Vandring i Spanien – De Bästa Vandringslederna

Spanien, med sitt varierade landskap och magnifika natur, är ett paradis för vandrare. Det soliga landet har något att erbjuda för alla som älskar att utforska till fots; allt från månadslånga pilgrimsvandringar till dagsturer i kustnära naturreservat.

Som försmak kan du börja med att se nedanstående video där vi ger oss ut på en dagsvandring i Calblanques naturreservat i sydöstra Spanien i varm och solig januari-väder.

I artikeln utforskar vi de populäraste vandringslederna i Spanien, en efter en, från nord till syd. Du får också tips på all den vandringsutrustningen som lämpar sig för vandring i detta underbart varma och härliga land med svajande palmer, myggfria skogar och strålande solsken!

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vandringsleder i Spanien

Vi börjar vår genomgång av spanska vandringsleder med inget mindre än Camino de Santiago; en av de allra mest ikoniska pilgrimslederna i världen, som sträcker sig genom de nordligare delarna av Spanien och lockar till sig tusentals vandrare varje år.

Därefter söker vi oss ner mot de sydligare delarna av Spanien och checkar av övriga vandringsleder och naturreservat värda att utforska till fots.

Vandring i Spanien
Dagsvandring i Calblanques naturreservat, beläget inom Murcia-provinsen vid medelhavskusten i sydöstra Spanien.

Pilgrimsvandring i Spanien

Camino de Santiago, även känd som Jakobsleden, består i själva verket av en handfull olika rutter som alla strålar samman vid aposteln Jakobs grav i katedralen i Santiago de Compostela. Aposteln Jakob var en av Jesu lärjungar.

Pilgrimsleden Camino de Santiago tillhör UNESCO:s världskulturarv och tar dig genom historiska städer, vackra landskap och pittoreska byar i Spanien.

Varje rutt av den spanska pilgrimsleden har sin egen unika charm, distans och svårighetsgrad. Vi kommer i denna artikel att fokusera på de fyra mest populära rutterna av Camino de Santiago.

Pilgrimsvandring Spanien Karta
Karta över de fyra mest populära rutterna av Camino de Santiago; Camino Francés, Camino Portugues, Camino del Norte och Via de la Plata.

Vandra Camino De Santiago

Pilgrimsvandring längs Camino de Santiago inte bara en fysisk utmaning utan också en inre resa. Den långa vandringen ger tid för reflektion och självrannsakan. Många vandrare finner inre ro och mening längs vägen till Santiago de Compostela; den heliga staden med dess katedral, dit pilgrimerna strömmat sedan medeltiden.

Låt oss att djupdyka i allt det som pilgrimsvandring längs Camino de Santigago innebär för dig som känner dig lockad av att ta dig den fysiska utmaningen och den andliga resan. Din vandring i Spanien börjar här!

Pilgrimsvandring Spanien Karta

Vi börjar med den allra mest populära och mest besökta rutten av Camino de Santiago; Camino Francés.

Vandra Camino Francés (796 km)

Camino Frances Karta

Denna rutt är för dig som vill uppleva den allra bästa vandringen som Spanien har att erbjuda. Camino Francés, även kallad ”Den Franska Vägen”, är den populäraste och mest kända pilgrimsleden i hela världen.

Vill du ha full koll på alla detaljer kring vandringen redan på förhand? Planera din pilgrimsvandring med hjälp av kartboken Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela av Ulf Luthman. Författaren har vandrat Camino Francés hela tre gånger och i boken går han igenom allt du behöver veta inför din egna vandring.

Du behöver avvara ca en månad för vandringen; Camino Francés är 796 km lång, den startar vid Saint-Jean-Pied-de-Port i franska Pyrenéerna, och leder dig till slutmålet Santiago de Compostela i spanska Galicien.

Startpunkten för Camino Francés; Pyrenéerna, är en bergskedja som sträcker sig längs gränsen mellan Frankrike och Spanien och bjuder på magnifika vyer och naturskönhet. Detta område är också känt för sin unika flora och fauna.

Pyrenéerna

Jag har personligen planerat att ta mig an just Camino Francés som mitt egna framtida pilgrimsvandringsprojekt. Jag längtar efter att få starta min pilgrimsvandring bland de snöklädda bergen vid Pyrenéerna längs gränsen mellan Frankrike och Spanien.

Att få uppleva Pyrenéernas magnifika vyer, naturskönhet och dess unika flora och fauna lockar mig. Exakt när jag tar mig an Camino Francés vet jag ännu inte, men jag vet att det kommer att bli just denna rutt som får bli min personliga pilgrimsvandring.

