10 Presenter & Julklappar för Friluftsliv Under 300kr

Oavsett om din vän är en erfaren friluftsentusiast eller en nybörjare så kommer du att hitta den perfekta presenten / julklappen här.

Här följer en lista på 10 fantastiska friluftsliv-presenter och julklappar under 300 kronor. De prylar som listas upp här är beprövade av ÖrnMalm ute i skog och fjäll.

Artikeln innehåller annonslänkar.

Friluftsliv presenter och julklappar

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Pannlampa

Friluftsliv-presenter och julklappstips för vandrare nr 1: Pannlampa, pris ca 300 kr

Pannlampa
Lunchrast i mörk koja längs Bruksleden. Pannlampan fästs bekvämt på huvudet och ger dig ”fria händer”. Särskilt praktiskt när du ska laga mat.

Pannlampan är ett ovärderligt verktyg för vandring och camping under sena kvällar, nätter och tidiga morgnar. Med pannlampa får du möjligheten att utforska och tillbringa tid ute i naturen under alla förhållanden på ett tryggt sätt.

Moderna pannlampor har utvecklats med avancerad LED-teknik, vilket resulterar i kraftfullt sken med lång batteritid. Många modeller erbjuder dessutom justerbar ljusstyrka. Det är praktiskt eftersom att du kan spara batteri i de situationer när du inte behöver full ljusstyrka.

Exempel på situationer när du behöver ljuset från pannlampan men inte full ljusstyrka är när du ska laga kvällsmat i tältets absid eller i en mörk raststuga. Om du däremot inte ännu har hunnit slå upp tältet innan mörkret har fallit, då behöver du full ljusstyrka för att hitta en lämplig tältplats (se video) och för att kunna slå upp tältet.

ÖrnMalm använder och rekommenderar pannlampor av märket Black Diamond.

Pannlampor från Black Diamond

Lättviktshandduk

Friluftsliv-presenter och julklappstips för vandrare nr 2: Lättviktshandduk, pris ca 180-280 kr

Lättviktshandduk
Kombinerar vandring längs Upplandsleden med ett uppfriskande dopp vid Fjällnora friluftsområde. Den ultralätta handduken från Sea To Summit tar väldigt liten plats, väger nästan ingenting, och torkar oerhört snabbt.

Denna typ av handduk erbjuder flera fördelar som gör den oumbärlig för vandringsentusiasten. För det första är dess lätta vikt och kompakta design avgörande för att hålla packningen så lätt som möjligt.

Lättviktshanddukar torkar också snabbt, vilket är viktigt för att hålla sig fräsch under längre vandringar där möjligheterna att tvätta och torka saker kan vara begränsade. En lättviktshandduk bidrar helt enkelt till en bekvämare och mer hygienisk vandring (se video).

ÖrnMalm använder och rekommenderar lättviktshandduk av märket Sea To Summit.

Lättviktshanddukar från Sea To Summit

Vattentät förvaringspåse

Friluftsliv-presenter och julklappstips för vandrare nr 3: Vattentät packpåse, pris ca 180-300 kr

Vattentät packpåse
Tältnatt i Sarek. Vattentäta packpåsar är ett måste på vandring. I dessa förvarar man saker som inte får utsättas för en enda droppe av vatten; dunsovsäcken samt ombytet (yllesockar samt underställströja och långkalsonger i merinoull) som man ska sova i.

Vattentäta påsar håller kläder, mat, elektronik och sovsäckar torra och skyddade mot regn och fukt (se video). De är perfekta för att organisera och hålla ordning i ryggsäcken.

Du kan med fördel välja en förvaringspåse med ”fönster” i genomskinlig plast; då ser man vad man har packat i påsen utan att behöva öppna den och rota runt i den. Enormt praktiskt och tidssparande ute i fält.

ÖrnMalm använder och rekommenderar vattentäta packpåsar av märket Osprey.

