Liggunderlag För Vandring – Komplett Guide

Vad ska jag tänka på vid köp av liggunderlag för vandring? Vilket liggunderlag är bäst? Hur långt och tjockt ska liggunderlaget vara för att isolera mot markkylan och för att jag ska ligga bekvämt på det?

Alla dessa frågor och mer därtill kommer vi att gå igenom i denna kompletta guide om liggunderlag för vandring. Med hjälp av denna guide kommer du snabbt och enkelt att hitta DITT nya liggunderlag till marknadens bästa pris! Artikeln innehåller annonslänkar.

Liggunderlag
Humöret på topp efter en god natts sömn. Med liggunderlag i cellplast på ryggen. I bakgrunden tornar Duolbagorni upp sig.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Liggunderlag för vandring – Cellplast eller uppblåsbart?

De två varianterna av liggunderlag som jag rekommenderar för vandring är:

 • Liggunderlag i cellplast som rullas eller viks ihop och spänns fast utanpå ryggsäcken
 • Uppblåsbart liggunderlag som förvaras i en packpåse och bärs innanför ryggsäcken

För att göra det så snabbt och enkelt som möjligt för dig att välja rätt liggunderlag, tar vi först reda på huruvida du ska köpa ett cellplast liggunderlag eller ett uppblåsbart liggunderlag.

5 goda skäl till att köpa ett cellplast liggunderlag

 1. Liggunderlag i cellplast är det självklara valet för dig som likt mig hatar mjuka madrasser, och sover bäst på relativt hårt underlag. Använd hopvikta kläder som kudde, eller köp till en uppblåsbar kudde.
 2. Du kan använda liggunderlag av cellplast även utanför tältet. Det finns ingen risk för punkteringar från vassa stenar, kvistar, gnistor från brasor etc.
 3. Det går oerhört snabbt och smidigt att koppla loss liggunderlaget från ryggsäcken, veckla ut det på marken eller i tältet och lägga dig och vila. Inga onödiga arbetsmoment med att gräva i ryggsäcken och blåsa upp liggunderlaget. MEN, försäkra dig först om att det går att fästa liggunderlag på din ryggsäck.
 4. Tar ingen plats i ryggsäcken eftersom att liggunderlaget fästs på ovansidan eller undersidan av ryggsäcken. Detta gör dock att det blir omöjligt att fästa ett regnskydd på ryggsäcken, men det problemet kommer du runt genom att packa ner allt som måste hållas torrt i vattentäta packpåsar.
 5. Bra liggunderlag för vandring behöver inte kosta skjortan! Cellplastunderlag av hög kvalitet kostar inte mer än 500 kr och är således väldigt prisvärda liggunderlag för dig som klarar dig bra utan uppblåsbara liggunderlag.
Liggunderlag cellplast
Föredrar du, likt mig, att sova i en hård säng hemmavid? Om svaret är ”JA”, då är cellplast-liggunderlaget utan tvekan det rätta alternativet för dig! Men, försäkra dig först om att din ryggsäck har fäste för montering av liggunderlag.

5 goda skäl till att köpa ett uppblåsbart liggunderlag

 1. Uppblåsbara liggunderlag är det självklara valet för dig som vill sova på så mjukt underlag som möjligt. Genom att reglera mängden luft i liggunderlaget får du till den perfekta ”mjukhetsgraden”.
 2. Vill du komplettera ditt liggunderlag med en mjuk och mysig uppblåsbar kudde som enkelt låses fast på liggunderlaget istället för att använda hopvikta kläder som kudde? Då ska du nyttja Sea to Summit’s PillowLock technology genom att välja bland deras uppblåsbara liggunderlag och kuddar.
 3. Enkelt att hitta tältplats, då uppblåsbara liggunderlag lätt jämnar ut ojämnheter såsom rötter, gropar etc.
 4. Uppblåsbara liggunderlag tar väldigt liten plats när man har tömt dem på luft. Du bär liggunderlaget innanför ryggsäcken, och det blir således enkelt att koppla på ett regnskydd på ryggsäcken vid behov.
 5. Uppblåsbara liggunderlag med syntet- och dunfyllning ger allra bäst isolering mot markkyla.

Nu har du fått mer insikt i vilket liggunderlag som kommer att fungera bäst för just DIG; huruvida du ska investera i cellplast- eller uppblåsbart liggunderlag.

Nästa steg i att välja rätt liggunderlag är att välja ut de rätta varumärkena i pryldjungeln, så att du ska få allra mest valuta för dina pengar när du köper ditt nya liggunderlag.

Uppblåsbart liggunderlag
Föredrar du att sova i en mjuk säng hemmavid? Om svaret är JA, då är ett uppblåsbart liggunderlag i tältet det rätta alternativet för dig.

