Dagstursryggsäck – Komplett guide

Hur stor volym ska en dagstursryggsäck ha? Är det viktigt att ryggsäcken är kompatibelt med ett vätskesystem? Hur vet jag att ryggsäcken passar just MIN rygglängd?…

Alla dessa frågor kommer du att få svar på i denna artikel, så att du ska hitta den perfekta dagstursryggsäcken som passar för just DINA behov! Artikeln innehåller annonslänkar.

Dagstursryggsäck
Hagslöfs Shosho 3500 – Denna dagstursryggsäck på 35 liter köpte jag år 2003 och den har varit min trogna följeslagare på dagsturer sedan dess. Det är en enkel och avskalad ryggsäck utan onödiga attiraljer, som sitter bra på min rygg.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Dagstursryggsäck – Att tänka på innan inköp

Innan du ger dig iväg till närmaste friluftsbutik eller surfar vidare till en nätbutik så behöver du ta hänsyn till följande information om rätt packvolym och rygglängd för att kunna välja rätt dagstursryggsäck, och huruvida din nya ryggsäck behöver vara vattentät och vara kompatibelt med vätskesystem eller inte.

Packvolym

Lämplig packvolym för dagstursryggsäckar hamnar i intervallet 15-35 liter. För att inte krångla till saker i onödan så rekommenderar jag dig att du köper en dagstursryggsäck som rymmer 30 liter och som är kompatibelt med vätskesystem.

En 30 liters dagstursryggsäck ger dig tillräckligt stor packvolym för att rymma all utrustning, all mat och all vatten som du kan tänkas behöva ta med dig på en dagstur. Aldrig hittills har jag lyckats fylla min dagstursryggsäck på 35 liter till fullo när jag har packat ner utrustningen, kläderna, maten och drickat.

Ryggsäck för dagstur
På dagstur i Spanien med 35 liters dagstursryggsäck på ryggen.

Rygglängd

Här har du två alternativ att välja på;

  • Köp en ryggsäck som är tillverkad i rätt rygglängd
  • Köp en ryggsäck som har justerbar rygglängd

Jag har testat båda alternativen och jag föredrar den sistnämnda, det vill säga att man köper en ryggsäck som har justerbar rygglängd, då den ger dig möjligheten att justera rygglängden till perfektion. Min fjällvandringsryggsäck på 45 liter har exakt denna funktion, och jag är helnöjd med denna funktion.

Om du däremot köper en ryggsäck som inte har justerbar rygglängd, då blir det svårare att välja rätt storlek.

Låt säga att du är man på 183cm och du brukar allt som oftast köpa kläder i storlek Medium. Då kan du luras att tro att du även ska köpa en ryggsäck med rygglängd i Medium-storlek, när du i själva verket behöver en Small för att du har kort rygg och långa ben som jag. Jag har personligen råkat ut för detta misstag.

Dagstursvandring
Se till att din dagstursryggsäck sitter bra på din rygg. En grundläggande förutsättning för bra komfort är att dagstursryggsäcken har rätt rygglängd.

Vattentät?

Behöver en ryggsäck vara vattentät? Svaret är NEJ om du frågar mig. Jag anser att det fungerar alldeles utmärkt med ryggsäckar som inte är vattentäta, så länge du ser till att packa ner allt som behöver hållas torrt i vattentäta packpåsar.

OSPREY Ultralight DrySack 3L – Vattentät packpåse på 3 liter
OSPREY Ultralight DrySack 6L – Vattentät packpåse på 6 liter
OSPREY Ultralight DrySack 12L – Vattentät packpåse på 12 liter

Vätskesystem?

När du köper en dagstursryggsäck som är kompatibelt med vätskesystem får du också valfriheten att antingen använda vätskesystemet eller inte på dina framtida dagsturer. Kanske kommer du att använda det i början och verkligen gillar konceptet, eller så inser du likt denna friluftsfanatiker att det behövs inte:

Dagstursryggsäck – Köpråd

Jag rekommenderar dig att köpa följande dagstursryggsäck på 30 liter, med justerbar rygglängd, som är kompatibelt med vätskesystem. Ryggsäcken är inte vattentät, men det löser du enkelt genom att packa ner de sakerna som du behöver hålla 100% torra i vattentäta packpåsar.

BERGANS RONDANE V6 30 – Dagstursryggsäck för herrar

BERGANS RONDANE V6 WOMEN’S 30 – Dagstursryggsäck för damer

Vandring

Similar Posts