Träna inför vandring – Komplett guide

Hur tränar man upp sig inför en vandring? Här kommer tips från ÖrnMalm som vandrat i skogsmarker och fjälltrakter sedan barnsben, och som roar sig med triathlon på hobbynivå till vardags!

Börja med att se den 20 minuter långa videon om träning inför vandring. Därefter grottar du ner dig i ytterligare detaljer med hjälp av nedanstående artikel. Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Träna inför vandring

Att träna inför vandring innebär följande tre viktiga sysslor:

  1. Förbered dig fysiskt inför din vandring
  2. Se till att ryggsäcken sitter som gjutet på just DIN rygg
  3. Lär dig att använda all den utrustningen som du planerar att bära med dig på vandringen.

I denna artikel går vi igenom samtliga av dessa ovan nämnda punkter i detalj. Då kör vi!

Lätt packning
Pullups med lätt packning och magnifik utsikt!

Hur du förbereder dig fysiskt inför vandringen

Så länge du följer råden om hur du gör din packning lätt så räcker det att du förbereder dig fysiskt inför din vandring med hjälp av långpromenader, inklusive långpromenader i just de skorna som du planerar att vandra i. 

Någon slags övrig fysisk träning ser jag inte som någon nödvändighet, då den lätta packningen kommer inte att belasta dina knän, dina höfter, din rygg eller dina axlar nämnvärt. Med det sagt så finns det inte heller någon nedsida med att hålla kroppen i trim med hjälp av styrketräning och sporter som du gillar som ökar din styrka och / eller kondition.

Logiskt sett hjälper också en lättare kropp till att minska belastningen på dina knän, oavsett om du är ute på hundpromenad längs gatan som du bor på, eller långt utanför civilisationen i skog och fjällmarker. 

Träna inför vandring
180km cykling i regn, rusk och ett fåtal plusgrader på Laponia Triathlon Ironman-distans 2019, iförd samma regnställ som jag fjällvandrar i.

Beroende på vad det är för skor som du valt, lär dig att tejpa de mest utsatta delarna av fötterna. Detta gäller framförallt dig som planerar att vandra i stövlar eller kängor.

Här gäller det också att hitta rätt strumpor eller kombinationer av dubbla strumpor som hjälper till att motverka friktion och i sin tur skavsår. Allt om vandringsstrumpor hittar du här.

Du som planerar att vandra i terränglöparskor eller barfotaskor kommer mest troligt inte att behöva tejpa fötterna för att motverka skavsår. Men det är ändå av största vikt att du går dig “varm” i dina nya skor inför vandringen. 

Här följer mina sko-rekommendationer för dig. Dessa skor är de allra mest fotvänliga vandringsskorna på marknaden:

Vandringskängor för damer och herrar – Köpråd

För dig som vill vandra i traditionella, vattentäta kängor med maximal stöd för fötter och vrister, rekommenderar jag skalkängor från Lundhags. Om du aldrig gått i kängor förut så välj ett par halvhöga kängor till att börja med. Det är det bästa och mest skonsamma sättet att vänja sig vid kängor.

Lundhagskängor för Herrar
Lundhagskängor för Damer

Lätta vandringsskor för herrar – Köpråd

ALTRA löparskor för herrar – Lätta skor med bred tåbox som skapar optimal komfort och rörelsefrihet för fötterna. Passar utmärkt även för vandring. Jag har bland annat vandrat längs Kungsleden, bestigit Kebnekaise och sprungit Marathonlopp i Altra-löparskor.

Lätta vandringsskor för damer – Köpråd

ALTRA löparskor för damer – Lätta skor med bred tåbox som skapar optimal komfort och rörelsefrihet för fötterna. Passar utmärkt även för vandring.

Lätt vandringssko
Ett sällskap som vandrar i lätta skor längs Kungsleden.

Justera ryggsäcken korrekt

Följande aspekter är viktiga att tänka på när du köper ryggsäck:

  • Din nya vandringsryggsäck bör rymma mellan 45-60 liter. Det är en packvolym som fungerar utmärkt för de allra flesta vandringsäventyr. Jag använder personligen den på 45-liter på mina Kungsleden-vandringar.
  • Se till att ryggsäcken inte väger mer än 1- 1,5 kg. Tyngre ryggsäckar än så ger inga fördelar.

Jag rekommenderar följande ryggsäckar för lätta, säkra och njutbara vandringar:

Bergans Helium V5 55 – 55 liters ryggsäck för Herrar
Bergans Helium V5 Women’s 55 – 55 liters ryggsäck för Damer

Lär dig att ställa in ryggsäcken så att den passar just DIN rygglängd. Packningens vikt ska fördelas över såväl axlar som höfter, och för att lyckas med det måste du justera bärsystemet enligt konstens alla regler. Du börjar med att ställa in rätt rygglängd. Därefter ställer du in rätt längd på axelremmar och höftbältet. 

Instruktionsvideon om hur du justerar Bergans Helium V5 efter just DIN rygg

Tre för tre vandring
Se till att ryggsäcken sitter som gjuten på din rygg! Att ställa in rätt ”rygglängd” på ryggsäcken är av största vikt för att få en njutbar vandring. Belastningen ska fördelas jämt över dina axlar och höfter.

Lär dig att använda all utrustning som du bär med dig

Lär dig att använda all den övriga utrustningen och se till att allting fungerar som det ska inför vandringen; lär dig att slå upp tältet, lär dig att använda friluftsköket, lär dig att läsa och använda karta och kompass, framförallt om du planerar att vandra bortom vältrampade och välmarkerade vandringsleder.

Se till att huvan på vindjackan och regnjackan sitter bra runt huvudet även vid hård vind. Om inte; gör nödvändiga justeringar så att huvan sitter som gjutna på huvudet. Det är av största vikt; dels vill du inte bli störd av att huvan fladdrar i vinden och inte sitter på plats, dels kommer du att bli blöt om huvudet och ansiktet när det blåser i samband med regnväder.

Tält
Lär dig att slå upp tältet innan du ger dig ut i vildmarken. Jag har slagit upp mitt Hilleberg Enan-tält så många gånger så att jag skulle kunna göra det i sömnen 😉

Similar Posts