Friluftskök test; Gas- eller spritkök för vandring?

Undrar du vilket friluftskök som passar bäst för din vandring; gaskök eller spritkök? Då har du kommit rätt! Här får du reda på EXAKT vilket friluftskök du ska välja inför ditt nya vandringsäventyr.

Börja med att se instruktionsvideon. Därefter grottar du ner dig i detaljerna med hjälp av nedanstående artikel. I artikeln går vi också igenom vart du köper ditt nya friluftskök till Sveriges lägsta pris. Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Friluftskök – Trangia med spritbrännare

Trangia med spritbrännare är utan tvekan friluftskökens Volvo 740! Den är allt annat än nätt och vacker, men den går och går, år efter år!

Trangian är billig i inköp och drift, den saknar onödiga finesser, det är kort och gott ett idiotsäkert kök som har följt med mig på otaliga fiske- och vandringsäventyr genom åren, som aldrig svikit mig.

Trangia 25-0 UL – Budgetvänligt, ultralätt stormkök med spritbrännare för 3-4 personer
Trangia 270 UL – Budgetvänligt, ultralätt stormkök med spritbrännare för 1-2 personer

Jag har personligen ersatt den medföljande stekpannan som fungerar även som lock med en Ica Basic pajform för att göra köket ca två hekto lättare 🙂

Friluftskök test
Dags att koka frukostgröt i Trangian! Det medföljande locket är utbytt mot en Ica Basic pajform för att göra friluftsköket lättare!

Jag minns hur min kära vän Peter råkade ut för ett riktigt måndagsexemplar av Trangia inför ett isfiskeäventyr i kyliga Arjeplog med en totalt odugligspritbrännare. Men problemet löste sig smidigt; Trangia ersatte Peters spritbrännare till en fungerande brännare utan onödiga diskussioner!

Jag var 6 år gammal när jag såg Trangian i skarpt läge för första gången, vi var ute på Enareträsk i en liten motorbåt och farsgubben fixade pulvermos till våra konserverade köttbullar mitt ute på en spegelblank sjö!

Därefter har Trangian följt med mig på varje vandring och fisketur, tills jag pensionerade den efter min första Kungsleden-vandring.

Trangia 25
Bovetegröt med Varma Koppen Blåbär-Hallon; en frukostfavorit på min allra första Kungsleden-vandring!

Friluftskök – Jetboil med gasbrännare

Efter min första vandring längs Kungsleden sommaren 2018 var jag helt såld på tanken att vandra med lätt packning. Min Trangia 25 uppfyllde dessvärre inte de nya kraven som jag ställde på ett friluftskök för vandring.

Jag behövde ett nytt friluftskök som…

  • …tog så liten plats som möjligt i ryggsäcken,
  • …var så enkelt som möjligt att montera ihop och manövrera,
  • …kokade upp vatten så snabbt som möjligt,
  • …förbrukade minimalt med bränsle.

Jag gick till XXL i Luleå, la fram min nya kravlista för försäljaren på vildmarksavdelningen, som på bred Pitebondska presenterade mig för gasköket Jetboil Minimo. Sedan dess har Jetboil:en följt med på alla mina vandringsäventyr och jag är helnöjd!

Gaskök
Med Jetboil Minimo kokar du upp en liter vatten på 8 minuter, och enligt mina beräkningar går det åt knappt 10g gas per uppkokning. Det innebär att en medelstor bränsleflaska på 240g räcker gott och väl till en veckas solovandringsäventyr!

Du kan även komplettera din Jetboil MiniMo med en tillhörande stekpanna och en kaffepress. Kaffepressen har hängt med på alla mina vandringar sedan jag tröttnade på att dricka snabbkaffe och bytte ut det mot presskaffe.

Här följer ett par kommentarer från personer som jag vandrat med, eller som jag stött på under mina vandringar, när de observerat mig och min Jetboil Minimo i skarpt läge:

”Such a nice gadget” En mycket trevlig fransyska som satt bredvid mig och såg mig koka upp en portion Blå Band Couscous With Chili Spiced Vegetables på STF Aktse fjällstuga.

”Jag överväger att införskaffa ett sånt där kök” – Min gode vän Andreas när vi satt och käkade frystorkad Pasta Bolognese i lä från vinden bakom en stor sten längs Bruksleden, ett par mil nordväst om Västerås.

Jetboil Minimo
Chokladmüssli från Real Turmat till frukost, preppat med torkade tranbär och röda linser,håller mig mätt och belåten under många timmars vandring. En helt perfekt, mättande och närande frukost bestående av gryn, baljväxter, mjölkproteiner och vitaminer.

Friluftskök Test

Dags för friluftskök test! Vilket av friluftsköken kokar upp 1 liter vatten snabbare; Jetboil Minimo eller Trangia 25?

Svaret är Jetboil Minimo. Jetboil:en kokar upp vattnet på 8 minuter, Trangia 25 kokar upp vattnet på 11 minuter.

Friluftskök Bäst i test

Vilket friluftskök är bäst för dina framtida vandringar; gasköket Jetboil, eller stormköket Trangia (som kan köpas med såväl gas- som spritbrännare)?

Svaret får du när du har listat ut följande frågor:

Har du råd att lägga ut tusen kronor extra för gasköket Jetboil för att bli en stolt ägare till ett friluftskök…

  • … som är lättare och mindre skrymmande än Trangia?
  • …som kokar upp vatten snabbare och med mindre mängd bränsle än Trangia?
  • …som är smidigare och mer användarvänligt än Trangia?
Frystorkad mat vandring
Frystorkad Pasta Bolognese till lunch på playan vid Teusajaure 🙂

Om du även vill ha möjligheten att steka mat på ditt nya friluftskök så måste du lägga ut ytterligare 600-700kr för att få loss en stekpanna till Jetboil, medans stekpannan ingår när du köper en Trangia.

Sammanfattningsvis så rekommenderar jag utan tvekan Jetboil för dig som vill vandra med lätt packning.

Om du däremot har tight budget och du tycker att det är helt ok att vandra med något större och tyngre ryggsäck så kommer du inte att bli besviken med en Trangia som friluftskök. Den är betydligt billigare, och du får ett kök som är idiotsäkert, om än klumpigt, tungt och skrymmande.

Friluftskök bäst i test
Resultatet av friluftskök test: Jetboil vinner på många fronter, men om du har en tajt budget så satsa på Trangia!

Similar Posts