Vattentäta förvaringspåsar från Osprey

Multiverktyg

Friluftsliv-presenter och julklappstips för vandrare nr 4: Multiverktyg, pris ca 150-300 kr

Multiverktyg för vandring och friluftsliv
På fisketur längs Lainioälven. Här kom multiverktyget åter till nytta; vobblern sitter fast såpass hårt i mungipan på harren att det är i det närmaste omöjligt att få loss det med fingrarna. Men med multiverktyget gick det i en handvändning.

Ett multiverktyg för friluftsentusiaster inkluderar en rad funktioner såsom kniv, såg, tång, flasköppnare, skruvmejslar och små saxar. Denna mångsidighet gör att du kan tackla allt från att öppna en burk Bullens pilsnerkorv till att kränga loss krokar med tången (se video).

Den kompakta designen gör att multiverktyget enkelt kan bäras med sig, antingen i fickan, på bältet eller i ryggsäcken, vilket gör det till en praktisk och platsbesparande lösning för friluftsäventyr. Många multiverktyg har också ergonomiska handtag och enkla mekanismer för att säkerställa enkel användning.

Multiverktyget representerar inställningen av att vara redo för vad som helst och att kunna hantera olika utmaningar som naturen kan kasta ens väg. Det är dock en väldigt romantiserad bild av verkligheten hos en person som hamnat i svårigheter ute i vildmarken. Ett multiverktyg är således inte ett mirakelverktyg.

Multiverktyget har man istället för att samla följande små och enkla verktyg på ett och samma ställe så att man inte tappar bort dem;

  • Tång
  • Konservöppnade
  • Kapsylöppnare
  • Skruvmejsel

Kniv och såg ingår ofta i multiverktyget men de är så pass fjuttiga så att de måste ersättas med rejälare varianter. Sylen som tillkommer är oduglig och måste också ersättas. Du behöver med andra ord inte spendera en förmögenhet på svindyra Swish Army Knives.

Satsa istället på prisvärda Multiverktyg från Urberg

Första Hjälpen Kit

Friluftsliv-presenter och julklappstips för vandrare nr 5: Första hjälpen kit, pris ca 150-250 kr

Första hjälpen kit för vandring

Perfekt present till friluftsmänniska; ett litet och lätt första hjälpen kit.

Detta är en nödvändighet för varje friluftsentusiast. Första hjälpen-kittet innehåller allt som behövs för att hantera småskador och olyckor under utomhusäventyr. Välj mellan tre olika varianter:

Urberg First Aid Kit Small
Urberg First Aid Kit Medium
Urberg First Aid Kit Large

Tvättmedel för skalplagg och ullplagg

Friluftsliv-presenter och julklappstips för vandrare nr 6: Tvättmedel för funktionsplagg, pris ca 150-250 kr

Tvättmedel för skalplagg

Precis som alla andra kläder så måste även skalplagg såsom Gore Tex-plagg tvättas med jämna mellanrum för att de ska hålla sig fräscha. Men att använda ett vanligt tvättmedel för skalplagg är inte OK då det korkar igen porerna i membranet, och det återställer inte vattentätheten.

Det behövs därför en speciell sorts tvättmedel för att fixa jobbet.

Det allra enklaste och snabbaste sättet att tvätta och impregnera skalkläder är att använda en och samma produkt som kombinerar både tvättmedel och impregneringsmedel (se video och läs artikel).

Genom att använda en kombinationsprodukt uppnår du bästa resultat med så få arbetsmoment som möjligt:

  • Förbered jackan för tvättmaskinen
  • Dosera rätt mängd tvätt- och impregneringsmedel
  • Tvätta plagget i rätt gradantal
  • Torka plagget i torkskåp eller torktumlare för att aktivera impregneringen

ÖrnMalm använder och rekommenderar tvätt- och impregnering av märket Granger.

Grangers Wash & Repel

Merinullströja för vandring
På väg mot Sveriges högsta punkt; Kebnekaises sydtopp. Underställströja i merinoull närmast överkroppen värmer fint.

Underställ i ullfrotté och merinoull är favoriter bland friluftsentusiaster. De är funktionella plagg som kräver ett specifikt tvättmedel utan färg, blekmedel och fosfater. Du kan således inte använda vanligt tvättmedel till ullplagg. Ulltvättmedlet innehåller lanolin som håller plagget mjukt och bekvämt.

