Vandra Bruksleden – Komplett Guide

Planerar du att vandra längs Bruksleden från Västerås till Avesta? Då har du kommit helt rätt! Börja med att se instruktionsvideon, den visar dig EXAKT hur terrängen ser ut efter leden, vart du hittar tältplatserna, samt hur du planerar din vandring på bästa sätt.

Därefter grottar du ner dig i ytterligare detaljer som du behöver känna till med hjälp av nedanstående artikel. I artikeln går vi också igenom den kompletta utrustningslistan för vandring längs Bruksleden. 

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Bruksleden

Bruksleden startar i Västerås vid Rocklundaskogens motionsspår, alldeles intill ABB Arena. Därifrån går leden i nordvästlig riktning längs gränsen mellan Västmanland och Dalarna, och slutar vid Tråbacken i utkanten av Avesta.

Bruksleden
Bruskleden startar vid ABB Arena i Västerås.

Längs Bruksleden upplever du omväxlande natur- och kulturlandskap; öppna slätter, djupa skogar, sjöar och vattendrag, ängar och mossar, samt små industrisamhällen.

Leden är till stor del välmarkerad med orange färg på träd och stolpar. Men på vissa ställen, såsom etappen mellan Stenbjörnskojan – Trummelsberg, måste man ta till karta och navigeringsutrustning av något slag för att hitta rätt.

Bruksleden karta

Vi använde oss av appen Topo GPS. Med hjälp av denna app förvandlar du din iPhone, Android-telefon eller surfplatta till en komplett GPS-enhet, och du har tillgång till kartorna även om du tappar all mobiltäckning ute i skogarna långt bortom civilisation.

Surfa till denna sida, scrolla ner på sidan, ladda ner samtliga Bruksleden etapp-kartorna, och rita upp etapperna i din Topo GPS-app. Då har du tagit fram den rakaste möjliga rutten från start till mål.

Bruksleden – Komplett utrustningslista

Packning för Bruksleden

Är du ny inom vandring och friluftsliv, och vill ha tips på hur du skaffar all den vandringsutrustning som du behöver till ett så lågt pris som möjligt?

Då rekommenderar jag att du tar en titt på artikeln Billig Vandringsutrustning. Där hittar specifika produktrekommendationer för den utrustning som du behöver införskaffa.

Jag har även tagit fram artikeln Billiga Vandringskläder för att guida dig igenom den djungeln av friluftskläder som marknadskrafterna har skapat genom åren, så att du ska få tag i vettiga vandringskläder som inte kostar skjortan.

ÖrnMalm LifeUpdate Maj 2022

När du vandrar längs vandringsleder så behöver du inte gå runt och släpa på onödigt tung packning. Ju lättare packning, desto mer njutbar blir din vandring. Jag rekommenderar konceptet ”3 för 3”, det vill säga att de tre tyngsta delarna av din packning inte bör väga mer än ca 3 kg. Dessa tre delar av min packning inkluderar:

Vandringsutrustning för Bruksleden

Utrustning för Bruksleden-vandring

Här följer en komplett lista på all den utrustning som jag bar med mig på Bruksleden-vandringen.

Packning för Bruksleden

Kläder för Bruksleden-vandring

Kläder för Bruksleden

Bruksleden etapper – Planera din vandring

Bruksleden består sammanlagt av 26 etapper. Men om du vill göra som jag och Andreas gjorde, det vill säga ta den rakaste vägen från start till mål från Västerås till Avesta, så har du totalt 12 etapper att ta dig an.

Här följer en komplett genomgång av vår vandring längs Bruksleden, tillsammans med tips på hur du planerar din egna Bruksleden-vandring på allra bästa sätt.

Vandra Bruksleden Videoserie – DEL 1

Planen var att ta oss hela vägen fram till Toftsjön för övernattning i vindskydd under den första vandringsdagen, vilket är en vandring på totalt 27 km. Men pga att vi kom iväg rätt sent på eftermiddagen så var vi tvungna att slå läger i en glänta ca 5 kilometer innan Toftsjön.

Se videon VANDRA BRUKSLEDEN DEL 1

Karta över etappen Rocklunda-Skålbystugan

Skålbystugan
Skålbystugan

Vandra Bruksleden Videoserie – DEL 2

Här inleder vi dagens vandring strax norr om Skålbystugan. Efter en timmes vandring stannar vi till för att äta frukost, och du får tips på både vattenrening och billig vandringsmat. Därefter fortsätter vandringen i ett höstligt skogslandskap, och videon slutar med att vi anländer till Toftstjön.

