Sovsäck för Vandring – Komplett Guide

Hur lång sovsäck behöver jag ha? Ska jag välja en sovsäck med dun- eller syntetfyllning? Vilken komfort- och limittemperatur ska jag satsa på när jag väljer en lätt sovsäck för vandring? Är det skillnad på sovsäckar för fjällvandring och skogsvandring?

Alla dessa frågor och mer därtill får du svar på i denna kompletta guide om sovsäckar för vandring. Börja med att se instruktionsvideon, och därefter grottar du ner dig i ytterligare detaljer med hjälp av nedanstående artikel. Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Sovsäck för vandring

När du köper sovsäck för vandring behöver du ta ställning till följande;

  • Storlek; Längd och bredd på sovsäck
  • Värme; Sovsäckens komfort- och limittemperatur
  • Fyllning; Dun- eller syntetsovsäck
  • Vikt: Ju lättare packning, desto mer njutbar vandring

Vi ska gå igenom alla dessa punkter i detalj, så att du ska veta EXAKT vilken sovsäck som ger dig allra mest valuta för pengarna.

Sovsäck vandring
Dags för tältnatt i närheten av Kebnekaise Fjällstation. Jag sover i en dunsovsäck för tresäsongsbruk när jag fjällvandrar. Den håller mig varm även när temperaturen kryper ner mot nollan, vilket inte är ovanligt på sommarfjället.

Hur lång sovsäck ska man ha?

Själva längden på sovsäcken är inte det intressanta, istället är det ”MAXIMUM USER HEIGHT” som du ska gå efter. Exempelvis är min dunsovsäck som jag använder på fjällvandring 202 cm lång, men man får maximalt vara 185 cm lång för att rymmas i den. Den passar perfekt för mig som är 183 cm lång.

De flesta sovsäckar går att köpa i två storlekar; ”Regular” och ”Long”. Maximum User Height för sovsäckar i Regular-storlek är vanligtvis 180, 183 eller 185 cm. För Long-storlek brukar det vara 195 eller 200 cm.

För dig som är ovanligt kort eller lång så finns det möjlighet att specialbeställa en sovsäck som är sydd efter just DINA mått. En sådan sovsäck kommer att kosta lite mer, och du får räkna med att det kommer att ta upp till en månad att få hem den. Du kan specialbeställa din sovsäck från exempelvis Cumulus.

Anledningen till att de flesta sovsäckstillverkare håller sig till två standardstorlekar, det vill säga Regular och Long, är att man vill få så hög lönsamhet som möjligt på företaget. Man vill minimera risken att bli sittandes med en massa ”udda” storlekar på lager, som få personer köper.

Sovsäck för tresäsongsbruk
Se till att välja en sovsäck som är lagom lång och bred för dina mått. Jag använder en unisex-modell som passar för personer som är max 185 cm långa. Jag kombinerade med uppblåsbart liggunderlag för extra värme på denna höstvandring i Hågadalen.

Se också till att din nya sovsäck är tillräckligt bred för att du ska sova bekvämt i den. Unisex-sovsäckar är breda upptill och avsmalnande nedtill, och de används av såväl män som kvinnor. Det finns också sovsäckar anpassade för kvinnor. De är framtagna för att ge kurviga kvinnor bästa tänkbara sovkomfort.

Behöver du en extra-bred sovsäck? Inga problem! Kontakta Cumulus så hjälper de dig att ta fram en sovsäck som passar just DINA mått.

Hur varm sovsäck behöver man ha?

Sovsäckar delas in i följande kategorier:

Ska du upp och fjällvandra? Då ska du ALLTID välja en sovsäck för tresäsongsbruk. En sådan sovsäck klarar temperaturer ner mot nollan, och det behöver du oavsett om du ska göra din fjällvandring under sommar eller höst. Det kan komma snö även under midsommar uppe på fjället.

Ska du vandra i låglandet, det vill säga i skog och mark? Då väljer du en sovsäck för tresäsongsbruk, tvåsäsongsbruk eller sommarbruk. Tresäsongssäcken kan du använda under vår, sommar och höst. Tvåsäsongssäcken kan du använda under vår och sommar. Sommarsäcken kan du endast använda under sommaren.

Övernatta i vindskydd
Övernattning i vindskydd längs Bruksleden.

Ska du sova i tält under vintern? Då behöver du en vintersovsäck. En komplett guide om hur du rustar upp dig inför vintertältning hittar du hos ÖrnMalm under vintern 2022-2023.

Hur varm sovsäck man behöver beror således på när och var du planerar att sova i den. Det finns ytterligare tre faktorer som du behöver ta ställning till när det kommer till hur varm sovsäck du behöver. Dessa är:

  • Är du man eller kvinna? Kvinnor behöver generellt en något varmare sovsäck än män.
  • Är du varm eller lättfrusen av dig? Ju mer lättfrusen du är, desto varmare sovsäck behöver du.
  • Mössa, yllesockar och ett varmt underställ i merinoull hjälper till att hålla värmen när du sover.

