Liggunderlag Bäst i Test – För dig som är max 183 cm

Är du max 183 cm lång och på jakt efter det bästa liggunderlaget? Om svaret är ”JA!”, då har du kommit helt rätt! Här korar vi årets testvinnare, så att du ska hitta det perfekta liggunderlaget inför ditt nästa vandringsäventyr!

Liggunderlag Bäst i Test av ÖrnMalm kokar ner till följande två testvinnare samt bästa budgetval, som har testats ute i vildmarken i skarpt läge med mycket goda resultat:

Artikeln innehåller annonslänkar.

Liggunderlag bäst i test

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Liggunderlag test

Liggunderlag för vandring delas upp i följande kategorier, från billigaste till dyrast:

 1. Liggunderlag på rulle i cellplast från varuhus såsom Jula, Biltema, Rusta, Jysk och ÖoB.
 2. Liggunderlag på rulle i cellplast från varuhus som säljer gedigen vandring- och friluftsutrustning.
 3. Vikbara liggunderlag i cellplast med slutna celler som ej suger åt sig vatten.
 4. Uppblåsbara liggunderlag utan syntetfyllning.
 5. Uppblåsbara liggunderlag med inbyggd pump samt syntetfyllning.

I detta liggunderlag bäst i test har vi inkluderat liggunderlag från kategorierna 2 till 5. Liggunderlag från kategori 1 håller dessvärre inte tillräckligt hög kvalitet för att anses som pålitlig vandringsutrustning.

Exped liggunderlag
Avkopplande lunchrast på skogsvandring längs Bruksleden hösten 2021. Vilandes på cellplast liggunderlaget Exped FlexMat Plus M

Exped liggunderlag – Testvinnare

Ett märke som visat sig leverera liggunderlag av gedigen kvalitet, både när det kommer till cellplastunderlag och uppblåsbara liggunderlag, är Amerikanska Exped.

Ledordet för utrustning från Exped är ”minimalism”, det vill säga välgenomtänkt och funktionell utrustning som uppfyller behovet i fokus, utan onödiga detaljer som adderar vikt. Med andra ord:

En maximal utomhusupplevelse med minimala medel.

Detta synsätt ligger helt i linje med lättviktsvandring, det vill säga att man bär med sig sådan utrustning som uppfyller alla de behov som vildmarken ställer på utrustningen, utan att bära med sig tyngre packning än nödvändigt.

Denna kombination skapar det bästa av två världar; njutbar och säker vandring.

Nu går vi över till att presenterat vinnarna i Liggunderlag Bäst i Test med ÖrnMalm.

Nikkaluokta Kebnekaise
På Kungsleden-vandring från Nikkaluokta till Vakkotavare med cellplast liggunderlag på ryggen.

Bästa uppblåsbara liggunderlaget – Exped SynMat UL M

Ett uppblåsbart liggunderlag är det självklara valet för dig som vill sova på så mjukt underlag som möjligt. Det isolerar väl mot markkylan, och jämnar ut även den mest knöliga tältplatsen utan problem. Genom att reglera mängden luft i liggunderlaget får du till den perfekta ”mjukhetsgraden” och en god natts sömn!

Här följer en genomgång av testvinnaren Exped SynMat UL M som är vinnaren i kategorin uppblåsbara liggunderlag:

 • SynMat står för att liggunderlaget innehåller syntetfyllning i kanalerna. Det ger dig ett varmt liggunderlag.
 • UL står för ”Ultra Light”. Liggunderlaget väger endast 450 g, vilket ligger helt i linje med lättviktsvandring.
 • M står för storleken Medium, vilket innebär 183 x 52 cm. Tjockleken är hela 7 cm, vilket jämnar ut ojämnheter oerhört väl. Mjukheten justeras till perfektion med önskad mängd inpumpad luft.

Köp Exped SynMat UL M till bästa priset här

Uppblåsbart liggunderlag
Exped SynMat UL M på höstvandring i Hågadalens naturreservat. Trots minusgrader under natten höll jag mig varm och fick en god natts sömn!
 • För 3-säsongsvandring: Fungerar ner mot -3°, och är därmed anpassat för vår, sommar och höstvandring.
 • Inbyggd pump: Schnozzel Pumpbag ingår. Instruktioner hittar du här.
 • Packvolym: Liggunderlaget har minimal packstorlek, tar väldigt liten plats i ryggsäcken. Packpåse ingår.
 • Reparationskit och instruktioner medföljer.

Detta uppblåsbara liggunderlag från Exped har en rektangulär utformning, vilket är den bästa utformningen för dig som sover såväl på rygg som på sida. De två yttersta luftkanalerna är något högre än de andra, och håller dig på plats mitt på liggunderlaget likt kanterna i en vagga.

