Vandringskängor – Komplett guide

Vad ska jag köpa för vandringskängor? Ska de vara gjorda i läder eller Gore-Tex? Ska jag välja kängor med låga, medelhöga eller höga skaft? Hur ska jag göra för att inte få skavsår?…

Vandringskängor

…Alla dessa frågor, och mer därtill, kommer du att få förklarat för dig här och nu i denna kompletta guide om vandringskängor!

Men låt oss börja med den allra viktigaste frågan; på vilken typ av vandring är kängor det bästa skovalet?

Svaret är:

  • På vandring i obanad terräng där vandringsleder saknas,
  • På vandring där man måste bära relativt tung packning på ryggen,
  • På vandring som äger rum på hösten när risken för regn och kyla är överhängande.

Känner du igen dig i någon eller några av dessa ovan nämnda punkter? Om svaret är JA, då har du kommit helt rätt! Börja med att ta en titt på följande video om Lundhags skalkängor, och grotta ner dig därefter i detaljerna med hjälp av nedanstående artikel.

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vandra i kängor

De allra flesta förknippar vandringsskor med vandringskängor, och det finns utan tvekan goda anledningar till det. Dock gäller det som alltid att anpassa sin vandringsutrustning efter ändamålet.

För att du ska få en så njutbar och säker vandring som möjligt så behöver du först och främst lära dig när vandringskängor är det bästa alternativet för dig, och när vandringskängor INTE är det bästa alternativet.

Fördelar med att vandra i kängor

De tre största fördelarna med vandringskängorna är att:

  1. De ger stabilitet för vristerna,
  2. De har en tjock sula som avlastar dina fotvalv,
  3. De håller dina fötter varma i kallare väder.

Vandringskängorna håller också vätan ute relativt väl så länge du sköter om lädret på kängorna och gör vandringskängorna vattenavvisande med kängsmorning.

Men vandringskängorna kommer inte att hålla dina fötter torra på samma sätt som vandringsstövlar gör, när du exempelvis ska vada över en bäck. Detta behöver dock inte innebära några större problem så länge du vidtar nödvändiga åtgärder efter vadet (alla detaljer om detta går vi närmare in på längre fram i denna artikel).

Vada i fjällen
Ett uppfriskande vad på högsommaren i närheten av Kebnekaise.

Nackdelar med att vandra i kängor

Syftet med detta avsnitt är INTE att avråda dig från att införskaffa vandrinskängor. Syftet med detta avsnitt är istället att informera dig om det som kängtillverkarna INTE vill att du ska veta, det vill säga…

  • …om du vandrar på högsommaren (från slutet av juni till mitten av augusti)…
  • …med lätt packning på ryggen enligt ”3 för 3”
  • …längs upptrampade leder såsom Kungsleden och alla andra skandinaviska vandringsleder…
  • …och du har starka fötter och vrister som ett resultat av en aktiv fritid…

…då bör du överväga lätta vandringsskor som alternativ.

En helt komplett genomgång av för- och nackdelarna med samtliga typer av vandringsskor; kängor, terränglöparskor och vandringsstövlar hittar du i denna artikel om vandringsskor.

Lätt vandringssko dam
Innan du ger dig av på din vandring, fundera noga huruvida du verkligen behöver vandra i kängor. I många fall är lätta skor såsom terränglöparskor eller löparskor ett mycket bättre alternativ.

Medelhöga eller höga vandringskängor?

När du investerar i ett par vandringskängor så gör du det med anledning för att du vill ha stabila skor som skyddar dina vrister från stukningar, som skyddar dina tår från oavsiktliga sparkar mot stenar och rötter, och som avlastar dina fotvalv på vandring i tuff terräng med relativt tung packning på ryggen.

Du vill dessutom ha skor som har tillräckligt höga skaft för att förhindra onödiga mängder vatten att krypa ner i skorna när du färdas över bäckar, vattenpölar och högt gräs, och du behöver skor som håller dina fötter varma i kyligare väder.

Ett par medelhöga skalkängor uppfyller alla dessa ovan nämnda krav, utan att sabotera finmotoriken i dina ben och fötter lika mycket som ett par höga vandringskängor gör.

