Billiga Vandringskläder – Komplett Guide

Varför ska man betala hutlösa summor pengar för vandringskläder med ”rätta märket” när det finns fullt fungerande plagg till betydligt lägre priser?

I denna artikel guidar jag dig igenom den djungeln av vandringskläder som marknadskrafterna har skapat, och ger dig förslag på hur du hittar bra men billiga vandringskläder.

Artikeln innehåller annonslänkar.

Billiga vandringskläder
Långärmad löpartröja av märket SOC, inköpt på Stadium i Uppsala för en mycket billig penning. Fungerar perfekt som underställströja för vandring.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Billigt underställ för vandring

När det kommer till billiga vandringskläder så är det lager på lager-principen som gäller för optimal komfort. Vi börjar med att gå igenom de kläderna som sitter närmast kroppen; underställ.

För underkläder och underställ är merinoull det allra bästa materialet, men också det dyraste. Det andas utmärkt, det håller dig sval i värmen och värmer när det är kallt, även om det har utsatts för väta. Det är också till en vis del självrengörande om du har möjlighet att vädra merinoullsplaggen under vandringen.

Syntet och bambu fungerar också bra, och är mer budgetvänligt än merinoull. Jag använder allt som oftast en tunn, långärmad löpartröja i syntetmaterial med extra ventilering längs ryggen som underställströja. Den är av märket SOC och den finns att köpa på Stadium.

På benen rekommenderar jag långkalsonger i bambu/elastan eller merinoull.

Billig underställströja för vandring
På Kungsleden-vandring i Saltoluokta. I bakgrunden skymtar Langas-sjön.

Det allra mest budgetvänliga sättet att skaffa sig underställ för vandring är att köpa tröja och långkalsonger i ett set:

När det kommer till underkläder så är det återigen merinoull som är det bästa (och dyraste) materialet. Det andas bra och värmer även när det är fuktigt. Bomull andas inte lika väl, och värmer dessvärre inte när det är fuktigt.

Underkläder av syntet (polyester) och bambu kan köpas för ungefär samma priser som bomullsunderkläder och de fungerar bra för att bäras vid långvarig ansträngning såsom vid vandring.

Packning för Bruksleden
På höstvandring längs Bruksleden genom Västmanland.

Underkläder i bambu och syntet (polyester) är något som jag använder mig av personligen, både till vardags och på vandring. Om du inte hittar merinoullsunderkläder till rimliga priser, så kan jag varmt rekommendera underkläder i bambu och syntet (polyester) för dig:

Billiga vandringsbyxor

Vandringsbyxor då? De funktionerna som vi är ute efter är att byxorna är hellånga, vindtäta och välventilerande. Jag har vandrat i helt vanliga vindbyxor som jag köpt hos min lokala sportaffär, och de funkade bra tills jag ville börja bära med mig videoutrustning i fickorna.

Vindbyxor för vandring
Vindbyxor av märket Nike fungerade alldeles utmärkt som vandringsbyxor på fjället, tills behovet av att bära med mig kamerautrustning blev ett faktum.

Då fick jag istället satsa på ett par ”riktiga vandringsbyxor” med höftfickor och sidofickor.

Jag vandrar numera i vandringsbyxor från Haglöfs, som har alla de funktioner som jag personligen vill ha, men de är långt ifrån de billigaste vandringsbyxorna på marknaden. Snygga byxor för vandring och friluftsliv i bra kvalitet till ett lägre pris hittar du här:

Billigt mellanlager för vandring

Mellanlager för vandring är en värmande tröja som du har mellan underställströjan och skalplagget. På benen skippar man i regel mellanlagret eftersom att behovet av extra-värme över benen inte alls är lika stort som för överkroppen.

Fleecetröja med halv dragkedja utan huva är min favorit när det kommer till billigt men bra mellanlager. Fleecetröjan behöver varken hellång dragkedja eller huva; de funktionerna kommer istället från skalplagget som är en vindjacka med huva eller en regnjacka med huva.

Avsaknaden av de funktionerna bidrar till att sänka priset på fleecetröjan.

Billig fleecetröja för vandring
Fleecetröja med halv dragkedja utan huva som mellanlager för vandring under barmarkssäsong.

