Billig Vandringsutrustning – Komplett Guide

Vill du skaffa all den utrustningen som behövs för att få en säker och njutbar vandring till ett så lågt pris som möjligt?

Billig vandringsutrustning
På fjällvandring i närheten av Kebnekaise. Här får du uppleva fjällvandring i världsklass!

I denna artikel om billig vandringsutrustning går vi igenom ALL den utrustningen som jag bär med mig på vandring, och för VARJE enskild pryl som jag bär med mig kommer jag att ge dig ett billigare alternativ, tillsammans med en beskrivning på vad du gör avkall på när du väljer en billigare produkt.

Du kan således också använda denna artikel som utgångspunkt för att ta fram din egna packlista inför ditt nästa vandringsäventyr.

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Billig ryggsäck för vandring

När man vill ha en billig vandringsryggsäck så gör man i regel avkall på vikten; en billigare ryggsäck väger mer än en dyrare. Den ryggsäcken som jag använder för vandring är en Exped Lightning med en packvolym på 45 liter.

En packvolym på mellan 45-65 liter är lagom, och du som är ny inom vandring bör hellre välja en ryggsäck som är närmare 65 än 45 liter för att försäkra dig om att du rymmer med allt som du ska ta med dig på vandringen.

Jag har lång vana av vandring, och jag har under åren skalat ner min packning så att jag numera rymmer allt i en 45 liters ryggsäck, men det är en process som har tagit mig många år.

Liggunderlag bäst i test
All vandringsutrustning som vi går igenom i denna artikel fungerar för både skogsvandring och fjällvandring.

För dig som letar efter en billigare vandringsryggsäck rekommenderar jag följande ryggsäckar:

Urberg Glacier 45 – Billig ryggsäck för vandring med en packvolym på 45 liter

Urberg Glacier 55 – Billig ryggsäck för vandring med en packvolym på 55 liter

Urberg Rogen 3.0 65 – Billig ryggsäck för vandring med en packvolym på 65 liter

Billigt tält för vandring

När man skaffar ett billigt vandringstält så gör man i regel avkall på vikten (ett billigare tält väger mer än ett dyrt tält), men också tältets konstruktion, det vill säga dess förmåga att stå emot vind och väta.

Tält
Dags att övernatta i närheten av Kebnekaise i ett enmanstält.

Tältet som jag personligen använder på vandring är ett Hilleberg Enan. Till dig som letar efter ett billigare tält för vandring rekommenderar jag något av följande tält:

Urberg 1-person UL – Billigt vandringstält för en person

Urberg 2-person UL – Billigt vandringstält för två personer

Urberg 3-person Dome Tent – Billigt vandringstält för tre personer

Urberg 4-person Trekking Tunnel tent G5 – Billigt vandringstält för fyra personer

Billig sovsäck för vandring

När du ska välja sovsäck för vandring så behöver du ta ställning till följande:

  • Storlek; Längd och bredd på sovsäck
  • Värme; Sovsäckens komfort- och limittemperatur
  • Fyllning; Dun- eller syntetsovsäck

När det kommer till storleken på sovsäcken; spana efter den informationen i produktbeskrivningen som heter något i stil med ”MAXIMUM USER HEIGHT”. Exempelvis är min dunsovsäck som jag använder på fjällvandring 202 cm lång, men man får maximalt vara 185 cm lång för att rymmas i den.

Den passar perfekt för mig som är 183 cm lång.

Billig sovsäck för vandring
Utvilad och redo för en härlig sommardag längs Saltoluokta-Kvikkjokk. Sovsäck med dunfyllning som klarar av noll-gradiga nätter höll mig varm under denna fjällvandring.

De flesta sovsäckar går att köpa i två storlekar; ”Regular” och ”Long”. Maximum User Height för sovsäckar i Regular-storlek är vanligtvis 180, 183 eller 185 cm. För Long-storlek brukar det vara 195 eller 200 cm.

Dun ger i regel mer värme per viktenhet än syntet. Å andra sidan tenderar syntetsäckar att vara något billigare. Personligen använder jag en dunsovsäck som klarar ner till noll grader för fjällvandring samt för vår och höstvandringar i skog och lågland.

Men under varma sommarvandringar i skog och lågland föredrar jag en tunn och lätt syntetsovsäck. Det finns helt enkelt ingen anledning att nöta på den dyra och onödigt varma dunsovsäcken under varma sommarvandringar.

