Vandringsmat – Komplett guide

Vad är bästa maten att ta med sig på vandring? Vilken mat väger minst i ryggsäcken, men som smakar gott och mättar en hungrig vandrare? Alla dessa frågor ska du få svar på här och nu!

Artikeln innehåller annonslänkar.

Vandringsmat
Frystorkad Kebabgryta från Real Turmat till middag i tältet, någonstans långt bortom civilisationen längs Kungsleden.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vandringsmat

Först och främst behöver du bestämma dig för vilken slags matlagning du vill ägna dig åt på din vandring:

  • Vill du äta frystorkade färdigrätter som tillagas genom att man häller kokande vatten på dem, rör om, och väntar i ett par minuter?
  • Eller vill du kunna koka och steka maträtter från scratch efter eget behag, med de ingredienser som just DU vill ha?

Det är nämligen så att du behöver ett friluftskök som är anpassat efter just DINA behov, helt beroende på vad det är för slags vandringsmat som du vill bära med dig och avnjuta under din vandring.

Om du bestämmer dig för att laga frystorkade färdigrätter, samt komplettera dessa med torkad frukt och bars till mellanmål och efterrätt, då behöver du ett friluftskök som kokar upp vatten så snabbt och energieffektivt som möjligt. Detta upplägg tycker jag personligen allra mest om, och köket som jag själv använder till just detta ändamål heter Jetboil MiniMo.

Jetboil Minimo

Om du däremot vill kunna koka och steka maträtter från scratch efter eget behag, då behöver du ett friluftskök som kommer med såväl kastrull som stekpanna, exempelvis ett Trangia 27-1 UL med gasbrännare, som är ett mycket lätt, populärt och prisvärt friluftskök för 1-2 personer.

Lätt vandringsmat

Den allra lättaste vandringsmaten är utan tvekan alla de frystorkade rätterna som vi ska titta närmare på alldeles snart! Med frystorkade måltider får du mest näring och energi per viktenhet på din vandring, vilket i sin tur innebär att ju större andel frystorkat i packningen, desto lättare kommer din packning att vara.

Det enda som jag bär med mig på vandring, som INTE faller innanför kategorin ”frystorkat” är Icas frukt- och nötbars samt torkad frukt såsom russin, aprikoser och plommon.

Ica Frukt- och nötbar
Vandringsmat från Ica.

Frystorkad mat för vandring

Det enklaste, lättaste, snabbaste och mest energieffektiva sättet att laga mat på under vandringen är att hålla sig till alla de frystorkade rätterna som finns på marknaden.

Det finns ett stort sortiment av frystorkade rätter att välja mellan, några exempel som jag själv kan prata mig varm om är Varma Koppen blåbär-hallon, Real Turmat frukostmüssli med tranbär och chokladsmak, Blå Band Indiska kycklinggryta, samt Real Turmat renköttsgryta och kebabgryta.

De frystorkade grytorna och sopporna tillagas snabbt och enkelt genom att du häller kokande vatten på dem. De smakar himmelskt för hungriga fjällvandrare, de är fulla av näring och energi, och de gör att du orkar vandra vidare med ett leende på läpparna 🙂

Frystorkad mat vandring
Mat för fjällvandring; Pasta Bolognese till lunch vid Teusajaure. Koka upp vatten i JetBoil:en, fyll till ”Fill-line”, rör om, vänta i 10min… Lunchen är serverad!

Tips på bra mat för fjällvandring, förutom de ovan nämnda frystorkade rätterna, är Varma Koppen-fruktsopporna (jag kan varmt rekommendera blåbär-hallon och äpple-kanel).

Planerar du att vandra längs Kungsleden? Då kan du även köpa på dig mer frystorkad mat för fjällvandring, såsom grytor och soppor, bars och choklad, Varma Koppen och mer därtill längs Kungsleden från STF:s fjällbutiker. Men du kommer mest troligt att behöva rasta och äta innan du kommit fram till första fjällbutiken när du startar din Kungsleden-vandring. Därför rekommenderar jag dig att köpa på dig ett antal påsar av frystorkade färdigrätter som du packar ner i din ryggsäck inför din vandring.

