Dagstursryggsäck – Komplett guide

Hur stor volym ska en dagstursryggsäck ha? Är det viktigt att ryggsäcken är kompatibelt med ett vätskesystem? Hur vet jag att ryggsäcken passar just MIN rygglängd?…

Alla dessa frågor kommer du att få svar på i denna artikel, så att du ska hitta den perfekta dagstursryggsäcken som passar för just DINA behov! Artikeln innehåller annonslänkar.

Dagstursryggsäck
Hagslöfs Shosho 3500 – Denna dagstursryggsäck på 35 liter köpte jag år 2003 och den har varit min trogna följeslagare på dagsturer sedan dess. Det är en enkel och avskalad ryggsäck utan onödiga attiraljer, som sitter bra på min rygg.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Dagstursryggsäck – Att tänka på innan inköp

Innan du ger dig iväg till närmaste friluftsbutik eller surfar vidare till en nätbutik så behöver du ta hänsyn till följande information om rätt packvolym och rygglängd för att kunna välja rätt dagstursryggsäck, och huruvida din nya ryggsäck behöver vara vattentät och vara kompatibelt med vätskesystem eller inte.

Packvolym

Lämplig packvolym för dagstursryggsäckar hamnar i intervallet 15-35 liter. För att inte krångla till saker i onödan så rekommenderar jag dig att du köper en dagstursryggsäck som rymmer 30 liter och som är kompatibelt med vätskesystem.

En 30 liters dagstursryggsäck ger dig tillräckligt stor packvolym för att rymma all utrustning, all mat och all vatten som du kan tänkas behöva ta med dig på en dagstur. Aldrig hittills har jag lyckats fylla min dagstursryggsäck på 35 liter till fullo när jag har packat ner utrustningen, kläderna, maten och drickat.

Ryggsäck för dagstur
På dagstur i ett soligt Spanskt naturreservat med 35 liters dagstursryggsäck på ryggen.

Rygglängd

När man köper större ryggsäckar, sådana som är tänkta att användas på längre turer än dagsturer, så har man två alternativ att välja på när det kommer till rygglängden på ryggsäcken:

  • Köp en ryggsäck som är tillverkad i rätt rygglängd
  • Köp en ryggsäck som har justerbar rygglängd

När det kommer till dagstursryggsäckar så är de mindre i storleken, och de har sällan eller aldrig justerbara rygglängder. Det faktum att de rymmer relativt lite packning och väger inte många kilon fullmatade gör att tumregeln för dagstursryggsäckar är följande; one size fits all.

Dagstursvandring
Se till att din dagstursryggsäck sitter bra på din rygg. En grundläggande förutsättning för bra komfort är att dagstursryggsäcken har rätt rygglängd.

Vattentät?

Behöver en ryggsäck vara vattentät? Svaret är NEJ om du frågar mig. Jag anser att det fungerar alldeles utmärkt med ryggsäckar som inte är vattentäta, så länge du ser till att packa ner allt som behöver hållas torrt i vattentäta packpåsar.

Vätskesystem?

När du köper en dagstursryggsäck som är kompatibelt med vätskesystem får du också valfriheten att antingen använda vätskesystemet eller inte på dina framtida dagsturer. Kanske kommer du att använda det i början och verkligen gillar konceptet, eller så inser du likt denna friluftsfanatiker att det behövs inte:

Dagstursryggsäck – Köpråd

Jag rekommenderar dig att köpa följande dagstursryggsäck på 30 liter, med justerbar rygglängd, som är kompatibelt med vätskesystem. Ryggsäcken är inte vattentät, men det löser du enkelt genom att packa ner de sakerna som du behöver hålla 100% torra i vattentäta packpåsar.

BERGANS RONDANE V6 30 – Dagstursryggsäck för herrar

BERGANS RONDANE V6 WOMEN’S 30 – Dagstursryggsäck för damer

Vandring

Similar Posts