Fleecetröjan har följt med mig på mina sommar och höstvandringar sedan många år tillbaka. Den är inte lika varm som Woolpowers värmeplagg (som jag använder på vintern), men den är oerhört slittålig, mycket billigare i inköp, och fungerar alldeles utmärkt för vandring under barmarkssäsong.

Billiga regnkläder för vandring

De bästa, men också dyraste, regnkläderna för vandring är kläder med Gore Tex-membran:

Gore Tex-membranet är i det närmaste vattentätt (25 000 mm i vattenpelare) och det ”andas”, det vill säga att membranet ventilerar ut ånga inifrån plagget och ut genom membranet.

Men man ska komma ihåg att denna ”andas-funktion” fungerar långt ifrån så bra som marknadsföringen hävdar, framförallt vid hård ansträngning där kroppen producerar massvis med värme.

Det finns dock billigare regnkläder för vandring som inte är lika vattentäta men som andas minst lika bra som Gore Tex-membran. Det handlar således om att väga behovet av vattentäthet mot behovet att plagget andas vid ansträngning.

Jag har under flertalet år använt mig av ett regnställ från Marmot som jag tycker gör ett bra jobb. Det är i mina ögon ett prisvärt regnställ för vandring som har hängt med mig på både Kungsleden och på Bruksleden. Totalt ca 50 mil av vandring har detta regnställ följt med på hittills.

Regnbyxor
Dags att inleda dagens vandring, denna gång i duggregn. I bakgrunden skymtar STF Kaitumjaure fjällstuga.

Detta regnställ har fungerat bra i långvarig duggregn, men vid ösregn börjar den släppa in vatten. Å andra sidan är jag ingen stor anhängare av att vandra i ösregn, i sådana lägen slår jag istället upp tältet och väntar ut ösregnet om möjligt.

Regnstället andas oerhört väl, det har en bra passform och en justerbar huva som har fungerat helt perfekt även i hård vind. Membranet har fortfarande inte nötts ut, trots att jag har burit ryggsäck som skavt timme in och timme ut mot membranet.

Se till att välja en storlek på jackan som är tillräckligt rymlig så att du kan bära både underställströja och ett mellanlager (fleecetröja eller ylletröja) undertill.

Billigt regnställ för vandring
Vandring i duggregn längs Bruksleden.

Du kan också hitta prisvärda, snygga och funktionella regnkläder för vandring från Revolution Race:

För att dina billiga regnkäder ska fungera optimalt måste du se till att tvätta och impregnera regnplagg på rätt sätt.

Billiga skor för vandring

Vad ska man ha på fötterna då när man ska ut på vandring? Behöver man köpa vandringskängor i skinn för flera tusenlappar, eller kan man hitta billigare alternativ som gör jobbet?

Till att börja med så kan du med fördel välja halvhöga vandringskängor istället för helhöga. Halvhöga kängor är i regel något billigare än helhöga, helt enkelt för att det går åt mindre material till att producera dem.

Prisvärda, halvhöga vandringsskor från RVRC

Jag tycker också att såvida du inte ska bära blytung packning på ryggen så klarar du dig alldeles utmärkt på halvhöga kängor. Dina fötter kommer att tacka dig.

Fjällvandrare
Med lätt packning på ryggen och halvhöga kängor på fötterna får du en mycket mer njutbar vandring jämfört med tung packning och höga kängor.

Personligen använder jag inte kängor när jag vandrar på sommaren längs upptrampade vandringsleder. Jag vandrar istället i lätta skor, det vill säga löparskor och terränglöparskor. Lätta skor är också betydligt billigare än exempelvis vandringskängor i skinn.

Billiga skor för vandring

Jag kombinerar lätta vandringsskor med yllestrumpor, och jag har alltid med mig ett par vattentäta strumpor för de tillfällen när jag behöver extra värme och extra skydd mot väta.

Jag hoppas att du har haft nytta av denna artikel om billiga vandringskläder. Vi ses snart igen i en ny video och en ny artikel!

Go’ tur på dig! //ÖrnMalm

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Kläder för kallt väderlek vid vandring
Upp mot högre höjder bortanför Kaitumjaure. På med lätt vindjacka.

Similar Posts