Bruksleden – Komplett Guide

Planerar du att vandra längs Bruksleden från Västerås till Avesta? Då har du kommit helt rätt! Börja med att se instruktionsvideon, den visar dig EXAKT hur terrängen ser ut efter leden, vart du hittar tältplatserna, samt hur du planerar din vandring på bästa sätt.

Därefter grottar du ner dig i ytterligare detaljer som du behöver känna till med hjälp av nedanstående artikel. I artikeln går vi också igenom den kompletta utrustningslistan för vandring längs Bruksleden. 

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Bruksleden

Bruksleden startar i Västerås vid Rocklundaskogens motionsspår, alldeles intill ABB Arena. Därifrån går leden i nordvästlig riktning längs gränsen mellan Västmanland och Dalarna, och slutar vid Tråbacken i utkanten av Avesta.

Bruksleden
Bruskleden startar vid ABB Arena i Västerås.

Längs Bruksleden upplever du omväxlande natur- och kulturlandskap; öppna slätter, djupa skogar, sjöar och vattendrag, ängar och mossar, samt små industrisamhällen.

Leden är till stor del välmarkerad med orange färg på träd och stolpar. Men på vissa ställen, såsom etappen mellan Stenbjörnskojan – Trummelsberg, måste man ta till karta och navigeringsutrustning av något slag för att hitta rätt.

Bruksleden karta

Vi använde oss av appen Topo GPS. Med hjälp av denna app förvandlar du din iPhone, Android-telefon eller surfplatta till en komplett GPS-enhet, och du har tillgång till kartorna även om du tappar all mobiltäckning ute i skogarna långt bortom civilisation.

Surfa till denna sida, scrolla ner på sidan, ladda ner samtliga Bruksleden etapp-kartorna, och rita upp etapperna i din Topo GPS-app. Då har du tagit fram den rakaste möjliga rutten från start till mål.

Bruksleden – Komplett utrustningslista

Packning för Bruksleden

Är du ny inom vandring och friluftsliv, och vill ha tips på hur du skaffar all den vandringsutrustning som du behöver till ett så lågt pris som möjligt?

Då rekommenderar jag att du tar en titt på artikeln Billig Vandringsutrustning. Där hittar specifika produktrekommendationer för den utrustning som du behöver införskaffa.

Utrustning för Bruksleden-vandring

Här följer en komplett lista på all den utrustning som jag bar med mig på Bruksleden-vandringen.

 • Ryggsäck
 • Liggunderlag (har du ett cellplastliggunderlag så behöver du även ett par packremmar)
 • Tält
 • Sovsäck
 • Vattentät packpåse (för sovsäck, torra underkläder, etc.)
 • Pannlampa
 • Vattenrening
 • Fältkok
 • Turmat (frukost, lunch, middag, mellanmål, efterrätt)
 • Kaffe för Vandring & Friluftsliv
 • Vikmugg
 • Hopvikbar sked
 • Gastuber (dessa köper du på bensinmack eller hos din lokala friluftbutik)
 • Tändare (för brasor samt om tändningen i gasköket havererar)
 • Plastkasse för att samla skräp
 • Flaskor för att bära med sig vatten
 • Mikrofiberduk (för att torka kondens från tält)
 • Minigrippåse med toapapper i
 • Plånbok
 • Öronproppar
 • Tandborste
 • Tandkräm
 • Deo
 • Videoutrustning (Actionkamera, SD-kort, stativ, extrabatterier till actionkamera, laddningsstation till extrabatterier, mobiltelefon, mobiladapter till stativet, mikrofon, powerbank, 2 kablar; mobil-powerbank, mikrofon-powerbank, batteriladdningsstation-powerbank, hane till mobilladdare för uppladdning av mobil och powerbank)
Packning för Bruksleden

Kläder för Bruksleden-vandring

Kläder för Bruksleden

Bruksleden etapper – Planera din vandring

Bruksleden består sammanlagt av 26 etapper. Men om du vill göra som jag och Andreas gjorde, det vill säga ta den rakaste vägen från start till mål från Västerås till Avesta, så har du totalt 12 etapper att ta dig an.

