Lättviktsvandring – Komplett guide

Vill du ta klivet ut till njutbar och säker lättviktsvandring? Det gör du med hjälp av konceptet ”3 för 3”. Det innebär att ”de tre stora”, dvs ryggsäck, tält och sovlösning (sovsäck och liggunderlag), inte bör väga mer än ca 3 kg totalt.

Börja med att se den 5 minuter långa instruktionsvideon om att vandra med lätt packning. Därefter grottar du ner dig i detaljerna om lättviktsvandring med hjälp av nedanstående artikel, där vi går igenom vilka prylar som ger dig allra mest valuta för pengarna. Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Lättviktsvandring

Nyblivna vandrare luras ofta till att köpa alltför tung utrustning på grund av säljargumentet ”man måste ha rejäla grejer på vandringen”, vilket leder till att ryggsäck, tält, sovsäck och liggunderlag får i princip väga hur mycket som helst så länge det är ”rejält” enligt tillverkaren och försäljaren på friluftsbutiken.

Problemet är dock att det som försäljaren kallar för ”rejält” kommer istället att utsätta dig och din kropp för desto större fara ute i vildmarken. Ju mer din packning väger, desto mer ökar risken för allt från skavsår till stukningar, utmattning, svårigheter och i värsta fall vurpor vid vadställen med mycket vatten och strid ström, etc.

MEN! Jag har även goda nyheter till dig! Det är nämligen så att de material som moderna ryggsäckar, tält, sovsäck och liggunderlag tillverkas av är så pass kraftiga och stryktåliga att de behöver inte väga särskilt mycket! Det har aldrig varit enklare att vandra med lätt packning!

Vandra med lätt packning
Med lätt packning på ryggen slipper du problem med dina knän vid branta nedförsbackar!

”3 för 3”

3 för tre innebär att ”de tre stora”, det vill säga de delarna av din packning som väger allra mest, inte bör väga mer än ca 3kg. Dessa ”tre stora” består i sin tur av ryggsäck, tält och sovlösning (sovsäck och liggunderlag).

Syftet med 3 för 3 är att du ska kunna vandra med lätt packning utan att tumma på säkerheten. Det är nämligen så att ju lättare packning du har, desto mer kan du njuta av vandringen, och desto mindre ont får du i kroppen.

De vandrare som istället väljer att bära tunga packningar kommer att känna det i framförallt axlar, rygg, höfter och knän. Det hör inte till ovanligheterna att vandrare har fått avbryta sina friluftsäventyr pga svår värk och akuta skador.

Att inte kunna ta dig vidare från punkt a till b på egen hand ute i vildmarken är ett problem som i de allra flesta fall går att lösa. Men i värsta fall kan det utsätta dig för livsfara.

Genom att följa samtliga tips om lättviktsvandring i denna artikel tar du istället stora kliv till att få njuta av att röra på dig ute i vildmarken på friska ben!

Känner du dig övertygad om att lättviktsvandring är den rätta vägen att gå? Om svaret är ”JA!”, då är vi redo att gå igenom de ryggsäckar, tält, sovsäckar och liggunderlag som jag rekommenderar dig att införskaffa.

Tre för tre vandring
På väg mot Kaitumjaure. De tre stora för min Kungsleden-packning väger totalt 3,4 kg.

Prisvärda ryggsäckar

Bergans Helium V5 55 – 55 liters ryggsäck för herrar
Bergans Helium V5 Women’s 55 – 55 liters ryggsäck för damer

Följande aspekter är viktiga att tänka på när du köper ryggsäck:

 • Din nya, lätta ryggsäck bör rymma mellan 45-60 liter. Det är en packvolym som fungerar utmärkt för de flesta vandringsäventyr. Jag använder personligen en 45-liters säck på mina Kungsleden-vandringar.
 • Se till att ryggsäcken inte väger mer än ca 1,5 kg. Tyngre ryggsäckar än så ger inga fördelar.

Se också till att ryggsäcken är anpassad efter just DIN rygglängd, så att den sitter optimalt på just DIN rygg. 

Här hittar du instruktionsvideon om hur du justerar Bergans Helium V5 efter just DIN rygg

Ryggsäck
Framme vid Vakkotavare, med Exped Lightning 45 på ryggen

Prisvärda tält

Hilleberg Enan – Tält för 1 person
Hilleberg Helags 2 – Tält för 2 personer
Hilleberg Helags 3 – Tält för 3 personer

Följande aspekter är viktiga att tänka på när du köper tält, och de bidrar också i sin tur till att sänka vikten på ditt nya tält:

 • Välj ett tresäsongstält för vandring under barmarkssäsong.
 • Du behöver INTE införskaffa ett så kallat ”footprint” till ditt nya tält.

Jag använder mig personligen av Hilleberg Enan när jag gör solovandringar efter Kungsleden, och jag tycker att det är ett helt fantastiskt tält som jag kan lita på i alla väder, och som inte väger mer än 1,2 kg.

Tält
Dags att fly undan myggen och kliva in i tältet för en god natts sömn. I bakgrunden syns Duolbagorni med sin kittelformade fjälltopp. Tältplatsen ligger ca 1km från Kebnekaise Fjällstation mot Nikkaluokta.

Prisvärda sovlösningar

Sovlösning består av sovsäck eller quilt i dun eller syntetmaterial, samt liggunderlag som är antingen uppblåsbar eller i cellplast. Det finns också de som använder sig av en kombination av ett halvlångt uppblåsbart liggunderlag, samt ett hellångt uppblåsbart liggunderlag.

Den sovlösningen som jag rekommenderar för dig är sovsäck i dun samt ett liggunderlag som är antingen uppblåsbart eller i cellplast.

