Vandringsskor; Kängor, löparskor eller stövlar?

I denna artikel går vi igenom för- och nackdelarna med kängor, löparskor och gummistövlar, så att du ska kunna ta ett välinformerat beslut om vilka skor som lämpar sig allra bäst för just DIN vandring. Artikeln innehåller annonslänkar.

Vandringsskor
Välj rätt typ av vandringssko för att göra din vandring så njutbar och säker som möjligt.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vandringskängor

Fördelar

De allra flesta förknippar vandringsskor med vandringskängor, och det finns utan tvekan goda anledningar till det. Vandringskängor ger stöd åt dina vrister och de håller dina fötter varma och (relativt) torra så länge de behandlas och används på ett korrekt sätt.

Kängorna fungerar således utmärkt för vandring i obanad terräng där vandringsleder saknas, för vandring där man måste gå med stora och tunga packningar på ryggen, samt för vandringar som äger rum på hösten när risken för regn och kyla är överhängande.

Eftersom att vandringskängorna är tänkta att hålla dina fötter torra, så tillverkas de allt som oftast i antingen skinn eller i tyg med någon slags vattentät ”Tex”-membran såsom Gore-Tex. Köper du ett par kvalitetskängor i skinn så håller de i många, många år.

Det händer då och då att  vi får in kängor som är över 30 år gamla – oftast kan vi göra dem till nya igen – för oss är det hållbarhet på riktigt.”  – Lundhags

Nackdelar

Du behöver ta god tid på dig för att gå in dina nya vandringskängor, detta gäller framförallt kängor tillverkade i skinn, då skinnet kommer att formas efter just DINA fötter.

Du måste också behandla dina kängor med rätt produkter för att hålla dem vattenresistenta. Kängor i skinn behandlas med vax eller fett, och tygkängor med vattentät membran behandlas med impregnering rekommenderat av tillverkaren.

Att gå långa sträckor i kängor ökar också risken för skoskav. Det faktum att kängorna är så pass täta så att de lyckas hålla vätan ute gör också att fukt som bildas inne i skorna stannar kvar i skorna. En fuktig OCH tät omgivning i kombination med långvarig friktion är en perfekt grogrund för skoskav.

Dubbla strumpor rekommenderas varmt då det gör att friktionen sker mellan strumporna istället för mellan skon och huden på dina fötter. I de allra flesta fall rekommenderas också tejpning av fötterna vid de mest utsatta ställen.

Vandringskängor
Halvhöga vandringskängor; utmärkt skoval för höstvandring.

Köpråd

För dig som har bestämt att satsa på kängor rekommenderar jag Lundhagskängor, helt enkelt därför att de tillverkar kängor av mycket hög kvalitet. Inte nog med det; när dina kängor behöver repareras efter flitigt användande så skickar du kängorna enkelt och smidigt med posten till Lundhags skomakare.

Lundhags Vandra II Mid – Halvhög skalkänga med hög andningsförmåga i skinn för damer & herrar

Löparskor

Fördelar

Att anpassa utrustningen efter ändamålet gäller i allra högsta grad vid val av vandringsskor. Som ovan nämnt så förknippar de allra flesta av oss vandringsskor med vandringskängor, men det är i själva verket långt ifrån alla gånger som vandringskängorna är det bästa valet för din vandring.

För vandring längs upptrampade vandringsleder såsom Kungsleden, Padjelantaleden, Jämtlandstriangeln och Grövelsjön under högsommaren (perioden mellan slutet av juni till slutet av augusti) finns det stora fördelar med att lämna kängorna och stövlarna hemma, och istället vandra i lätta skor, det vill säga löparskor, vilket innefattar allt från trail-runners till barfotaskor.

Lätta vandringsskor
Löparskor; för dig som ska gå med lätt packning under högsommaren längs upptrampade vandringsleder såsom Kungsleden.

Till att börja med så behöver du inte gå in dina lätta skor på samma sätt som du behöver göra med vandringskängor. Om du använder dig av dina redan befintliga löparskor, eller köper ett nytt par löparskor av ett märke och en modell som du har använt dig av för löpning, gym etc. vid tidigare tillfällen, så vet du redan att de sitter perfekt på dina fötter.

Skulle du köpa löparskor av ett annat märke eller modell så räcker en enda långpromenad innan vandringen för att konstatera att skorna känns behagliga och sitter bra på dina fötter, och inte orsakar några skavsår. Löparskor är också snällare mot din plånbok; Räkna med att du får tre par löparskor för priset av ett par Lundhagskängor (de enda vandringsskängorna som jag rekommenderar).