Här följer en komplett genomgång av vår vandring längs Bruksleden, tillsammans med tips på hur du planerar din egna Bruksleden-vandring på allra bästa sätt.

Dag 1 på Bruksleden

Etapp 1: (17km) Rocklunda – Skålbystugan
Etapp 2: (10km) Skålbystugan – Toftsjön

Karta över etapp 1 och 2

Se video VANDRA BRUKSLEDEN DEL 1
Se video VANDRA BRUKSLEDEN DEL 2

Vår plan var att hinna fram till Toftsjön under första vandringsdagen, vilket hade inneburit 27 kilometers vandring. Men eftersom att vi startade vår vandring en bit in på eftermiddagen, så hann vi inte fram till Toftsjön innan det blev mörkt.

Vandra med pannlampa
Pannlampa; ett måste på höstvandring.

Därför var vi tvungna att slå läger i en glänta mellan Skålbystugan och Toftsjön, och under den sista timmen fram till gläntan vandrade vi med hjälp av pannlampor.

Min rekommendation för första vandringsdagen är att antingen vandrar du 17 km till Skålbystugan, och du ser till att ha med dig gott om vatten så att du kan både dricka vatten längs vandringen till Skålbystugan, och sedan koka kvällsmat och frukost i stugan med medhavd vatten.

Skålbystugan
Skålbystugan

Eller så siktar du in dig på att vandra hela vägen till Toftsjön, det vill säga 27 km, men då måste du se till att starta din vandring tidigt på förmiddagen. Ta med dig 1-2 liter vatten som du dricker under vandringen, och sedan använder du vattenreningsfilter för att filtrera vatten från Toftsjön till kvällsmat och frukost samt för vandringsdag nr 2.

Toftsjön
Toftsjön

Dag 2 på Bruksleden

Etapp 3: (14km) Toftsjön – Ramnäs
Etapp 4: (8km) Ramnäs – Acktjärn

Karta över etapp 3 och 4

Se video VANDRA BRUKSLEDEN DEL 3
Se video VANDRA BRUKSLEDEN DEL 4

Vi startade vandringen från vår lägerplats, som låg ca 4 kilometer norr om Skålbystugan, tidigt på morgonen. Efter ca 15 minuters vandring kom vi fram till en bäck där vi kunde ta upp vatten och filtrera det till frukost och kaffe. Vattnet i bäcken var väldigt grumligt till färgen, men det gick bra att laga frukost på det efter filtrering.

Renar vatten från en bäck längs Bruksleden

Efter frukost styrde vi kosan mot Toftsjön, vilket enligt kartan innebar ca 7 kilometers vandring. Vandringen gick inledningsvis genom ett barrskogsområde längs en vältrampad stig, och där hittade vi gott om kantareller som vi plockade på oss till lunch.

Därefter fortsatte vandringen över spångar och stigar längs den östra sidan av Toftmossen, och slutligen tvärs över mossen.

Toftmossen

Det tog oss drygt en timme att komma fram till Toftsjön efter att vi startade dagens vandring från lägerplatsen. Passa på att filtrera vatten från sjön och ta med dig vatten så att du kan släcka törsten när du fortsätter vandringen.

Dag 3 på Bruksleden

Etapp 5: Stora Acktjärn – Stenbjörnskojan (9km)
Etapp 6: Stenbjörnskojan – Trummelsberg (10km)
Etapp 7: Trummelsberg – Norra Morsjön (13km)

Dag 4 på Bruksleden

Etapp 8: Norra Morsjön – Högbyn (11km)
Etapp 9: Högbyn – Lilla Älgsjön (13km)

Dag 5 på Bruksleden

Etapp 10: Lilla Älgsjön – Klackberg (9km)
Etapp 11: Klackberg – Fliken (6km)
Etapp 12: Fliken – Tråbacken (18km)

Similar Posts