Herrarna ska titta på Limittemperatur, och damerna ska hålla koll på Komfortemperatur när ni köper sovsäck. Min dunsovsäck har en limittemperatur på +4 grader, och det gör att jag sover gott ner mot nollgradiga nätter när jag kompletterar med yllesockar, underställ i merinoull samt mössa.

Dun förlorar massor av sin värmande förmåga när den kommer i kontakt med väta. Syntetfyllning värmer något bättre om det har utsatts för väta, men oavsett så måste du alltid se till att hålla din sovsäck torr, och det gör du genom att förvara sovsäcken i en vattentät packpåse.

Vattentät packpåse
Vattentät 12 liters packpåse; perfekt för att förvara sovsäcken torr under vandringen.

Följande prisvärda sovsäckar tillverkas med en blandning av ankdun och syntetfibrer som fyllning, vilket gör dem till det perfekta valet för dig som är ny inom vandring och friluftsliv, och vill ha det bästa av båda världar till ett billigt pris:

Urberg Ritsem Hybrid Sleepingbag 5°C – Sovsäck för vandring i låglandet på sommaren.

Urberg Ritsem Hybrid Sleepingbag 0°C – Sovsäck för fjällvandring, samt för vandring i låglandet under vår och höst.

Billigt liggunderlag för vandring

Jag sover personligen på cellplast-liggunderlag, jag är en av de personerna som gillar att sova på relativt hårt underlag. Men många föredrar att sova på mjukare liggunderlag än tunna cellplastunderlag.

Därför rekommenderar jag utan tvekan ett uppblåsbart liggunderlag för dig som ska prova på vandring. Då vet vi med säkerhet att du kommer att ligga tillräckligt bekvämt för att få en god natts sömn.

Uppblåsbart liggunderlag
Uppblåsbart liggunderlag är ett måste för dig som vill ligga så mjukt som möjligt.

Längden på liggunderlaget ska såklart vara anpassat för din längd; är du max 185 så väljer du det kortare liggunderlag av de två nedanstående Robens-liggunderlagen som jag rekommenderar, och är du mellan 185-190 cm så väljer du det längre. Är du ännu längre än 190 cm, så väljer du ett liggunderlag som räcker för din längd.

När det kommer till bredden på liggunderlaget så är min personliga uppfattning att 55-60 cm är en perfekt bredd för de allra flesta.

Ett av mina egna liggunderlag är 52 cm brett, jag sover nästan alltid på rygg, och mina armbågar hamnar aningen utanför liggunderlaget när jag sover på det. Det gör att jag måste palla upp med min regnjacka på ena sidan, och regnbyxorna på andra sidan av liggunderlaget så att jag får isolering under armbågarna.

Skogsvandring
På denna skogsvandring längs Bruksleden hade jag med mig ett 52 cm brett liggunderlag i cellplast. Ett sådant liggunderlag rekommenderar jag endast för dig som gillar att sova på relativt hårt underlag och som sover mestadels på ryggen.

Det funkar bra för mig, men jag rekommenderar inte sådana ”speciallösningar” för dig som är ny inom vandring. Välj istället ett prisvärt uppblåsbart liggunderlag från Urberg som är minst 55 cm bred.

Du kommer också att behöva ett sittunderlag så att du har något mjukt och isolerande att sitta på när du rastar:

Robens Air Impact Seat 38 – Billigt, mycket lätt och kompakt sittunderlag

Om du trots allt vill göra som jag och sova på samma cellplastliggunderlag som jag gör, då slipper du köpa sittunderlaget.

Exped liggunderlag
Det är en underbar känsla att få lägga sig raklång på cellplast-liggunderlaget efter en lång vandringsetapp, sträcka ut benen, och avnjuta en varm lunch och en kopp starkt kaffe!

Exped Flexmat Plus M – Liggunderlag i cellplast för personer upp till 183 cm.

Du behöver också ett par packremmar för vandring som du fäster ditt cellplast-liggunderlaget ovanpå eller undertill ryggsäcken med.

ÖrnMalm Packremmar För Vandring med en längd på 75 cm som passar helt perfekt för ovan nämnda Exped Flexmat Plus M hittar du i ÖrnMalm-Webbutiken.

Packrem ryggsäck
Robusta packremmar för vandring från ÖrnMalm för att fästa ditt cellplast-liggunderlag på ryggsäcken med.

