grams paket med ziplockstängning hittar du hos ÖrnMalm Webbutik. Kaffet är speciellt framtaget för lätta och njutbara vandring- och friluftsäventyr; perfekt som present eller julklapp till en friluftsfanatiker.

”Det här är det godaste kokkaffet jag någonsin har druckit. Smaken är fyllig och sumpen lägger sig dessutom i ett nafs”
– Sandra om ÖrnMalm Polarnatt Kokkaffe

Försök att lista ut vilken sorts kaffe din vän gillar allra mest. På jobbet, på fiket och hemmavid dricker vi svenskar oftast mellanrostat kaffe, men många friluftsfanatiker tycker om att dricka riktigt mörkt och starkt kaffe ute i vildmarken. ÖrnMalm Kaffe kommer i tre olika rostningsgrader.

ÖrnMalm Kaffe
Midnattssol (mellanrost), Polarnatt (mörkrost), Korpsvart (extra-mörkrost)

Kokkaffe är det säkraste kortet som present eller julklapp, då kokkaffe är väldigt populärt bland friluftsfanatiker. Kokkaffe kan kokas i en kaffepanna både över öppen eld och i ett friluftskök, vilket gör det till ett säkert val.

Hos ÖrnMalm säljs även presskaffe för vandring och friluftsliv, men presskaffe kräver ett fältkök med en kaffepress som är perfekt dimensionerad till kokkärlet. Om du inte är säker på att din vän har ett sådant kit, då gör du klokast i att satsa på kokkaffe.

Utöver kaffe för vandring och friluftsliv erbjuder ÖrnMalm även vikmuggar och kaffepåsar i renskinn.

Jag hoppas innerligt att du hade nytta av denna guide om kaffe för vandring och friluftsliv. Om du vill få en notis när jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm LifeUpdates direkt till din e-post, passa på att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet.

Vi ses snart igen! Go’ tur på dig!

//ÖrnMalm

Vikmugg och grovmalet kaffe

Similar Posts