Denna ”centreringseffekt” förstärks ytterligare av Anti-halk behandlingen av yttertyget, som gör liggunderlaget mindre glatt. Då slipper du vakna av kylan från att delar av din kropp hamnat utanför underlaget.

Bästa cellplast liggunderlaget – Exped Flexmat Plus M

Exped Flexmat Plus M är min nya storfavorit, mitt nya ”Go-to-Liggunderlag” som jag väljer till de allra flesta vandringsäventyr, oavsett om jag ska vandra i skogsmarker eller på fjället! Detta liggunderlag sitter som gjutet på packningen när jag spänner fast det undertill min Exped Lightning 45-ryggsäck.

Skogsvandring
Exped FlexMat Plus M på höstvandring längs Bruksleden. Liggunderlaget sitter helt perfekt undertill Exped Lightning 45-ryggsäcken.
 • Vikbart cellplast liggunderlag med slutna celler som inte suger åt sig regnvatten, i storlek 183 x 52 cm.
 • Låg vikt, endast 480 gram, vilket är väldigt lätt för ett liggunderlag som är nästan dubbelt så tjockt som cellplast liggunderlag i ”standard-tjocklek”.
 • Isolerar utmärkt mot markkyla ner till +2°.

Köp Exped Flexmat Plus M till bästa priset här

 • Trots att detta är det tjockaste cellplast-liggunderlaget på marknaden, så viks det ihop till en relativt liten storlek tack vare dess ”äggkartong-utformning”.
 • Du sitter väldigt högt och bekvämt på detta liggunderlag genom att endast vika ut hälften av underlaget.
 • Vissa upplever att äggkartong-formen trycker in i revbenen när man ligger på sidan. Jag upplever personligen inte detta som ett problem; jag ligger bekvämt på liggunderlaget både på rygg och på sida.

Du behöver också ett par packremmar för vandring som du fäster ditt cellplast-liggunderlaget ovanpå eller undertill ryggsäcken med.

Packremmar för vandring från ÖrnMalm med en längd på 75 cm, som passar helt perfekt för ovan nämnda Exped Flexmat Plus M (samt Exped Flexmat M som vi kikar närmare på här nedan) hittar du i ÖrnMalm Webbutiken.

Packrem ryggsäck
Robusta packremmar för vandring från ÖrnMalm för att fästa ditt cellplast-liggunderlag på ryggsäcken med.

Bästa budgetvalet – Exped Flexmat M

Liggunderlag i cellplast kan du köpa riktigt billigt från varuhus såsom Jula, Biltema, Rusta, Jysk och ÖoB.

Men det som du behöver ha i åtanke är att riktigt billiga liggunderlag tenderar att gå sönder snabbt och de har oftast en grövre yta än de dyrare modellerna vilket gör att de suger upp en hel del vatten vid ihållande regn. Detta gör de billigaste cellplastunderlagen till riktiga tvättsvampar.

En genomblöt tvättsvamp till liggunderlag på fjällvandring, i kombination med en dunsovsäck som i sin tur suger upp vattnet från liggunderlaget under natten, kan i bästa fall försämra din sömnkvalitet en aning. I värsta fall kommer det att utsätta dig för en regelrätt överlevnadssituation.

Vandra i regn
Vandring i ihållande regn. Om du skaffar dig ett liggunderlag i cellplast, se till att det har slutna celler. Slutna celler suger inte åt sig lika mycket regnvatten som liggunderlag med öppna celler gör.

Mitt råd till dig är; handla inte ditt cellplastunderlag från Jula, Biltema, Rusta, Jysk eller ÖoB för hundralappen. Då slipper du riskera att behöva sova i en blöt sovsäck.

Jag har tidigare använt mig av ett rullbart liggunderlag i cellplast med slutna celler av märket Bergans Sleeping Mat tidigare. Det är ett bra liggunderlag som har tjänat mig väl under mina vandringar längs Kungsleden, så länge det är mestadels uppehållsväder.

Men i långvarig regn, det vill säga när det har regnat från morgon till kväll, har liggunderlaget sugit åt sig oacceptabla mängder vatten. Jag accepterar inte den mängden väta inne i tältet, och jag har därför gått över till att använda följande liggunderlag med slutna celler av hög kvalitet från Exped:

Exped Flexmat M – Vikbart liggunderlag i cellplast i storlek 183 x 52 cm

Exped Flexmat M
Exped Flexmat M – Bästa budgetvalet av liggunderlag för sommarvandring

Fördelarna med detta liggunderlag är att du får det mest minimalistiska, lättaste och minst skrymmande liggunderlaget på marknaden. Fungerar för personer upp till 183 cm.

Nackdelen är att detta liggunderlag fungerar endast för sommarbruk. Vill du ha ett liggunderlag som fungerar under vår, sommar och höst, då ska du istället välja storebrorsan Exped Flexmat Plus M.

Similar Posts