Kanske vandrar jag den ensam, eller kanske i sällskap med någon likasinnad, det återstår att se när den dagen kommer.

För dig som är intresserad av att veta mer om de andra rutterna längs Camino de Santiago; fortsätt att läsa!

Vandra Camino Portugues (620 km)

Camino Portugues Karta

Den näst populäraste och näst mest besökta rutten av Camino de Santiago är Camino Portugués. En lång, men också relativt lättvandrad rutt, som börjar i Portugals huvudstad Lissabon och sträcker sig över 620 km i nordlig riktning längs Atlantkusten till slutmålet Santiago de Compostela.

Pilgrimsvandring längs Camino Portugués ger dig möjligheten att uppleva två länder; Portugal och Spanien. Camino Portugués, även kallad ”Den Portugisiska Vägen”, tar dig genom en mångfald av kulturer och landskap; från charmiga portugisiska byar till de gröna dalgångarna och kullarna i Galicien.

Denna rutt bjuder dig på en oöverträffad kulturell upplevelse där du får chansen att smaka på läckerheter från både Portugal och Spanien. Du vandrar längs böljande skogar och vinodlingar, du passerar kyrkor och stenkors, och du får uppleva historisk romersk arkitektur.

Du får också chansen att delta i lokala traditioner längs vägen i de charmiga små byarna och lokala bodegorna. Och sist men inte minst; närheten till Atlantkustens stränder ger dig chansen att kombinera din vandring med strandliv av allra högsta kvalitet!

Vandra Camino del Norte (824 km)

Camino del Norte Karta

Camino del Norte, eller Norra Vägen, är en av de äldsta och mest natursköna pilgrimslederna i Spanien. Den sträcker sig längs norra kusten av landet och erbjuder vandrare en unik möjlighet att utforska en mångfald av landskap och kulturer medan de går i pilgrimsspåren från svunna tider.

Denna sträcka är kanske inte lika känd som den populära Camino Francés, men den har sin egen charm och en känsla av oförstördhet som lockar många äventyrslystna själar.

En av de mest framstående egenskaperna med vandring i Spanien längs Camino del Norte är den hisnande naturskönheten längs leden. Vandringen tar dig genom dramatiska kustlandskap, tysta skogar och pittoreska byar. Det ständigt närvarande ljudet av vågorna och den friska havsbrisen följer dig längs denna pilgrimsfärd och bjuder dig på en fridfull atmosfär.

Under vandringen längs Camino del Norte möter du människor från olika delar av världen och upplever den rika kulturella mångfalden i regionen. De små byarna längs vägen ger dig chansen att prova lokala delikatesser och njuta av genuina möten med de lokala invånarna, vilket ger en autentisk smak av det spanska livet.

Vandra Via de la Plata (800 km)

Via de la Plata Karta

Via de la Plata, även känd som Silvervägen, börjar i Sevilla i södra Spanien och sträcker sig genom landets hjärta fylld med historia, kultur och äventyr.

På Via de la Plata vandrar du längs de gamla romerska vägarna och följer i spåren av de antika handelsresenärer som en gång färdades längs dessa vägar. Varje steg är en påminnelse om Spaniens rika historia och kulturarv.

Denna rutt tar dig genom en mångfald av natursköna underverk. Under vandringen längs Via de la Plata förändras landskapet dramatiskt; från de soliga fälten i Andalusien till de gröna kullarna i Extremadura och de mäktiga bergen i Galicien.

Mångfalden av kulturer längs vägen är lika stort, med olika dialekter, maträtter och traditioner som speglar Spaniens rika kulturella arv.

Pilgrimsvandring Spanien

Vandra i Norra Spanien – Kortare pilgrimsvandringar

Förutom Camino del Norte och Camino de Francés så finns det ytterligare tre stycken pilgrimsvandringar, men av kortare slag, i norra Spanien:

  • Camino de Finisterre (119 km)
  • Camino Inglés (118 km)
  • Camino Lebaniego (72 km)

Dessa kortare vandringar i norra Spanien passar utmärkt för dig som inte vill ta dig an de 70 mil långa vandringarna längs Camino del Norte eller Camino de Francés. Du kan läsa mer om Camino de Finisterre, Camino Inglés och Camino Lebaniego här.

Vandra i norra spanien

Pilgrimsvandring Spanien pris

Vad kostar det att pilgrimsvandra i Spanien? Svaret beror till stor del på hur du vill övernatta och proviantera längs vandringen. Såklart behöver du också räkna med flygbiljetterna till och från Spanien. Du behöver också Pilgrimspasset för att kunna övernatta i kommunala vandrarhem.