Liggunderlag från Thermarest och Sea to Summit

Det finns MASSVIS av olika märken och modeller på marknaden, och mitt jobb är att göra det så enkelt som möjligt för dig att hitta rätt i denna djungel av liggunderlag. Det sparar dig tid och pengar.

Ska du köpa liggunderlag i cellplast? Då rekommenderar jag Thermarest. Du får betala ett par hundra kronor extra jämfört med de allra billigaste märkena, men det är utan tvekan värt pengarna. Du får ett liggunderlag som håller livet ut, som isolerar väl mot markkylan, och som inte suger åt sig regnvatten.

Ska du köpa ett uppblåsbart liggunderlag? Då rekommenderar jag Sea to Summit. Då kan du komplettera ditt liggunderlag med en mjuk och mysig uppblåsbar kudde som enkelt låses fast på liggunderlaget med hjälp av Sea to Summit’s Pillow Lock technology, istället för att använda hopvikta kläder som kudde.

Här följer en genomgång av de liggunderlagen som du ska välja mellan. Välj det liggunderlaget som enligt följande beskrivning passar bäst för just DINA behov och dina mått. Då kommer du att bli en stolt ägare till det perfekta liggunderlaget inför dina framtida fjällvandrings- och skogsvandringsäventyr.

Luftmadrass eller liggunderlag
Luftmadrass eller liggunderlag? Vad passar bäst för just DITT framtida vandringsäventyr?

Cellplast liggunderlag från Thermarest

Har du bestämt dig för att köpa ett cellplast-liggunderlag? Då väljer du mellan två olika storlekar; Regular och Large. Är du 183 cm eller kortare? Då kan du välja storleken Regular eller Large beroende på om du vill ha ett smalare eller ett bredare liggunderlag. Är du längre än 183 cm? Då kan du endast välja Large.

Thermarest Ridgerest Classic Regular – Svart liggunderlag i cellplast, storlek Regular (183 x 51 cm), för damer och herrar

Fördelarna med detta cellplast-liggunderlag (även kallat ”skumplast liggunderlag med slutna celler”) är att du får det lättaste och minst skrymmande cellplast liggunderlaget på marknaden.

Nackdelen är att ju smalare liggunderlag, desto större risk att du hamnar utanför liggunderlaget när du sover och vaknar upp pga markylan. Därför föredrar många det 12 cm bredare cellplast-liggunderlaget:

Thermarest Ridgerest Classic Large – Svart liggunderlag i cellplast, storlek Large (196 x 63 cm), för damer och herrar

Fördelarna med att sova på detta liggunderlag är att du sover som en kung / drottning på det. Liggunderlaget är 63 cm brett, vilket eliminerar risken att du hamnar utanför liggunderlaget. Perfekt för de som rör sig mycket i sömnen och växlar mellan att sova på rygg, sida och mage.

Liggunderlag skumplast
Lägg dig raklång på cellplastunderlaget och vila oavsett vart du befinner dig. Detta är en stor fördel med liggunderlag i cellplast; det finns ingen risk för punkteringar från vassa stenar, kvistar, gnistor från brasor etc.

Du kan med andra ord välja detta bredare cellplast liggunderlag med gott samvete, även om du är långt under 196 lång! Nackdelarna är att det väger 140g mer och är såklart mer skrymmande än storlek Regular / Medium.

Du behöver också ett par packremmar för vandring som du fäster ditt cellplast-liggunderlaget ovanpå eller undertill ryggsäcken med. Packremmar säljs i regel i längderna 75 cm och 100 cm.

Eftersom att liggunderlag i cellplast kommer i olika längder och utföranden, så måste du göra följande mätning innan du beställer packremmarna för att få dem i en längd som passar för just DITT cellplast-liggunderlag:

 • Rulla ihop ditt liggunderlag så tajt som möjligt. Mät omkretsen med ett snöre för att veta hur långa packremmar du behöver för att remmarna ska nå runt ditt hoprullade liggunderlag.
 • Addera sedan 10 cm till den längden så att det finns lite extra längd över till att låsa fast packremmen på ryggsäcken med.

Om totallängden är under 75 cm, då passar packremmar på 75 cm perfekt för dig. Om totallängden blir längre än 75 cm, då måste du köpa 100 cm långa packremmar.

Packremmar för vandring från ÖrnMalm med en längd på 75 cm beställer du för 99 kr paret + frakt genom att kontakta mig

Packrem ryggsäck
Robusta packremmar för vandring från ÖrnMalm för att fästa ditt cellplast-liggunderlag på ryggsäcken med.

