Friluftsliv

Vandringsskor; kängor eller terränglöparskor?

Vilka skor är bäst för vandring; kängor eller terränglöparskor? Behöver skorna ha höga skaft? Måste man gå in skorna innan vandringen? Måste man tejpa fötterna? Har man olika skor till sommarvandring och höstvandring?

Alla dessa frågor, och mer därtill, ska vi svara på här och nu! Börja med att se videon, därefter grottar du ner dig i detaljerna om vandringsskor med hjälp av nedanstående artikel. I artikeln får du också tips på vart du köper dina vandringsskor till marknadens bästa priser.

***Inlägget innehåller annonslänkar***

Vandringsskor

De allra flesta förknippar vandringsskor med vandringskängor. Kängorna fungerar utmärkt för vandring i obanad terräng där vandringsleder saknas, för vandring där man måste gå med stora och tunga packningar på ryggen, samt för vandringar som äger rum på hösten när risken för regn och kyla är överhängande.

Ett annat populärt, och idiotsäkert, alternativ för kyliga och regniga höstvandringar är vandringsstövlar. Om huvudmålet med vandringen är att ta sig fram till ett avlägset fiskevatten, slå upp lägret där, och röra sig sakta längs fiskevattnet, då är vandringsstövlar ALLTID det självklara valet för mig framför vandringskängor och terränglöparskor/barfotaskor.

För vandring längs vältrampade vandringsleder såsom Kungsleden, Jämtlandstriangeln och Grövelsjön under sommarmånaderna finns det däremot stora fördelar med att lämna kängorna och stövlarna hemma, och istället vandra i terränglöparskor.

Som alltid så gäller det att anpassa vandringsutrustningen efter förutsättningarna, och i denna artikel går vi igenom fördelarna och nackdelarna med vandringskängor och terränglöparskor, så att du ska kunna ta ett välinformerat beslut på vilka skor som lämpar sig allra bäst för just DIN vandring.

Vandringsskor

Vandringskängor

De två största fördelarna med vandringskängorna är att de ger stabilitet för vristerna, och de har en tjock sula som skyddar för trycket från vassa stenar. Om du däremot vandrar med lätt packning, och om du har starka fötter och vrister, då är gympaskor ett bättre alternativ för dig.

Vandringskängorna håller också vätan ute relativt väl så länge du sköter om lädret på kängorna och gör det vattenavvisande med impregnering i form av vax, fett eller spray. Men vandringskängorna kommer inte att hålla dina fötter torra på samma sätt som gummistövlarna gör, när du exempelvis ska vada över en bäck.

Du blir tvingad till att stanna, ta av dig kängorna, ta av dig strumporna, ta på dig vandringssandalerna, vada över bäcken, eventuellt tejpa fötterna på nytt, och först därefter är du redo att fortsätta din vandring.

Denna procedur är nödvändig då det är i det närmaste omöjligt att få kängorna torra när de väl blivit genomblöta. Eftersom att de andas dåligt, kommer fuktigheten inne i skon i sin tur att öka risken för skavsår. Fuktighet inne i skon kommer också att uppstå i varmt väder, framförallt i vandringskängor med höga skaft.

För vandringskängor gäller exakt samma upplägg och inkörningsperiod som det är med vandringsstövlarna. Du behöver gå in kängorna, vilket innebär helt enkelt att du promenerar i dina kängor flertalet gånger innan vandringen. Precis som för gummistövlar rekommenderas dubbla strumpor samt tejpning för att motverka skavsår.

När du går in skorna kommer de att formas efter just DINA fötter, och du kommer att upptäcka om kängorna skaver någonstans. Mycket bättre att du upptäcker det på en kvällspromenad hemmavid än ute på långvandring. Behöver det ens sägas att skavsår kan förvandla din vandring till ett rent h-vete?

Jag rekommenderar vandringskängor som är ”halvhöga” därför att de erbjuder vriststöd, och köper du en halvhög vandringskänga som har ett Gore Tex-membran så kommer de att vara tillräckligt höga för att hålla dina fötter torra även i vattenpölar, blött gräs och blöta ljunghedar.

Höga vandringskängor är tunga, klumpiga och svettiga. De är totalt onaturliga för människokroppen, de saboterar finmotoriken i våra ben och fötter, och de har skapat massor av problem för vandrare genom åren. Vandrar du dessutom med modern, lätt packning så finns det all anledning att låta de höga vandringsstövlarna stå kvar på affärshyllan och samla damm.

Salomon Men’s Outline Mid Gore-Tex – Halvhöga vandringskängor med Gore Tex-membran för herrar
Salomon Women’s Outline Mid Gore-Tex – Halvhöga vandringskängor med Gore Tex-membran för damer
Meindl Men’s Tonale Gore-Tex – Halvhöga vandringskängor med Gore Tex-membran för herrar
Meindl Tonale Lady Gore-Tex – Halvhöga vandringskängor med Gore Tex-membran för damer
Lundhags Vandra II Mid – Halvhög skalkänga med hög andningsförmåga i skinn för herrar & damer

Vandringskängor

Terränglöparskor för vandring

För dig som planerar att vandra längs vältrampade vandringsleder såsom Kungsleden, Jämtlandstriangeln, Grövelsjön eller liknande under högsommaren finns det stora fördelar med att lämna kängorna och stövlarna hemma och istället vandra i terränglöparskor.

Fördelarna med terränglöparskor för vandring är:

  • Överlägsen bekvämlighet
  • Du slipper gå in skorna innan vandringen
  • Du slipper skavsår
  • Du får starka fötter
  • Till skillnad från vandringskängor slipper du ta av och på skorna vid vad över vattendrag

Nackdelarna med terränglöparskor är att:

  • Skorna ger inget vriststöd
  • Skorna skyddar inte lika bra mot väta och kyla som stövlar och kängor

Det faktum att terränglöparskorna inte ger vriststöd är endast ett problem för dig med tung packning och / eller svaga vrister (dig som har stukat foten flertalet gånger och fått ledbanden uttöjda).

Att terränglöparskorna inte skyddar mot väta och kyla lika väl som stövlar och kängor behöver inte heller innebära några problem för dig så länge du vandrar i dem under högsommaren, så länge du använder yllestrumpor (de värmer även när de är blöta), och så länge du accepterar att man behöver inte vara till 100% torr om fötterna hela tiden på vandring.

Salomon Men’s Speedcross 5 Gore-Tex – Terränglöparskor med Gore Tex-membran för herrar
Salomon Women’s Speedcross 5 Gore-Tex – Terränglöparskor med Gore Tex-membran för damer

Terränglöparskor för vandring

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *