ÖrnMalm LifeUpdate – Januari 2023

Hej på dig!

Ännu ett år har passerat. Jag hoppas att det gångna året har gett dig många stunder av glädje och sinnesro, och inte minst att du har haft möjligheten att spendera kvalitetstid med din familj och dina vänner. Ensam är inte stark, vi alla behöver vänner och kärlek för att orka fortsätta framåt.

Vandringsgrupp
Tack till alla er fantastiska människor som jag har fått äran att träffa på under mina Kungsleden-vandringar de senaste åren!

Jag är så oerhört tacksam för att jag kan dela med mig av mina tankar och erfarenheter genom denna blogg, i skriftligt format. De flesta ”bloggare” har sedan länge växlat över till YouTube, Instagram och kanske till och med TikTok, men för mig så fyller denna blogg en stor lucka.

Jag tycker helt enkelt om att skriva av mig och det är något som jag tänker fortsätta med. Så ÖrnMalm Bloggen lever vidare. I detta inlägg är tanken att jag ska skriva en sammanfattning av mitt år 2022. Så inga nämnvärda tips om vandring och friluftsliv i just denna artikel, men desto mer om hur livet har sett ut ur mitt perspektiv det senaste året.

Dricker kaffe på fjällvandring
Med siktet inställt mot Kebnekaises sydtopp. Men kaffe först!

Året 2022 har varit både roligt och utmanande för mig. Året 2022 började på bästa tänkbara sätt. Jag åkte till mitt älskade Spanien, tanken var att spendera den första halvan av 2022 där. Jag blev vän med en tjej som bodde i grannkommunen, och vi åkte bland annat iväg på en vandring i ett Spanskt naturreservat.

Kontrasten mot fjolårets fjällvandring från Saltoluokta till Kvikkjokk var total! Hur som helst, en helt fantastiskt fin och solig vandring blev det.

Ryggsäck för dagstur
Januari-vandring i soliga Spanien.

Sedan blev min far sjuk. Allting gick väldigt snabbt. Jag och mina bröder bar vår pappa till hans grav. Men känslorna efter allt det som gick så snabbt kom först en tid efter begravningen. Jag satt på flyget på väg tillbaka till Spanien och då brast det totalt för mig. Därefter följde en svår tid för mig som höll på att äta upp mig totalt, men jag krigade mig igenom det.

Jag har kommit starkare ut ur min sorg. Min pappas ande lever vidare i mig, i mina syskon, och hans finaste sidor kommer vi alla ihåg. Hans sociala kompetens har berikat oss genom alla år. Vi är lika du och jag, farsan. Äpplet har inte fallit långt från trädet.

Farsan och jag
Jag saknar dig ibland, farsan. Kanske ser du mig där du nu är. Jag försöker fortfarande göra dig stolt, men det är inte alltid lätt. Vi har samma spöken du och jag. Tack för att du tog mig ut i vildmarken och lärde mig att överleva och uppskatta den. Och tack för att du lärde mig att fiska. Det är saker som har berikat mitt liv, och det är jag evigt tacksam för.

Mitt i all den sorgen som jag bearbetade var jag också fullt upptagen med produktlanseringen som i slutändan resulterade i ÖrnMalm Kaffe för Vandring & Friluftsliv. Samtidigt arbetade jag även med affiliatemarknadsföring via ÖrnMalm Vandring & Friluftsliv och ÖrnMalm Webbyrå, och tog en kurs i mediadesign.

Det blev ganska mycket, och jag var väldigt trött när jag till slut kom tillbaka till Sverige i början av sommaren.

Kaffe för vandring och friluftsliv Bloggminiatyr
Denna bild gav mig inspiration till ÖrnMalm Midnattssol – Mellanrostat kaffe för vandring och friluftsliv.

När jag och Andreas besteg Kebnekaise under juli 2022 så var jag fortfarande i sorgbearbetningen, men jag gjorde mitt bästa för att hålla tillbaka känslorna för att kunna bjuda er kära tittare och följare på en instruktionsvideo som förhoppningsvis kommer till nytta för er som planerar att göra en topptur till Kebnekaise.

Jag vill rikta ett jättestort tack till alla er som kommit med massor av positiv återkoppling på just den videon, alla de fina orden från er har gjort att jag känner mig glad att jag pressade mig igenom hela processen från stage:ande, filmande, redigerande och sökmotoroptimering vid lansering av video och den tillhörande artikeln.

Rast på vandring
Vilar mig i form i kaffedalen inför sista bestigningen upp till sydtoppen av Kebnekaise.

Det blev ingen sommarsemester den sommaren heller för mig, men jag fick åtminstone dra mig tillbaka i några dagar till ”Midnattssolens land”. Jag skjutsade Andreas till Kiruna Flygplats och därefter styrde jag kosan mot ett av Sveriges absolut vackraste platserna; stället som Gunnar Westrin beskriver som ”Sandåslandet” i sina böcker som jag läste som tonåring.