Vid varmt väder kommer fördelen med att vandra i lätta skor fram som allra mest. I lätta skor får dina fötter all den ventilation de behöver för att vandringen ska kännas behaglig och du kommer att vandra med lätta och snabba steg. De som vandrar i täta kängor och gummistövlar kommer däremot att få det desto varmare och svettigare om fötterna, vilket känns både obehagligt, samt ökar risken för skavsår.

Löparskor för vandring
Lätt och luftigt med löparskorna på fötterna.

Sist men inte minst så kommer du att spara på dina krafter när du vandrar i lätta skor framför kängor och stövlar som väger betydligt mer. Du kommer att kunna vandra längre, och risken för skador såsom värkande knän, höfter och framförallt benhinnor kommer att vara avsevärt lägre för de allra flesta.

Nackdelar

Om du ska iväg på en höstvandring (från början av september) när risken för kyla och väta är avsevärt högre än under högsommaren, då bör du antingen satsa på vandringskängor med dubbla strumpor, eller löparskor som rymmer både värmande yllestrumpor samt ett par vattentäta strumpor såsom SealSkinz ovanpå yllestrumporna.

Däremot under högsommaren behöver vätan inte utgöra något större problem, men den kan av många upplevas som obehaglig åtminstone till en början. Det är fullt förståeligt att man vill vara torr om fötterna hela tiden, men när du håller dig i rörelse med yllestrumpor på fötterna innanför löparskorna så kommer det att krävas rätt tuffa väderförhållanden för att du ska börja frysa om fötterna.

Lätta vandringsskor kombineras allra helst med en lätt packning på ryggen. Om du däremot planerar att vandra med en rejält tung packning, då kommer du mest troligt att behöva högskaftade vandringskängor för att ge dina vrister extra stöd.

Köpråd

För dig som har bestämt att satsa på löparskor rekommenderar jag framförallt märket Altra som tillverkar de allra mest fotvänliga och ”naturliga” löparskorna;

  • Bred och rymlig tåbox som tillåter dina tår fri rörlighet
  • Ingen lutning (höjdskillnad) mellan häl och tå (även kallat ”Zero-drop”)

Löparskor för vandring – Herrar

ALTRA för herrar – Lätta skor för vandring, herrar

Löparskor för vandring – Damer

ALTRA för damer – Lätta skor för vandring, damer

Vandringsstövlar

Fördelar

Enda gången som jag kan rekommendera vandringsstövlar framför kängor och löparskor för vandring är när huvudmålet med vandringen är att ta sig fram till ett avlägset fiskevatten, slå upp lägret där, och därefter röra sig sakta, sakta längs fiskevattnet istället för att ägna sig åt långa, intensiva vandringar dagarna i ända.

Låt oss ta ett exempel; jag har varit och fiskat vid Lainioälven flertalet gånger, och det är 10 km vandring för att ta sig fram till älven från parkeringen. När vi väl hade slagit läger vid älven, så spenderades de efterföljande dagarna på att gå korta sträckor längs älven och stå långa perioder i stundom torrt, stundom blött underlag, med fiskespöt i handen.

Det var alltså mycket högre prioritet på att vara torr och varm om fötterna när man står still än att ha det lätt och luftigt om fötterna under korta stunder av förflyttning. Om detta är avsikten med din vandring, då är vandringsstövlar bästa skovalet för dig!

Gummistövlar vandring
Vandringsstövlar kommer till sin rätta allra mest vid fisketurer långt bortom civilisationen.

Nackdelar

Gummistövlar är tillverkade i fullkomligt vattentätt material vilket gör dem riktigt obehagliga för långa vandringar i varmt väderlek. Gummistövlar väger mer än kängor och avsevärt mycket mer än löparskor, vilket riskerar att skapa måoch risken för revor är stor när du vandrar i stenig terräng.

Köpråd

Här följer min rekommendation på riktigt prisvärda, klassiska svenska vandringsstövlar, som burits av vandrare sedan 1972:

Tretorn Sarek 72 Unisex – Vandringsstövlar för dam och herr, med en passform anpassad för långa vandringar. Tillverkad i extra mjuk naturgummiblandning med en mellansula i trä för extra stabilitet och vridstyvhet. Vikbart skaft som säkerställer ventilation och komfort.

”Sen 70-talet har jag vandrat i Tretorn Sarek och trivts med dem, men hållbarheten har verkligen varierat. Nu hoppas jag att det här paret ska hålla mitt vandringsliv ut.” – Pär N.

Billiga vandringsskor

Om du vill köpa dina vandringsskor så billigt som möjligt så rekommenderar jag vandringsskor från RVRC:

Billiga vandringsskor för herrar

Billiga vandringsskor för damer

Vandringskängor herr

Similar Posts