Fiske för Nybörjare – Komplett Guide

Här får du lära dig allt du behöver veta för att komma igång med sportfiske!

Börja med att se instruktionsvideon. Därefter grottar du ner dig i detaljerna om fiske för nybörjare med hjälp av artikeln. I artikeln får du också tips på vart du köper dina fiskegrejer till bästa pris.

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Börja fiska

I denna artikel kommer vi att gå igenom alla frågor som du behöver svar på; Vad ska jag köpa för fiskespö och rulle? Vilka beten fungerar bäst? Hur kastar jag ut betet tillräckligt långt för att nå ut till fisken? Vart ska jag åka för att fånga stor fisk? Hur hanterar jag fisken när jag väl har fångat den?…

Med rätt kunskap och utrustning kan sportfiske vara en av de allra mest tillfredsställande hobbyerna du kan ta dig an;

  • Du kommer ut i vacker natur och du får andas in frisk utomhusluft.
  • Du blir uppslukad av tanken på att överlista fisken till hugg vilket ger dig andrum från alla negativa tankar på dina vardagsproblem.
  • Förr eller senare kommer du att få en stor fisk på kroken, och den spänningen som du får uppleva när du drillar din troféfisk är obeskrivlig!

I goda vänners lag kombineras fisket dessutom med roliga samtal runt lägereldar i skymningen.

Kom ihåg att fisket handlar om tålamod och uthållighet, och med lite övning kommer du snart att vara på väg att bli en erfaren fiskare. Det första steget mot att bli en erfaren fiskare är att skaffa rätt fiskeutrustning.

Fiske för nybörjare

Fiskeutrustning för nybörjare

I denna artikel om sportfiske för nybörjare kommer vi att fokusera på fiskeutrustning som du kan fånga bland annat följande fisk på;

  • Abborre
  • Harr
  • Öring
  • Regnbåge

Fiskespö

Du behöver ett fiskespö som har en kastvikt på ca 2-10 gram och som kombineras med en haspelrulle (mer om haspelrullar under nästa rubrik). Längden på ett sådant spö brukar vara runt 2 meter.

Längden anges allt som oftast i enheten ”ft” på fiskespöet, som är en förkortning från det engelska ordet ”Feet”. På mitt fiskespö står det 6,6 ft vilket motsvarar 198 cm.

Kastvikt på 2-10 gram innebär att spöet är anpassat för att kasta beten vars vikt ligger mellan 2-10 gram. Detta är viktigt eftersom att de beten som du kommer att kunna fånga fiskarter såsom abborre, harr, öring och regnbåge väger i regel just 2-10 gram.

Prisvärt fiskespö med kastvikt på 2-10g, haspelrulle och flätlina

Haspelspö

Rulle

Haspelrulle är det allra bästa valet för fiske efter abborre, harr, öring och regnbåge i stilla och strömmande vatten. Det är lätt att lära sig att kasta beten och att drilla fisk med just haspelrulle. Jag var sju år när jag min far lärde mig att fiska med haspelrulle och jag har använt dem sedan dess på alla mina fisketurer.

Haspelrullar finns att köpa i en mängd olika storlekar. Det är viktigt att köpa en haspelrulle i en storlek som är anpassat för just ditt fiskespö. Därför rekommenderar jag att du köper ditt fiskespö och din haspelrulle i ett färdigt set för att försäkra dig om att det blir rätt:

Prisvärt fiskespö med kastvikt på 2-10g, haspelrulle och flätlina

Haspelrulle

Flätlina

Flätlina är en modern fiskelina som är tunn men oerhört slitstark. Att ha tunn lina på rullen är oerhört viktigt när man kastar med små beten mellan 2-10 gram, den gör att du kan kasta betena långt ut i vattnet. Ju längre ut du kan kasta dina beten desto större chans har du att fånga fisk.

Jag använder själv alltid flätlina på mina haspelrullar då flätlinan är helt överlägsen nylonlinan. Förr i tiden, innan flätlinorna kom ut på marknaden, använde man nylonlina.

Problemet med nylonlinan är dock att den måste vara mycket tjockare för att ha samma slitstyrka som flätlinan och därför kommer du inte att kunna kasta ut dina beten lika långt med den.

