Lätta vandringsskor – Komplett guide

Satsa gärna på lätta vandringsskor, såsom terränglöparskor, istället för vandringskängor om du vandrar på sommaren längs upptrampade leder med lätt packning på ryggen.

Börja med att se instruktionsvideon. Därefter grottar du ner dig i detaljerna med hjälp av nedanstående artikel. I artikeln går vi också igenom vart du köper lätta vandringsskor till Sveriges lägsta pris. Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vandra i lätta skor

Löparskor och terränglöparskor är utan tvekan mer komfortabla och mer fotvänliga än ”traditionella vandringsskor”, det vill säga vandringskängor och vandringsstövlar.

Det allra bästa sättet att börja vandra i lättare skor är att satsa på lågskor med vattentät ovandel och trailrunning-ytersula. Dessa skor hittar du till bra priser hos RVRC.

Kombinera med yllestrumpor i uppehållsväder och vattentäta strumpor i blött väder.

Det finns också många som använder löparskor av märket Altra längs vandringsleder. Dessa skor har:

 • Bred och rymlig tåbox som tillåter dina tår fri rörlighet
 • Ingen lutning (höjdskillnad) mellan häl och tå (även kallat ”Zero-drop”)
Lätta vandringsskor
Saltoluokta – Kvikkjokk med lätta skor från Haglöfs, Altra & Salomon på fötterna.

Fördelar med lätta vandringsskor

Fördelarna med barfotaskor, löparskor och terränglöparskor för vandring är:

 • Överlägsen bekvämlighet
 • Du slipper gå in skorna innan vandringen
 • Du slipper skavsår
 • Du får starka fötter
 • Till skillnad från vandringskängor slipper du ta av och på skorna vid vad över vattendrag
Lätt vandringssko dam
När du vandrar på sommaren längs upptrampade leder med lätt packning så fungerar löparskor utmärkt som vandringsskor!

Nackdelar med lätta vandringsskor

Nackdelarna medbarfotaskor, löparskor och terränglöparskor för vandring är:

 • Skorna ger inget vriststöd
 • Skor utan vattentät membran är inte vattentäta och de skyddar därmed sämre mot kyla i vått tillstånd

Det faktum att skorna inte ger vriststöd är endast ett problem för dig med tung packning och / eller svaga vrister (dig som har stukat foten flertalet gånger och fått ledbanden uttöjda).

Att skor som saknar vattentät membran (såsom Gore Tex-membran) inte är vattentäta och skyddar inte mot kyla behöver inte heller innebära problem för dig så länge;

 • du vandrar i dem under högsommaren,
 • du använder yllestrumpor (de värmer även när de är blöta),
 • du accepterar att man behöver inte vara till 100% torr om fötterna hela tiden.

Är du rädd för blöta fötter kan du alltid kombinera med vattentäta Sealskinz-strumpor.

Vandringsskor
Det gick alldeles utmärkt att vandra 3 mil i lätta skor längs Kungsleden denna regniga högsommardag.

Hur tjock sula behöver skorna ha?

Jag har använt mig av Vibram Fivefingers KMD Sport som har en 4 millimeter tjock Vibram-gummisula när jag har vandrat längs Kungsleden. Jag rekommenderar INTE en tunnare sula än så, däremot kan jag varmt rekommendera löparskor med tjockare sula från RVRC och Altra.

Sulan på dessa ovan nämnda barfotaskor är långtifrån lika grovmönstrad som på de flesta terränglöparskor, men med facit på hand så har dem gett ett stabilt grepp på hala underlag såsom blöta stenar och rötter längs de 30 milen som jag hittills vandrat i dem längs Kungsleden.

Vandra med lätt packning
Genom snö, slask och fjällbäckar med FiveFingers på fötterna, uppe på fjället mellan Teusajaure – Vakkotavare i mitten av juni.

Yllestrumpor till lätta vandringsskor

Yllestrumpor kan hålla mycket vätska utan att tappa sina värmeisolerande egenskaper. Jag har vandrat under sommarmånaderna i många typer av löparskor, allt från traditionella löparskor (Altra Escalante) till barfotaskor såsom Merrell Vapor Gloves och Vibram FiveFingers, och vadat igenom fjällbäckar, slask och snö utan att besväras av kylan.

För dig som vandrar i traditionella löparskor, såsom Altra Lone Peak, rekommenderar jag yllestrumpor i ”vanlig” utformning där du slipper hålla på med att lirka in en tå i taget i strumpan. Bara för att jag gillar att vandra i tåskor och tåstrumpor så behöver det inte innebära att det är det allra första som jag rekommenderar till dig som vill börja vandra i lätta skor 🙂

Vandringsstrumpor

Yllestrumpor med traditionell utformning värmer också mer än tåstrumpor eftersom att inget tyg kommer emellan värmen från varje enskild tå, vilket i sin tur gör att kroppsvärmen fördelas mer effektivt mellan tårna.

Altra löparskor
Mot toppen av Kebnekaise med Altra Escalante Racer – löparskor på fötterna.

Sammanfattning

Med lätta skor på fötterna finns det en stor chans att dina fötter kommer att uppleva din sommarvandring som betydligt svalare och luftigare jämfört med att vandra i läderkängor.

När du vandrar på högsommaren behöver du inte heller vara orolig för att frysa om fötterna, även om du blir genomblöt om fötterna vid vad eller regnväder, så länge du använder dig av yllestrumpor innanför skorna.

På köpet får dina fötter ett välbehövligt ”träningsläger”. Det finns nämligen en mycket olycklig missuppfattning om att våra fötter är så svaga och sköra att de alltid, ALLTID måste bäddas in i skor som erbjuder maximalt med stöd, dämpning och avlastning från alla håll och kanter.

Lätt vandringssko herr
På vandring med Vibram Fivefingers på fötterna. ”Lätta vandringsskor”, det vill säga terränglöparskor, löparskor och barfotaskor fungerar utmärkt för vandring längs upptrampade leder såsom Kungsleden på högsommaren med lätt packning på ryggen.

Similar Posts