Mer om kostnaderna, pilgrimspasset och annat viktigt att tänka på inför din pilgrimsvandring i Spanien kan du läsa om här.

Utrustning för pilgrimsvandring i Spanien

Innan du ger dig ut på ditt vandringsäventyr i Spanien, se också till att du är väl förberedd med rätt utrustning och har lämpliga kartor och guider. Här följer tips på vandringsutrustning som är bra att ha i åtanke, oavsett vilken del av Spanien du väljer att utforska till fots.

vandra spanien compostela

Campa & övernatta på pilgrimsvandring

Till skillnad från Sverige så råder inte allemansrätten i Spanien. Om du planerar att endast dagsvandra i Spanien så innebär avsaknaden av allemansrätten inga problem. Men om du däremot vill ta dig an en långvandring i Spanien och har tänkt att campa i tält längs vandringen, så behöver du tänka om.

Långvandring på spansk mark bör du kombinera med övernattning på hotell eller vandrarhem. Lyckligtvis finns båda dessa alternativ längs alla de pilgrimsvandringslederna som vi har avhandlat i denna artikel.

Ryggsäck för pilgrimsvandring

I och med att vi har skalat bort tältet från vår packning, så klarar vi oss således med en mindre ryggsäck. En ryggsäck på 35-50 liter är lämpligt för vandring i Spanien.

Personligen använder jag mig av 45 liters ryggsäck för långvandring, och 35 liters ryggsäck för dagsvandring. Video och artikel om dagstursryggsäck hittar du här.

Dagstursryggsäck

Fältkök för pilgrimsvandring

På de långa vandringarna längs pilgrimslederna finns också caféer, restauranger och matvarubutiker, vilket i bästa fall eliminerar behovet av fältkök samt frystorkad turmat helt och hållet. Men ett smidigt litet gaskök är ändå bra att bära med sig.

Det samma gäller för dagsvandringar; fältkök är definitivt inget du behöver bära med dig, men om du som mig tycker om att koka kaffe ute i det fria så rekommenderar jag att du tar med dig ditt lilla gaskök och kombinerar det med en tillhörande kaffepress.

Jag kan varmt rekommendera riskakor med hummus som proviant för dagsvandringar; väger lite men mättar massor. Testa och variera med olika kryddningar på riskakorna och hummus för att hitta dina egna favorit-kombinationer!

Vandring Costa Blanca

Kartbok för pilgrimsvandring

Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela av Ulf Luthman är kartboken för dig som planerar att ta dig an världens mest populära pilgrimsvandring; Camino Francés.

Skor för pilgrimsvandring

För vandring i varmt och soligt klimat såsom Spanien gäller det att använda lätta skor som andas och ventilerar ut fotsvetten maximalt. Så glöm allt som har att göra med tunga vandringskängor i skinn eller GoreTex. Satsa istället på lätta skor för vandring.

Dagstursvandring

Vandringsleder i södra Spanien

De spanska kusterna är inte bara idealiska för sol och bad utan också för vandring. Costa Blanca, Costa Brava och Costa del Sol har alla sitt eget unika utbud av vandringsleder. Oavsett om du föredrar kustnära promenader, bergsvandringar eller en blandning av båda, kommer du att hitta något som passar din smak.

  1. Vandring i Costa Blanca: Den här kustregionen i östra Spanien har inte bara fantastiska stränder utan också vackra vandringsleder. Sierra de Aitana är ett populärt vandringsområde med fantastisk utsikt över Medelhavet.
  2. Vandring i Costa Brava: Costa Brava erbjuder pittoreska kustvandringar med klippiga vikar och kristallklart vatten. Camí de Ronda är en välkänd vandringsled som tar dig längs kusten.
  3. Vandring i Costa del Sol: Denna populära turistdestination erbjuder också en mängd vandringsmöjligheter. Sierra de las Nieves och Sierra de Grazalema är två naturparker med utmärkta vandringsleder.
vandring spanien

Vandring Spanien Malaga

Malaga, beläget i Andalusien, är en populär destinationerna för vandrare i Spanien. Den här staden erbjuder en unik blandning av kultur, historia och natur.

Ett måste-besöka område för vandrare i Malaga är El Caminito del Rey, även känd som ”kungens lilla väg”. Detta äventyrliga vandringsområde tar dig genom en spektakulär ravin och längs klippväggar med hisnande utsikt.

En upplevelse som sitter kvar i benen även när du senare på dagen har återvänt till strandlivet i Malaga. Mer om vandring i Spanien längs El Caminito del Rey läser du här.

vandringsleder södra spanien

Similar Posts