Precis som med fiskespöet och haspelrullen så behöver grovleken på flätlinan vara anpassat till hela setet för att fungera optimalt. Därför vill jag återigen rekommendera att du köper ditt fiskespö, din haspelrulle och din flätlina i ett färdigt set:

Prisvärt fiskespö med kastvikt på 2-10g, haspelrulle och flätlina

Flätlina

Fiskedrag

När det kommer till fiskedrag för att fånga abborre, harr, öring och regnbåge så kommer vi att fokusera på tre olika typer av beten som väger mellan 2-10 gram:

  • Rapala Countdown-vobblers
  • Skeddrag
  • Spinnare

Alla dessa beten är tänkta att imitera en skadad liten fisk som blir ett lätt byte för exempelvis en hungrig abborre eller öring. Men fiskar är också revirskyddande och hugger många gånger på våra beten för att jaga bort den lilla inkräktaren. Detta är också anledningen till varför beten i skrälla färger, som inte alls imiterar en naturlig liten betesfisk, också kan locka en fisk till hugg.

Vi ska titta närmare på alla dessa tre typer av beten och du ska få tips på vart du hittar dessa beten till bra pris. Men innan vi gör det så kommer du att behöva en förvaringslåda till dina beten. Plano är världsledande när det kommer till betesaskar och du får garanterat valuta för pengarna med följande produkt;

Betesask från Plano

Betesask Plano

Rapala Countdown-vobblers

I strömmande vatten använder jag nästan uteslutande Rapala Countdown-vobblers. Jag kan visserligen kasta betet ännu längre ut när jag kastar med ett skeddrag, men de Norrlandsälvar som jag fiskar i så räcker kastlängden med en Rapala vobbler alldeles utmärkt.

Så mitt tips till dig som planerar att fiska i älvar; satsa på små vobblers av märket Rapala Countdown. De är sjunkande till skillnad från de flesta andra vobblers som är flytande, och det faktum att de är sjunkande gör att du kan fiska dem på olika djup.

Men den främsta fördelen med att de är sjunkande är just att de är tyngre än flytande vobblers, och de är således gjorda för att man ska kasta ut dem istället för att köra trolling med dem. Flytande vobblers används istället till trolling, det vill säga när man sitter i en båt och släpar draget efter båten.

När det kommer till storleken på Rapala Countdown-vobblers; satsa på dem som väger mellan 2-10 gram, och bli inte förvånad om du får en stor fisk på kroken trots att själva vobblern är väldigt liten. Många gånger är det just de allra minsta beten som lockar de riktigt stora fiskarna till hugg.

Rapala Countdown 5 cm

Rapala Countdown vobbler

Toby-skeddrag

Ska du fiska i stilla vatten, exempelvis i en så kallad put & take-sjö med inplanterad regnbåge? Då kan du med fördel inleda fisket med Toby-skeddrag. Inga andra drag kommer du att kunna kasta så långt ut som skeddrag, och det är ofta ett måste för att nå ut till fisken i sjöar.

Enligt mitt tycke är de minsta Toby-skeddragen några av de allra bästa skeddragen för fiske efter öring och regnbåge i sjöar. Investera gärna i en silvrig och en kopparfärgad för att prova dig fram vilket av dem som fungerar bäst.

Generellt kan man säga att silver funkar bättre i riktigt klart vatten, medans koppar fungerar bäst i mer grumligt vatten.

Skeddrag 10 gram

Toby Skeddrag

Meps & Vibrax-spinnare

Spinnare kan du fiska med framgång både i strömmande och i stilla vatten. Jag brukar aldrig inleda fisket med spinnare, men får jag ingen fisk på vobbler eller skeddrag så testar jag alltid spinnare till slut.

När det kommer till spinnare så är det framförallt 2-10 grams Meps och Vibrax-spinnare som jag rekommenderar varmt. Det är de spinnare som jag själv brukar samla i mina betesboxar, men det finns såklart även spinnare av andra märken som är av bra kvalitet och som kan locka en fisk till hugg.

I mångt och mycket så handlar det om att prova sig fram med olika typer, märken och modeller av beten, och till slut kommer du att hitta dina alldeles egna favoriter. Ibland är fisken väldigt huggvillig och hugger på det mesta som du serverar framför nosen på fisken, men ibland är fisken oerhört selektiv och du kan spendera en hel dag på att inte få ett enda hugg innan du hittar rätt bete för stunden.

Tålamod och envishet är egenskaper som du definitivt kommer att få nytta av när du ska börja med fiske. Ge det lite tid, och glöm inte att halva grejen med sportfiske är att komma ut i fin natur och att få andas in frisk luft.

Vibrax-spinnare 6 gram

Meps och Vibrax spinnare

Övrig fiskeutrustning

Utrustning för att campa vid fiskevattnet

Jag använder mig personligen av samma campingutrustning som jag har med mig på såväl skogsvandring som fjällvandring.

Vill du skaffa komplett campingutrustning för vandring och fiske till allra lägsta priset, utan att tumma allt för mycket på kvaliteten? Spana isåfall in denna artikel om Billig Vandringsutrustning

Campingutrustning för fiske

Similar Posts