Jag tältade och fiskade i 4 dagar längs Tavvaätno som är ett källflöde till Lainioälven, som i sin tur rinner ner i den mäktiga Torneälven. Där hade jag en 15 minuter lång kamp med en riktig krigare, en lax som högg på den minsta Rapala-wobblern i betesboxen! Jag som hade tänkt fiska harr och öring med ett UL-spö!

Drillar lax
Känslan av att kroka och drilla stor lax på UL-spö… obeskrivligt! Denna krigare till krokkäkig laxhane vann fighten och jag unnar honom segern! MEN, till saken hör också att när han släppte från kroken så svor som jag en finsk borstbindare och förlorade livslusten under resten av den kvällen 🙂 Nåja, livet går vidare för oss båda!

Jag var helt chanslös när jag försökte landa denna krokkäke till laxhane med mitt UL-set, men det var 15 minuter av mitt liv som jag aldrig kommer att glömma.

Hela fajten finns dokumenterad i videon Fiske för nybörjare – Komplett Guide, en video som jag filmade in där vid min tältplats vid Tavvaätnos strand.

Börja med fiske
Denna fina harr fångade jag på samma Rapala-vobbler som laxen högg på en timme senare.

Sensommaren och hösten tillbringade jag här hemma i Uppsala, jobbade på med firman, byggde bland annat ÖrnMalm Webbutiken där jag säljer ÖrnMalm Kaffe, ÖrnMalm Vikmuggar och ÖrnMalm Kaffepåsar i renskinn.

ÖrnMalm Kaffe
ÖrnMalm Kaffe

Jag har även tagit fram ÖrnMalm packremmar som man fäster liggunderlaget på ryggsäcken med. Packremmarna skickar jag som present till alla er som beställer minst en 3 st kaffepaket från ÖrnMalm Webbutik.

Packrem ryggsäck
ÖrnMalm Packremmar

Under år 2022 har jag också skaffat min första tatuering. Det blev totalt 8 heldagssittningar hos Lisa LaTorre i Västerås. Ett superstort tack till Lisa, du är fantastiskt, och då menar jag framförallt din personlighet! Sedan är du också världens bästa tatuerare enligt min mening! 🙂

Under slutet av året fick jag äntligen lite lugn och ro, jag åkte en andra sväng till Spanien, tränade, njöt av solen och filmade ”Skapa Hemsida 2023” till ÖrnMalm Webbyrå YouTube-kanalen.

I Spanien
Jag är så oerhört tacksam för alla de åren som jag har fått spendera i soliga Spanien.

ÖrnMalm Vandring & Friluftsliv 2022 i siffror

  • 15 nya videon om vandring och friluftsliv till ÖrnMalm YouTube-kanalen
  • Total antal visningar: 130 595 st.
  • Total visningstid: 13 143 timmar
  • Antalet nya prenumeranter: 1 470 st.
  • 11 nya artiklar om vandring och friluftsliv till ÖrnMalm Bloggen
  • Affiliatelänkarna på ÖrnMalm Bloggen har genererat försäljningar till ett värde av 633 000 kr. Min provision pendlar mellan 8-9 % beroende på årstiden, högst provision under ”barmarkssäsong”.
  • ÖrnMalm Webbutiken har sålt 21 paket ÖrnMalm Kaffe, 10 ÖrnMalm Vikmuggar, 2 ÖrnMalm kaffepåsar i renskinn samt 4 par ÖrnMalm packremmar.
  • Ett par fantastiskt glada och härliga kunder som har anlitat mig som ”Kungsleden-vandringskonsult” där jag har hjälpt kunderna att ta fram utrustning som håller och till ett pris som inte spränger banken.
Utrustning fjällvandring
Välkommen till vildmarken…

Som ni kan utläsa från siffrorna så har jag blivit allt annat än rik på ÖrnMalm Vandring & Friluftsliv. Men att få vara kreativ och att få hjälpa er har gett mig så oerhört mycket glädje!

Kanske kommer det en dag när jag till fullo kan livnära mig på detta och få äran att hjälpa massor av svenskar med intresse för vandring och friluftsliv på heltid. Den dagen är ännu inte här, men det här är inte ett sprintlopp. Det här är ett långlopp. Och det är något som jag är hyfsat bra på!

Halv Ironman Finisher T-shirt
Under 2019 genomförde jag triathlonlopp på olympisk, halv ironman och Ironman distans.

Finns det något inom vandring och friluftsliv som du skulle vilja se mig avhandla i en video? Tveka inte att kontakta mig!

Jag önskar dig ett gott nytt år 2023 och så ses vi snart i en ny video igen; Vandra Bruksleden DEL 7.

Vill du få en notis till din e-post varje gång jag laddar upp nytt content i form av video, artiklar eller LifeUpdates? Prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet.

//ÖrnMalm

Similar Posts