Uppblåsbara liggunderlag från Sea to Summit

Har du bestämt dig för att köpa ett uppblåsbart liggunderlag för vandring? Då väljer du mellan följande:

Women’s Comfort Light Insulated Regular – Uppblåsbart liggunderlag för damer i storlek 168 x 55 cm

Women’s Comfort Light Insulated LargeUppblåsbart liggunderlag för damer i storlek 183 x 64 cm

Men’s Air Comfortlight Insulated Pump Reg – Uppblåsbart liggunderlag för herrar i storlek 184 x 55 cm

Men’s Air Comfortlight Insulated Pump LongUppblåsbart liggunderlag för herrar i storlek 201 x 64 cm

Alla dessa ovan nämnda uppblåsbara liggunderlag från Sea to Summit kommer med inbyggd pump. Du ska alltid använda den inbyggda pumpen, du ska INTE blåsa upp liggunderlaget med munnen då det leder till mögeltillväxt inuti liggunderlaget.

Komplettera sedan ditt uppblåsbara Sea to Summit-liggunderlag med en uppblåsbar kudde som enkelt låses fast på liggunderlaget med hjälp av Sea to Summit’s PillowLock technology.

Kudde vandring
Uppblåsbar kudde som fäster på liggunderlag med hjälp avSea to Summit’s PillowLock technology. Fungerar endast med uppblåsbara liggunderlag från Sea to Summit.

Kudde för vandring

När du sover i tält så kan du vika ihop klädesplagg, exempelvis en fleecetröja, och använda den som kudde. Det brukar jag göra, det blir visserligen en rätt så tunn och inte så mjuk kudde, men det fungerar perfekt för mig som är van vid att sova på cellplast-liggunderlag utan uppblåsbar kudde.

Men de allra flesta föredrar ändå ett mjukt, uppblåsbart liggunderlag i kombination med en mjuk och mysig uppblåsbar kudde.

Liggunderlag med kudde

Följande uppblåsbara kuddar från Sea to Summit monteras fast i de uppblåsbara Sea to Summit-liggunderlagen med hjälp av deras patenterade PillowLock technology. Kuddarna säljs i två storlekar; Large och Deluxe. De flesta föredrar Deluxe-storleken som motsvarar en vanlig sängkudde.

Aeros Ultralight Pillow Large – Uppblåsbar kudde i storlek Large (44 x 32 x 14 cm)

Aeros Ultralight Deluxe PillowUppblåsbar kudde i storlek Deluxe (60 x 40 x 14 cm)

Dessa kuddar packas ner till väldigt liten storlek, och blåses upp till rätt mjukhet genom att justera mängden luft i kudden.

Nikkaluokta Kebnekaise
På Kungsleden-vandring från Nikkaluokta till Vakkotavare. Även fast du ser mig vandra med cellplastunderlag på ryggen, och trots att jag personligen föredrar att sova på cellplast utan kudde, så väljer de allra flesta ett uppblåsbart, bekvämt liggunderlag med tillhörande kudde.

Dubbelt liggunderlag för 2 personer

För dig som vill sova nära din käresta i tältet rekommenderar jag dubbelt liggunderlag. Lyxigare än såhär blir det inte, så tveka inte att göra en investering för kärlekens skull:

Thermarest NeoAir Camper Duo – Lyxigt liggunderlag för två personer i storlek 196x127x7,6 cm

Sittunderlag som komplement

Om du väljer att sova på ett uppblåsbart liggunderlag, så behöver du komplettera med ett litet sittunderlag som du sitter på när du rastar:

Robens Air Impact Seat 38 – Billigt, mycket lätt och kompakt sittunderlag

Liggunderlag för vandring – Sammanfattning

Vill du sova på så mjukt underlag som möjligt? Om svaret är JA, då är ett uppblåsbart liggunderlag det bästa liggunderlaget för vandring. Det är det enda sättet att garantera en god natts sömn för just DIG.

Det kommer också att bli enkelt för dig att hitta bra tältplatser, eftersom att uppblåsbara liggunderlag lätt jämnar ut ojämnheter såsom rötter, gropar etc. Ett uppblåsbart liggunderlag av hög kvalitet från Sea to Summit kommer att kosta dig ca 3 000 kr.

Eller kanske är du som mig, som ogillar mjuka madrasser, och som mår allra bäst i ryggen av att sova på relativt hårt underlag? Då ska du utan tvekan välja ett liggunderlag i cellplast som följeslagare till dina framtida vandringsäventyr.

Ett liggunderlag i cellplast av hög kvalitet från Thermarest kommer att kosta dig ca 400kr och hålla livet ut. Med liggunderlag i cellplast slipper du oroa dig för punkteringar. Det går också blixtsnabbt att veckla ut cellplastunderlaget på marken så att du kan lägga dig och vila, var som helst, när som helst.

Oavsett vilket liggunderlag du väljer så gör du klokast i att kombinera det med en uppblåsbar vandringskudde om du är van vid att sova med kudde hemmavid. Uppblåsbara liggunderlag från Sea to Summit fästes med deras uppblåsbara kuddar enkelt och smidigt med hjälp av Sea to Summit PillowLock technology.

Similar Posts