Antalet påsar beror helt och hållet på hur lång väg du har att vandra till första fjällbutiken, men köp åtminstone fyra påsar så riskerar du inte att gå hungrig.

Frystorkade färdigrätter för vandring

Här följer mina bästa tips på frystorkade rätter för dig som är ALLÄTARE:

Real Turmat Chili con Carne
Real Turmat Chicken Tikka Masala
Real Turmat Chicken Curry
Real Turmat Creamy Salmon With Pasta
Real Turmat Pulled Pork With Rice
Real Turmat Chocolate Müsli

Här följer mina bästa tips på frystorkade rätter för dig som är VEGAN:

Real Turmat Vegan Pasta In Tomato Sauce
Real Turmat Vegan Thai Red Curry With Rice
Real Turmat Squash And Corncasserole

Bars fungerar perfekt som mellanmål. Vill du ha godare och nyttigare alternativ till Snickers, som dessutom är både gluten- och laktosfritt? I så fall rekommenderar jag följande:

Real On The Go Real Energy Chocolate 50 gram

Frystorkad frukost
Frystorkad frukost! Chokladmüssli från Real Turmat, smakar himmelskt och mättar riktigt bra tillsammans med en burk blandade bönor samt en näve russin. Perfekt frukost för hungriga vegetarianer på vandring 🙂

Vandringsmat Recept

Under min allra första Kungsleden-vandring (Abisko-Nikkaluokta 2019) bestod min kosthållning till 100% av vegansk mat. Jag hade med mig mitt gamla hederliga Trangia som jag ärvt av min farsa, som säkerligen har ett tjugotal år på nacken, och den fungerade alldeles utmärkt till att laga mättande veganska måltider till en hungrig fjällvandrare!

Här följer mina vandringsmat recept för frukost, lunch och middag från den ovan nämnda vandringen:

Fjällvandring mat – Vegansk frukost

Till frukost varvade jag mellan att koka havregrynsgröt och bovetegröt. Gröten åt jag tillsammans med blandade bönor, Varma Koppen blåbär-hallon, torkade tranbär och hampafrön. Bovete, tranbär och hampafrön bar jag med mig hemifrån. Havregryn, blandade bönor, Varma Koppen, russin och te köpte jag längs vägen på STF:s fjällbutiker.

Bovetegröt med Varma Koppen och hampafrön

  • 1 vikmugg hel bovete
  • 2 vikmuggar vatten
  • 1 påse Varma Koppen Blåbär-Hallon
  • ca 2 msk krossade hampafrön

Blötlägg bovetet över natten. Häll ut blötläggningsvattnet, tillsätt 2 vikmuggar nytt vatten och koka upp. Ta bort kastrullen från lågan, häll i en påse Varma Koppen, samt hampafrön. Rör om ordentligt och låt stå utan lock minst en kvart.

Vandringsmat recept
Denna frukost kanske inte ser särskilt aptitretande ut på pappret, men jag skulle inte tveka en sekund på att servera denna ”dunder-gröt” åt självaste Kungafamiljen om jag hade träffat på dem under min vandring längs nordligaste delen av Kungsleden år 2019.

Fjällvandring mat – Vegansk lunch / middag

Jag hade förberett portionspåsar med vegansk middag i minigrip-påsar innan vandringen enligt följande recept:

  • 1/2 dl gröna linser
  • 1/2 dl quinoa
  • 2 msk pumpakärnor
  • 2 msk solroskärnor

Blötlägg i 30 minuter, koka upp i rikligt med vatten och låt koka i 10 minuter. Häll ut överblivet kokvatten. För mig var 4 stycken påsar en lagom mängd för vandringen mellan Abisko-Nikkaluokta.

4 portioner var lagom mängd att ta med sig till vandringen mellan Abisko-Nikkaluokta. Resterande måltider köpte jag längs Kungsleden på STF:s fjällbutiker.

Similar Posts