Se videon VANDRA BRUKSLEDEN DEL 2

Karta över etappen Skålbystugan-Toftsjön

Toftsjön
Toftsjön

Vandra Bruksleden Videoserie – DEL 3

I denna video kommer vi fram till Långsjön där vi tar en välförtjänt lunch. Vi äter frystorkat med kokta trattkantareller och svarta trumpetsvampar som svamp-experten Andreas har plockat med sig längs leden. Därefter fortsätter vandringen i fantastiskt fin skogslandskap mot Rövalsmossen och Stingmossens naturreservat.

Se videon VANDRA BRUKSLEDEN DEL 3

Karta över etappen Toftsjön-Ramnäs

Skyltad vandringsled
Bruksleden är välmarkerad med skyltar och oranga markeringar på träd.

Vandra Bruksleden Videoserie – DEL 4

I denna video ägnar vi åt oss skogsvandring längs Stingmossens och Rövalsmossens naturreservat och kommer fram till Ramnäs.

Se videon VANDRA BRUKSLEDEN DEL 4

Karta över etappen Toftsjön-Ramnäs

Renar vatten från en bäck längs Bruksleden
På vissa ställen är vattnet riktigt grumligt, så du behöver ha med dig vattenfilter när du vandrar längs Bruksleden.

Vandra Bruksleden Videoserie – DEL 5

Vi startar vandringen i Ramnäs längs asfalterad väg, och efter ett par kilometer kommer vi in ett skogslandskap där färden fortsätter mot stora Acktjärn där vi övernattar. Dagen därpå går vandringen mot Stenbjörnsstugan där vi äter lunch och vilar upp oss ett par timmar.

Se videon VANDRA BRUKSLEDEN DEL 5

Karta över etappen Ramnäs – Stora Acktjärn

Stora Acktjärn
Redo att fortsätta vandringen en gråmulen höstmorgon efter övernattning vid Stora Acktjärn

Vandra Bruksleden Videoserie – DEL 6

I denna video startar vi vandringen i Stenbjörnsstugan där vi tog en lunchpaus, och därefter fortsätter vi mot Trummelsberg där vi övernattar i vindskydd.

Se videon VANDRA BRUKSLEDEN DEL 6

Karta över etappen Stora Acktjärn – Stenbjörnskojan – Trummelsberg

Stenbjörnskojan
Stenbjörnskojan, här tog vi lunch.

Vandra Bruksleden Videoserie – DEL 7

Vi startar vandringen i Trummelsberg en solig vårdag. Sedan tar vi sikte mot sjön Stora Enhörningen där vi pausar och fyller på vårt vattenförråd, och därefter tar vi sikte mot dagens etappmål som är Morsjön, där vi övernattar i vindskydd.

Se videon VANDRA BRUKSLEDEN DEL 7

Karta över etappen Trummelsberg – Norra Morsjön

Vindskydd Trummelsberg

Vandra Bruksleden Videoserie – DEL 8

I denna video startar vi vandringen vid Morsjön en solig vårdag. Sedan fortsätter vi mot dagens etappmål som är Flobo, där vi övernattar i vindskydd.

Se videon VANDRA BRUKSLEDEN DEL 8

Karta över etappen Morsjö – Flobo

Vindskydd Flobo
Övernattning i vindskyddet i Flobo.

Vandra Bruksleden Videoserie – DEL 9

Vi startar vandringen vid Flobo en solig vårdag. Vi styr kosan mot slutstationen Avesta, men i denna video som är näst sista avsnittet i videoserien når vi Boten.

Se videon VANDRA BRUKSLEDEN DEL 9

Karta över etappen Lilla Älgsjön – Fliken – Tråbacken

Raststuga Lilla Älgsjön
Raststuga vid Lilla Älgsjön

Vandra Bruksleden Videoserie – DEL 10

Detta är det sista avsnittet i videoserien. Vi startar vandringen vid Fliken en solig vårdag, och härifrån styr vi kosan mot slutstationen Tråbacken som är en ort i utkanten av Avesta.

Se videon VANDRA BRUKSLEDEN DEL 10

Karta över etappen Fliken – Tråbacken

Bruksleden slutmål
Två trötta vandrare framme vid Bruksledens slut; Tråbacken.

Similar Posts