Liggunderlag

Therm-a-Rest RidgeRest Classic Regular – Cellplast. Längd 183 cm. Bredd 51 cm. För damer och herrar
Therm-a-Rest RidgeRest Classic Large – Cellplast. Längd 196 cm. Bredd 63 cm.För damer och herrar

Women’s Comfort Light Insulated Regular – Uppblåsbart liggunderlag för damer i storlek 168 x 55 cm
Women’s Comfort Light Insulated Large – Uppblåsbart liggunderlag för damer i storlek 183 x 64 cm
Men’s Air Comfortlight Insulated Pump Reg – Uppblåsbart liggunderlag för herrar i storlek 184 x 55 cm
Men’s Air Comfortlight Insulated Pump Long – Uppblåsbart liggunderlag för herrar i storlek 201 x 64 cm

Aeros Ultralight Pillow Large – Uppblåsbar kudde i storlek Large (44 x 32 x 14 cm)
Aeros Ultralight Deluxe Pillow – Uppblåsbar kudde i storlek Deluxe (60 x 40 x 14 cm)

Följande aspekter är viktiga att tänka på när du köper liggunderlag:

 • Din kropp (din längd och bredd) ryms innanför liggunderlaget när du ligger fullt utsträckt på rygg (bland de ovan nämnda liggunderlagen hittar du modeller som passar olika längder och bredder)
 • Liggunderlaget klarar av att isolera bort markkylan när temperaturen kryper ner mot noll grader (alla de ovan nämnda liggunderlagen har ett R-värde som indikerar isolering ner mot noll grader)
 • Liggunderlag i cellplast passar dem som tycker om att sova på hårda sängar. De uppblåsbara passar bäst för dem som tycker om att sova på mjuka sängar. Är du osäker? Läs mer om liggunderlag här.
Liggunderlag
På väg mot Singi med mitt pålitliga cellpast-liggunderlag fastspänt ovanpå ryggsäcken.

Du som väljer ett cellplast-liggunderlag behöver också ett par packremmar för vandring som du fäster ditt liggunderlag ovanpå eller undertill ryggsäcken med. Packremmar säljs i regel i längderna 75 cm och 100 cm.

Eftersom att liggunderlag i cellplast kommer i olika längder och utföranden, så måste du göra följande mätning innan du beställer packremmarna för att få dem i en längd som passar för just DITT cellplast-liggunderlag:

 • Rulla ihop ditt liggunderlag så tajt som möjligt. Mät omkretsen med ett snöre för att veta hur långa packremmar du behöver för att remmarna ska nå runt ditt hoprullade liggunderlag.
 • Addera sedan 10 cm till den längden så att det finns lite extra längd över till att låsa fast packremmen på ryggsäcken med.

Om totallängden är under 75 cm, då passar packremmar på 75 cm perfekt för dig. Om totallängden blir längre än 75 cm, då måste du köpa 100 cm långa packremmar.

Packremmar för vandring från ÖrnMalm med en längd på 75 cm beställer du för 99 kr paret + frakt genom att kontakta mig

Packrem ryggsäck
Robusta packremmar för vandring från ÖrnMalm för att fästa ditt cellplast-liggunderlag på ryggsäcken med.

Sovsäck

Mountain Equipment Helium 400 Regular – För män upp till 185 cm
Mountain Equipment Helium 400 Long – För män upp till 200 cm
Mountain Equipment Helium 400 Women’s Regular – För kvinnor upp till 170 cm
Mountain Equipment Helium 400 Women’s Long – För kvinnor upp till 185 cm

Följande aspekter är viktiga att tänka på när du köper sovsäck:

 • Sovsäcken behöver vara anpassad för tresäsongsbruk.
 • Dun värmer mer än syntet per viktenhet.
 • En dunsovsäck måste hållas torr och ska därför förpackas i en vattentät packpåse.

Vattentäta packpåsar går även under namnet ”Drybags”. En drybag som rymmer 13 liter passar perfekt för alla de ovan nämnda lätta dunsovsäckarna!

Sea to Summit Lightweight Dry Sack 13L – Ultralätt, vattentät drybag (40g)

Sovsäck
Passar på att vädra dunsovsäcken medans jag äter frukost i Abiskojaure.

Vandra med lätt packning utan att spränga plånboken

Om ditt mål är att vandra med lätt packning för att uppleva en njutbar vandring, då har du all anledning att hålla ”3 för 3” i minnet och införskaffa ryggsäck, tält, sovsäck och liggunderlag som ger en optimal balans mellan vikt och robusthet för de förhållandena som råder under vandring i svensk sommarfjäll.

Jag vill verkligen uppmuntra dig till att styra undan från försäljare som vill pracka på dig tung och utdaterad utrustning med säljargumentet ”Man behöver rejäla grejer på fjället”, även om de är på REA! De ovanstående ryggsäckarna, tälten, liggunderlagen och sovsäckarna är utvalda av mig, ÖrnMalm, för att garantera dig en perfekt balans mellan kvalitet och budget.

Du behöver nödvändigtvis inte satsa fullt ut på ultralätt vandring heller, min Kungsleden utrustning som jag använt mig av längs Abisko-Nikkaluokta, Nikkaluokta-Vakkotavare och Saltoluokta-Kvikkjokk väger totalt ca 8kg, varav ryggsäck, tält, sovsäck och liggunderlag tillsammans väger 3,4kg.

Det finns hur som helst INGA som helst argument för att bära med sig onödigt tung utrustning på ryggen när målet är att njuta till fullo av den magnifika svenska sommarfjällen; dess friska luft, dess kristallklara fjällbäckar, dess dramatiska vyer och dess oberörda skönhet! Så satsa istället på lättviktsvandring!

Vi ses ute på Kungsleden! 🙂
//ÖrnMalm

Similar Posts