Alla dessa punkter hör ihop med sovsäckens komfort- och limittemperatur, och det ska vi gå igenom härnäst.

Morgonkaffe i tältet
Morgonkaffe i tältet längs Kungsleden-vandring från Hemavan till Ammarnäs.

Komfort- och limittemperatur för sovsäckar

Om jag ska övernatta i tält och sova i sovsäck, vad är den lägsta utomhustemperaturen som jag kan sova i utan att börja frysa?

Svaret på detta anges på sovsäckar med ”Komfort-temperatur” och ”Limit-temperatur”.

Du som är kvinna ska gå efter komforttemperaturen, och du som är man ska gå efter limittemperaturen när du väljer sovsäck. Exempelvis står det på min Lite Line 300-dunsovsäck från Cumulus:

  • Komforttemperatur +4°
  • Limittemperatur 0°

Detta innebär att jag kommer att ha bäst sovkomfort i sovsäcken när temperaturen håller sig kring 0°. Om du är en kvinna, då kommer du att sova som bäst i sovsäcken när temperaturen håller sig kring +4°.

Är du frysen av dig? Då får du komplettera med värmande underställ i exempelvis merinoull för att det ovan nämnda ska gälla.

Vandringssovsäck
Nyvaken efter en kylig tältnatt längs sträckan Saltoluokta – Kvikkjokk av Kungsleden. Underställ i merinoull, yllesockar och mössa behövdes som förstärkningsplagg för att hålla värmen och sova gott.

Kom ihåg att ingen sovsäck isolerar mot markkylan. Din kroppsvikt kommer att pressa ner all ”loft”, det vill säga all fyllning som ligger mellan dig och marken. Därför behöver du komplettera med ett liggunderlag som passar just DINA mått och dina preferenser när det kommer till sovkomfort.

En komplett guide om liggunderlag hittar du här. En genomgång av mina personliga favoriter när det kommer till liggunderlag, som passar för personer som är max 183 cm långa, hittar du här.

Sovsäck i syntetmaterial eller dun?

Sovsäckar finns att köpa med två olika typer av fyllningar; syntet och dun. I takt med att utvecklingen inom syntetmaterial går framåt, blir syntetsäckarna bättre för varje år som går.

Kanske kommer syntetsäckarna att vara det självklara valet för vandring och friluftsliv i framtiden, men än så länge ger dun mest värme per viktenhet. Det innebär att du bör satsa på en dunsovsäck för att få en så lätt sovsäck som möjligt.

Dunsovsäck
Jag har sovit i en dunsovsäck av märket Cumulus Lite Line 300 på mina Kungsleden-vandringar.

Lättviktssovsäck i dun – Köpråd

De två allra viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa en lätt vandringssovsäck med dunfyllning för tresäsongsbruk, tvåsäsongsbruk och sommarbruk är:

  • Sovsäckar tillverkas oftast i storlekarna ”Regular” och ”Long”, och du kan välja mellan unisex-utförande (passar både män och kvinnor) samt med bredare skärning kring höfter för kurviga kvinnor. Håll således koll på vad som sägs om sovsäckens längd och bredd i produktbeskrivningen.
  • Kvinnor behöver generellt en något varmare sovsäck än män. Män väljer sovsäck baserat på dess limittemperatur, kvinnor väljer sovsäck baserat på dess komforttemperatur. Kombinera med mössa och underställ i merinoull för att få det varmare i sovsäcken vid behov.

Bäst sovsäck för fjällvandring

Den bästa sovsäcken för fjällvandring är en tresäsongssäck med dunfyllning. Den håller dig varm ner till ca 0 grader vilket är ett måste för att du ska kunna sova gott under kalla sommarnätter på fjället. Dunsovsäcken väger också mindre än en syntetsäck, och ju lättare packning du har desto mer njutbar blir din vandring.

Liggunderlag bäst i test
En dunsovsäck för tresäsongsbruk fungerar utmärkt för såväl höstvandring i skog och mark som för fjällvandring under sommarmånaderna. Komplettera gärna med sommarsovsäck om du ska vandra i låglandet under högsommaren.

Bäst sovsäck för vandring i låglandet

Beroende på vilken tid av året du ska vandra i skog och mark kan du välja mellan sommarsäck, tvåsäsongssäck och tresäsongssäck.

Har du tight budget, men vill vandra under såväl vår, sommar som höst? Skaffa en tresäsongssäck. Under varma sommarnätter i tält öppnar du upp sovsäcken hela vägen och använder det som täcke.

Vattentät packpåse för dunsovsäck

Oavsett vilken dunsovsäck du köper så behöver du förvara den i en vattentät packpåse när du vandrar. Dun värmer oerhört dåligt när det är blött, och även om du använder ett regnöverdrag på din ryggsäck så rekommenderar jag att du packar ner din dunsovsäck i en vattentät packpåse på ca 12 liter.

Vattentät packpåse
12 liters vattentät packpåse från Osprey. Det finns gott om volym kvar i packpåsen efter att jag har packat ner min dunsovsäck för tresäsongsbruk, avsedd för personer under 185.

Similar Posts