ÖrnMalm LifeUpdate – April 2022

Hej på dig!

April-månad lider mot sitt slut, och jag skulle gärna vilja göra dessa LifeUpdates till ett återkommande, månatligt fenomen. Utmaningen ligger dock i att skapa något som är intressant, värdefullt och lättläst för dig.

Din tid är dyrbar, så jag lovar att göra mitt bästa! Jag välkomnar all slags feedback!

Jag tänkte i alla fall göra ett försök, och jag tänkte att jag kunde inleda med en kort genomgång av det som har hänt med varumärket ÖrnMalm under den gångna månaden. Rubriken skulle kort och gott kunna heta “ÖrnMalm April”.

ÖrnMalm LifeUpdate April 2022
Första sittningen hos tatueraren! Det tog mig ”bara” 37 år att hitta rätt motiv🤣👍

Därefter kunde vi fortsätta med att gå in på de sakerna som jag istället vill lyfta fram som privatpersonen Jakob Örnmalm; en människa av kött och blod med ett bagage fullt av mänskliga drömmar, framgångar och misslyckanden. Rubriken för det avsnittet skulle kunna heta “LifeUpdate April”.

Vi kan ju åtminstone testa ett sånt upplägg, och så får vi se vart det leder oss!

ÖrnMalm April

  • Jag har laddat upp en ny video med en kompletterande artikel om ämnet “Sovsäck för vandring”.
  • Jag har satt som mål att ladda upp en ny video med koppling till ämnet vandring och friluftsliv varje månad runt den 15:nde. 
  • ÖrnMalm YouTube-kanalen har vuxit med ca 200 nya prenumeranter.
  • ÖrnMalm-bloggen (ornmalm.com) har genererat försäljningar av vandring- och friluftsutrustning till ett värde av 39 193 kr. Min provision ligger på ca 7,5%, vilket innebär att jag får en inkomst på 3 135 kr brutto denna månad. Ungefär häften av den summan hamnar i slutändan i min ficka. Så jag har tjänat ca 1 500 kr på ÖrnMalm-bloggen under april 2022.
  • Jag har blivit kallad för att vara ” en köpt person”. På sådana kommentarer svarar jag alltid med fakta och skickar med en stor kram på köpet. Sprid kärlek, inte hat. Jag vill göra det fullständigt glasklart för alla er att jag har inte blivit sponsrat av något företag, någonsin. All vandringsutrustning som jag använder och visar upp i mina videon har jag köpt för egna pengar. Skulle jag komma att bli sponsrad av något företag i framtiden så måste inlägget (video, artikel, foto, etc) inledas med texten ”Innehåller betald marknadsföring”.
  • Jag har blivit inbjuden till två stycken vandringrelaterade grupper på Facebook. Jätteroligt att få knyta kontakter med er!
  • Jag ska göra årets andra vandring med start den 29 april! Årets första gick i soliga Spanien i januari, nu är det dags för vårvandring längs Bruksleden mellan Fagersta-Avesta! En instruktionsvideo om det kommer så småningom!
Hänger upp stencil

LifeUpdate April

Trots att mitt privatliv och mitt arbetsliv har haft en tendens att flyta samman sedan jag startade eget den 15 juli 2020, så har jag åtminstone försökt vara uppmärksam på mitt mående, och lovat mig själv att dra i bromsen om orken börjar tryta.

April 2022 blev den första månaden sedan starten av mitt företag som jag kände att jag MÅSTE börja ta ledigt från firman på helgerna.

Om jag i framtiden måste återgå till att jobba som anställd, då får jag hitta någon slags lösning för att hålla firman vid liv. Men så länge som jag jobbar på heltid med firman så kommer jag att ta ledigt så fort jag känner behovet.

Hälsan är ALLTID det viktigaste. En frisk människa har tusen önskningar, en sjuk människa har bara en; att få vara frisk.