Vandringskängor

Medelhöga skalkängor är helt enkelt lättare, svalare och mer fotvänliga än höga kängor, och lämpar sig därmed bäst för vandring under barmarkssäsong för de allra flesta vandrare.

Detta råd om medelhöga skalkängor gäller inte minst för de män som drivna av sin ”manlighet” väljer att införskaffa den största ryggsäcken, fyller den med en massa onödigt krimskrams (även kallat ”bra-att-ha-grejer”), och köper de coolaste kängorna med högsta skaften för att man behöver ”rejäla doningar”…

…Hur vet jag detta? För att jag var nära på att bli den där mannen en gång för länge sedan, men jag hann vända skutan i rätt riktning i grevens tid…

Gå in vandrinkängorna

Du behöver gå in kängorna, vilket innebär helt enkelt att du promenerar i dina kängor flertalet gånger innan vandringen. Dubbla strumpor samt tejpning för att motverka skavsår rekommenderas starkt.

När du går in läderkängor kommer de att formas efter just DINA fötter, och du kommer att upptäcka om kängorna skaver någonstans. Mycket bättre att du upptäcker det under dina kvällspromenader hemmavid än ute på långvandring. Behöver det ens sägas att skavsår kan förvandla din vandring till ett rent h-vete?

Vandring
Välj din vandringsutrustning, inklusive skor, med stor omsorg. Ute i vildmarken är du på naturens villkor, men med rätt utrustning och kunskap kommer du att kunna njuta av din vandring till fullo.

Vada i vandringskängor

När du vandrar över djupa bäckar och åar i ett par skalkängor från Lundhags så häller du ut vattnet som samlats i kängorna, byter till torra strumpor, och fortsätter vandringen.

Detta sätt fungerar väl därför att Lundhagskängorna är så kallade ”skalkängor” som torkar snabbare och andas bättre än kängor med foder. I Lundhags skalkängor är det i själva verket kombinationen av dina dubbla yllestrumpor som bygger upp kängans foder.

Om du mot förmodan väljer att satsa på ett par fodrade vandringskängor och hamnar i situationer där du behöver vada över djupa bäckar och åar, då gäller följande 10-stegs-procedur:

  1. Du stannar upp,
  2. tar av dig kängorna,
  3. tar av dig strumporna,
  4. tar på dig vandringssandalerna,
  5. vadar över vattendraget,
  6. tar av dig vandringssandalerna,
  7. tejpar fötterna på nytt (vid behov),
  8. tar på dig strumporna
  9. tar på dig vandringskängorna,
  10. fortsätter din vandring.

Denna procedur är nödvändig då det är i det närmaste omöjligt att få fodrade kängor torra när de väl blivit genomblöta. Eftersom att fodrade kängor andas dåligt, kommer fuktigheten inne i de fodrade kängorna i sin tur att öka risken för skavsår.

Torka vandringskängor
Fodrade kängor är i det närmaste omöjliga att få torra när de väl blivit genomblöta.

Tänk också på att det är inte bara vattenpölar och regn som kan skapa fuktiga kängor. Ju varmare väder, desto mer varmt och instängt kommer det att bli i kängorna, detta gäller i synnerhet vandringskängor med höga skaft.

Därmed har vi avhandlat varje anledning till varför jag endast rekommenderar 1-lagers medelhöga Lundhagskängor, det vill säga ofodrade skalkängor med rätt längd på skoskaftet, för njutbara vandringar under barmarkssäsong.

Vandringskängor dam

Lundhags Vandra II Mid – Medelhög 1-lagers skalkänga med hög andningsförmåga i skinn. Unisex

Vandringskängor herr

Lundhags Vandra II Mid – Medelhög 1-lagers skalkänga med hög andningsförmåga i skinn. Unisex

Strumpor för vandringskängor

I skalkängor använder du dubbla par strumpor; en tunn innerstrumpa och en något tjockare ytterstrumpa. Båda strumporna ska vara tillverkade i ylle såsom merinoull, så att de värmer även i vått tillstånd.

Ulvang Ultra – Tunn innerstrumpa i merinoull. Unisex
Ulvang Super – Mediumtjock ytterstrumpa i merinoull. Unisex

Lädersmorning för vandringskängor

Lundhags Leather Grease – Lädersmorning för Lundhagskängor

Fjällvandring

Similar Posts