Vandringsstrumpor – Komplett guide

I denna artikel får du lära dig allt om vandringsstrumpor för kängor, stövlar och lätta skor (terränglöparskor, löparskor och barfotaskor) så att du ska veta EXAKT vilka slags strumpor du behöver införskaffa dig inför ditt nya vandringsäventyr.

Du får såklart också tips och råd om vart du köper dina nya vandringsstrumpor till Sveriges lägsta pris! Artikeln innehåller annonslänkar.

Vandringsstrumpor
Dubbla par yllestrumpor; en tunn och en något tjockare innanför vandringsskängorna minskar risken för skavsår avsevärt.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vandringsstrumpor

Strumpor i ylle kan hålla mycket vätska utan att tappa sina värmeisolerande egenskaper. Detta gör yllestrumpor till de perfekta vandringsstrumporna.

  • I kängor och stövlar använder du dubbla par vandringsstrumpor i ylle; en tunn och en något tjockare.
  • I lätta vandringsskor (terränglöparskor, löparskor och barfotaskor) räcker det med en enda tunn vandringsstrumpa i ylle.
Vandring
Bomullssockar i all ära, men på vandringsäventyr tar vi endast med oss yllestrumpor!

Vandringsstrumpor till kängor

Jag rekommenderar endast 1-lagers skalkängor för vandring under barmarkssäsong, det vill säga vår, sommar och höst. I skalkängor använder du dubbla par strumpor; en tunn innerstrumpa och en något tjockare ytterstrumpa.

Båda strumporna ska vara tillverkade i ylle såsom merinoull, så att de värmer även i vått tillstånd:

Ulvang Ultra – Tunn innerstrumpa i merinoull. Unisex
Ulvang Super – Mediumtjock ytterstrumpa i merinoull. Unisex

Se följande video om 1-lagers skalkängor för mer info om varför deras enkla konstruktion är genialisk för vandring under barmarkssäsong. En komplett guide om 1-lagers skalkängor hittar du här.

Vandringsstrumpor till lätta skor

Satsa på lätta vandringsskor (löparsskor, terränglöparskor eller barfotaskor) istället för vandringskängor och vandringsstövlar om du vandrar på sommaren längs upptrampade leder med lätt packning på ryggen.

Jag har vandrat i yllestrumpor och Vibram FiveFingers i mitten av juni uppe på fjället mellan Teusajaure och Vakkotavare och tagit mig genom fjällbäckar, slask och snö utan att besväras av kylan.

Detta är möjligt tack vare att yllestrumpor kan hålla mycket vätska utan att tappa sina värmeisolerande egenskaper.

Vandringsstrumpor
Redo för smältvatten, slask och snö längs Kungsleden med värmande strumpor för FiveFingers tåskor från Injinji.

För dig som vandrar i traditionella löparskor såsom Altra (dam, herr) rekommenderar jag istället yllestrumpor i ”vanlig” utformning där du slipper hålla på med att lirka in en tå i taget i strumpan.

Yllestrumpor med traditionell utformning värmer också mer än tåstrumpor eftersom att inget tyg kommer emellan värmen från varje enskild tå, vilket i sin tur gör att kroppsvärmen fördelas mer effektivt mellan tårna.

Lätta vandringsskor
”Lätta vandringsskor”, det vill säga terränglöparskor, löparskor och barfotaskor fungerar utmärkt för vandring längs upptrampade leder såsom Kungsleden på högsommaren med lätt packning på ryggen. Komplettera med ett par tunna strumpor i merinoull.

Vandringsstrumpor till stövlar

Rätt strumpor innanför vandringsstövlarna är också av största vikt. Yllestrumpor är att föredra, då de transporterar bort fukt bättre än bomullsstrumpor. Yllestrumpor har också antiseptiska egenskaper vilket motverkar svettlukt.

Ull har dessutom en temperaturreglerande effekt, vilket gör att dina fötter lättare håller sig lagom varma, även när temperaturen växlar mellan varmt och kallt. För gummistövlar ska du välja ullstrumpor i högre modell, de passar perfekt för skor med höga skaft.

Chevalier High Boot Sock – Hög stickad strumpa i merinoull/syntet-blandning. Unisex.

Stövelstrumpor
Du behöver ta med dig flera par yllestrumpor på vandring. Du behöver 2-3 par som du växlar mellan i dina stövlar, samt ett par som du alltid förvarar i en vattentät packpåse inne i ryggsäcken, som du tar på dig under kalla nätter i sovsäcken.

Similar Posts