Billigt friluftskök för vandring

Trangia med spritbrännare är utan tvekan ett pålitligt friluftskök till lågt pris. Den är allt annat än nätt och vacker, men den går och går, år efter år! Till Trangia med spritbrännare köper du T-röd som bränsle, och det hittar du på bensinmacken.

Trangia 25-0 UL – Billigt och lätt stormkök med spritbrännare för 3-4 personer
Trangia 27-8 UL – Billigt och lätt stormkök med spritbrännare för 1-2 personer

Friluftskök
Gaskök till vänster, Trangia med spritbrännare till höger.

Personligen så har jag pensionerat mitt Trangia och gått över till att använda ett gaskök av märket Jetboil MiniMo. Den kokar upp vatten snabbare än Trangiat, som du kan se här.

Till gasköket används gasflaskor som bränsle, och de hittar du hos din lokala friluftsbutik eller friluftsavdelningen på din lokala sportaffär. Gasflaskor kan du även hitta hos vissa bensinmackar.

Du behöver också bestick, vikmugg, och en djuptallrik (djuptallrik behöver du om du planerar att äta annat än bara frystorkade färdigrätter)

Jetboil Utensil Kit – Hopvikbar sked, gaffel och stekspade

Wildo Djuptrallrik – En djupare tallrik som fungerar perfekt för soppor, havregrynsgröt, pulvermos etc.

ÖrnMalm Vikmugg – Smidig och mycket hållbar mugg som tar minimal plats i höftbältesfickan.

Vikmugg
Morgonkaffet smakar aldrig godare än ute i vildmarken! Vikmuggen passar perfekt för ändamålet. I bakgrunden till vänster skymtar Sveriges högsta berg; Kebnekaise.

Är du en kaffedrickare? Då tycker jag att du ska styra undan från snabbkaffe på vandringen, och istället satsa på antingen kokkaffe eller presskaffe. Då får du i dig det mest välsmakande kaffet och en perfekt start på dagen ute i vildmarken.

Kokkaffet kokar du i den tillhörande kaffepannan som du får när du köper något av de ovan nämnda Trangia-köken. Väljer du istället att satsa på ett Jetboil MiniMo-gaskök som jag gör, så köper du till denna kaffepress.

Kokkaffe och presskaffe för vandring och friluftsliv, som kommer i praktiska 250 grams paket med ziplockstängning, finns att köpa i ÖrnMalm Webbutik. Du väljer själv vilken rostningsgrad du gillar allra mest.

ÖrnMalm Kaffe För Vandring och Friluftsliv
Mellanrost (Midnattssol), mörkrost (Polarnatt), extra-mörkrost (Korpsvart).

När det kommer till mat på vandring så äter jag numera enbart frystorkade färdigrätter samt bars när jag vandrar, såvida jag inte fiskar i samband med mina vandringar (då kokar jag fisken i saltat vatten i Jetboil MiniMo:n).

Men frystorkade färdigrätter är inte direkt billiga, de kostar uppemot 90 kr per måltid, och vill du hålla nere matkostnaden på din vandring så kan du förbereda egenkomponerade måltider för vandring av ris, linser, frön, nötter, havregryn etc.

I denna artikel hittar du mer information om vandringsmat samt recept på egenkomponerade vandringsmåltider.

Övrig utrustning för vandring

  • Handduk för personlig hygien
  • Miljövänlig tvål
  • Tandborste
  • Tandkräm i en liten tub, finns på apoteket
  • Tändstickor som förvaras vattentätt i en plastpåse
  • Liten mikrofiberduk för att torka bort väta och kondens från tält, finns på Ica / Coop
  • Powerbank för uppladdning av mobiltelefoner och kameror
Kondens tält
Använd en microfiberduk för att torka bort väta och kondens från tältet.

Då har vi gått igenom all den utrustningen som jag använder på vandring och du har fått tips på hur du köper utrustningen till ett så lågt pris som möjligt.

Du kan använda denna artikel om billig vandringsutrustning som utgångspunkt när du tar fram din egen packlista för vandring och komplettera med ytterligare prylar som du personligen behöver.

Du behöver såklart också kläder som lämpar sig för vandring. Jag har skapat en komplett guide om billiga vandringskläder. Vi ses där!

//ÖrnMalm

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm LifeUpdates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Similar Posts