Tre tatuerare

Det finns så många erfarenheter, misslyckanden och framgångar som jag har fått uppleva som egenföretagare sedan den 15 juli 2020. Det är saker som jag väldigt gärna vill vara fullständigt transparent med och lyfta fram så att även ni kan ta del av dem. 

Min magkänsla säger att det finns många därute som mina erfarenheter kan komma till nytta för!

Jag tänker såhär; varför inte ta en tillbakablick på den resan som jag hittills gjort som egenföretagare, och i samma veva göra mitt bästa till att dra konkreta slutsatser och ge gångbara tips till alla de som är intresserade av ämnet. Det kan vara; 

  • Du som redan driver eget i någon form, 
  • Du som har lekt med tanken av att starta eget, eller 
  • Du som inte vill starta eget, men som inte heller har något emot att få en boost av att bli påmind om fördelarna med att vara anställd! Livet som företagare är INTE för alla!

Istället för att göra denna månads LifeUpdate till en roman så kör vi igång med DEL 1 av tillbakablicken i nästa månads LifeUpdate. 

Ritar på frihand

Men det som vi bara MÅSTE börja med, det är att jag vill vara EXTREMT tydlig med följande fakta:

Jag har tjänat väldigt väldigt lite pengar sedan starten av min firma den 15 juli 2020. De intäkter som ÖrnMalm Vandring & Friluftsliv har genererat, som jag skrev om i början av detta mail, talar tydligt vad jag menar.

Det finns andra egenföretagare som har varit oändligt mer framgångsrika än mig. Enligt en rapport som ekonomifakta.se har publicerat så gäller följande; 

“Av de Svenska företag som startades 2017 var 87,9 procent fortfarande verksamma efter två år.

Å andra sidan lyfter foretagande.se fram en rapport som kommit till följande slutsats;

“Bara 10 procent av nystartade företag överlever på lång sikt och av dem som överlever är det bara några få som växer sig stora.”

Det råder med andra ord inga tvivel om att företagande är ett marathon, inte en sprint. Det råder inte heller några tvivel om att jag är allt annat än en framgångsrik “superentreprenör”. 

Skaffa tatuering

Tvärtom, många skulle antagligen klassa mig som ett stort misslyckande. Faktum är att jag är en ensamstående 37-årig man som lever oerhört enkelt och billigt. 

Jag lever i en hyresetta i Uppsala, jag har inget eget kontor, jag sitter på EspressoHouse när jag är less på att sitta och jobba i min lilla lägenhet. 

Jag har inga anställda, och jag har en fullständigt usel månadsinkomst. Jag skulle inte klara av att betala mina utgifter om jag inte hade besparingar som jag arbetat ihop under mina år som anställd. 

Jag är INTE särskilt smart, begåvad, analytisk eller kreativ. Inte heller jobbar jag i särskilt högt och effektivt tempo. Jag mår dåligt när jag måste ha massor av bollar i luften, och jag behöver gott om tid på mig för att lära mig nya saker och få saker gjorda.

Men ändå så känner jag en stor tilltro till framtiden…

…För jag är också en envis jävla bastufinne som finner mod och stolthet i att vara den som härdar ut. Jag är 37 år nu, och det känns sååååå roligt att jag ska få hålla på med ÖrnMalm-varumärket i någon form i 37 år till. Låt oss se vad det utvecklas till under årens gång!

Tatuerare i Västerås

Jag säger det igen; jag har startat ett marathon, inte ett sprintlopp. Jag har fått örnen att lyfta åtminstone några meter upp i luften, och nu får vi se vart vindarna bär den. Men jag tänker inte tvinga fram något, jag fokuserar istället på arbetsglädje och sinnesro. Det är DET som är uthållighet; att se till att man gillar resan!

Om två veckor, det vill säga i mitten av maj, kommer jag att ladda upp en ny video!

Vill du få en notis till din e-post varje gång jag laddar upp nytt content i form av video, artiklar eller LifeUpdates? Prenumerera på månadsbrevet.

//ÖrnMalm

Similar Posts