Ulltvätt från Aclima
Ulltvätt från Ulvang

Bestick; Skedar och Sporks

Friluftsliv-presenter och julklappstips för vandrare nr 7: Bestick-set, pris ca 200 kr

Raststuga Vuomatåhkka
Lunchpaus i Vuomatjåhkka-toppstugan i Vindelfjällen längs Kungsleden. Jetboil-skeden med förlängd skaft är det perfekta besticket till frystorkade måltider där man måste komma hela vägen ner till botten av påsen för att röra om pulvret med vattnet.

ÖrnMalm använder och rekommenderar bestick-set med teleskopiska skaft bestående av sked, gaffel och stekspade av märket Jetboil (se video).

Jetboil-bestick är designade med en optimal längd för att enkelt nå till botten på frystorkade turmatsförpackningar, och de har speciella former för att effektivt rengöra varje kant och hörn.

Bestick-set från Jetboil

En annan storfavorit bland friluftsfanatiker är en Titanium-Spork, det vill säga en oerhört slitstarkt och lätt kombo av sked och gaffel.

Titanium Spork

Vikmuggar och kåsor

Friluftsliv-presenter och julklappstips för vandrare nr 8: Vikmugg, pris ca 130 kr

ÖrnMalm Vikmugg och ÖrnMalm Kaffepåse i renskinn

Svart Vikmugg med vit ÖrnMalm-logga. 100% OutdoorElegance med Norrländsk touch. Idealisk för vildmarkälskaren och lättpackaren (se video).

Denna vikmugg förvarar du enkelt och praktiskt i höftbältesfickan på din ryggsäck. Den tar minimalt med plats och är perfekt för dina vandringar och utomhusäventyr.

Beställ ÖrnMalm Vikmugg

När du handlar produkter från ÖrnMalm Webbutik så bidrar du till att hålla ÖrnMalm YouTube-kanalen och ÖrnMalm Bloggen levande, vars syfte är att utbilda och inspirera svenska folket inom vandring & friluftsliv.

Ett alternativ till ovan nämnd vikmugg är en träkåsa.

Kaffe för vandring & friluftsliv

Friluftsliv-presenter och julklappstips för vandrare nr 9: Vildmarkskaffe, pris ca 110kr

ÖrnMalm Polarnatt och Bushbox

ÖrnMalm Kaffe är en hyllning till Nordisk vildmark, framtaget för den äventyrslystna kaffeälskaren.

Idealisk vandringpresent; förpackat i praktiska 250 grams förpackningar med ziplock-stängning för lätta och njutbara vandring- & friluftsäventyr (se video).

Beställ ÖrnMalm Kaffe

När du handlar produkter från ÖrnMalm Webbutik så bidrar du till att hålla ÖrnMalm YouTube-kanalen och ÖrnMalm Bloggen levande, vars syfte är att utbilda och inspirera svenska folket inom vandring & friluftsliv.

Mattermos

Friluftsliv-presenter och julklappstips för vandrare nr 10: Mattermos, pris ca 200kr

En mattermos håller din lunch varm under kalla friluftsexpeditioner. Välj mellan två olika storlekar:

Primus TrailBreak Lunch Jug 400 ml
Primus TrailBreak Lunch Jug 550 ml

Friluftsliv presenter och julklappstips – Sammanfattning

Presenter och julkappar till friluftsintresserad under 300 kr:

Pannlampor från Black Diamond
Lättviktshanddukar från Sea To Summit
Vattentäta förvaringspåsar från Osprey
Multiverktyg från Urberg
Urberg First Aid Kit Small
Urberg First Aid Kit Medium
Urberg First Aid Kit Large
Grangers Wash & Repel
Ulltvätt från Aclima
Ulltvätt från Ulvang
Bestick-set från Jetboil
Titanium Spork
ÖrnMalm Vikmugg
ÖrnMalm Kaffe
Primus TrailBreak Lunch Jug 400 ml
Primus TrailBreak Lunch Jug 550 ml

Kokkaffe över öppen eld

Similar Posts