Vandringskläder för barn – Komplett guide

Vill du ta med dina barn med på enklare vandringsäventyr? Här får du en komplett guide med funktionella vandringskläder för barn till Sveriges lägsta priser.

Artikeln innehåller annonslänkar.

Vandringskläder barn
Ta med barnen ut på vildmarksäventyr! Jag var 6 år gammal när min pappa tog mig ut på mitt första vildmarksäventyr. Jag kommer fortfarande ihåg stora delar av den resan, då det var så spännande!

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vandringskläder för barn

I denna artikel går vi igenom varje kategori av vandringskläder för barn i följande ordning; underställ, vindjacka, byxor, värmeplagg och regnplagg för vandring.

Förutom storleken på kläderna så finns det inte mycket som skiljer sig mellan vandringskläder för barn och vuxna. Det enda är nog att jag skulle inte rekommendera Gore-Tex-plagg för barn, då dessa är onödigt dyra för barn som vuxit sig ur plagget inom ett år!

Vi ska reda ut vilken funktion som vandringskläderna ska uppfylla, vilka märken och modeller som ger mest valuta för pengarna, samt hur du använder och förvarar kläderna för att få ut maximal nytta av dem.

Vandra med barn

Underställ för barn

Min rekommendation är att du köper två stycken långärmade underställströjor åt barnet; en i merinoull och en i syntetmaterial. Tröjan i syntetmaterial köper du billigt på din lokala sportaffär, exempelvis på XXL eller Stadium, och den har barnet på sig på dagen under vandringen / utflykten när vädret inte är alltför kallt.

Underställströjan i merinoull förvaras i en vattentät packpåse, exempelvis denna, inne i ryggsäcken, tills vädret slår om till kallare temperaturer. Merinoullströjan kombineras sedan också med långkalsonger i merinoull.

Urberg Gossa Merino Mix Set Kids – Underställ (tröja och långkalsonger) i merinoull för barn

Vandringsbyxor för barn

Vandringsbyxor för barn ska uppfylla följande två funktioner;

  1. skydda barnets ben från vind
  2. skydda barnets ben från myggbett

Följande byxor är både snygga och funktionella, barnet kan använda dem både för vandring OCH aktiviteter hemmavid:

Urberg Bjørndalen Hiking Pants Kids – Lätta, vindtäta och snabbtorkande byxor för barn

Vandringsxyxor barn
När jag var liten ville jag att alla mina friluftskläder skulle ha kamouflage-mönster. Jag lekte att jag var en jägarsoldat.

Vindjacka för barn

Vindjackan dras ovanpå underställströjan för att skydda barnet från avkylande vind och myggbett. Ju tunnare material vindjackan är gjord av, desto bättre. Funktionen som vindjackan ska uppfylla är att skydda från vinden, INTE att vara ett värmande lager.

Håll dig därför borta från tröjor med ”Wind-breaker”-funktioner. Tunn, långärmad underställströja + lätt vindjacka med huva är ALLTID ett mycket mer flexibelt, och därigenom, ett helt överlägset alternativ till värmande wind-breaker-jackor.

Se till att vindjackan har en huva som sitter bra på barnets huvud, så att den inte blåset iväg vid blåst. Att ha en keps under huvan hjälper till att hålla huvan stadigt på plats.

Huvan skyddar barnets öron, nacke och hals från avkylande vind och myggbett. Huvan ger enormt mycket isolering mot kyla då den skyddar kroppsvärmen att stråla ut från nacke och huvud, det vill säga de kroppsdelar som vi förlorar allra mest kroppsvärme från.

En vindjacka köper du billigt på din lokala sportaffär, exempelvis på XXL eller Stadium.

Värmeplagg för barn

Värmeplagg för barn innebär fleecetröjor och ylletröjor. Dessa används när temperaturen kryper ner mot 10 grader och lägre, samt när ni rastar och vinden friskar i. Fleecetröjor och ylletröjor är inte vindtäta, därför kallas de även för ”mellanlager”, då du bär dem under skalplagget som i sin tur utgörs av vindplagget eller regnplagget.

Didriksons Monte Kids Jacket 5 – Fleecetröja för barn

Använd mössa vid behov för att få det ännu varmare. Du behöver också handskar för att hålla dina händer varma. Helst bör handskarna vara vattentäta för att inte börja frysa om händerna om man är ute i regn.

Auclair Frost Glove Junior – Vind- och vattentäta handskar för barn

Värmeplagg för barn
Ni behöver inte åka till orörd natur långt bortom vandringslederna uppe i Lapplandsfjället för att barnet ska få uppleva ett vildmarksäventyr! Att bestiga det närmaste berget, eller ta en sväng ut i närmaste skog med matsäck räcker alldeles utmärkt!

Hatt för barn

En vandringshatt för barn kan antingen vara en keps eller en hatt med brätte. Vandringshatten ska framförallt skydda barnet från stark sol och hård vind. En helt vanlig keps fungerar bra, den sitter perfekt även under vindjackans huva och hjälper därigenom till att hålla huvan på plats även under hård vind.

Den största fördelen med hatt med brätte är att den skyddar ännu bättre från stark sol än keps. Brätten skyddar inte bara barnets huvud, men också öronen och nacken från solen.

Gadus Kids Bucket Hat – Klassisk bredbrättad hatt för solskydd i varmt klimat för barn

Regnkläder för barn

Regnkläder för barn kommer i följande varianter:

  • Regnställ i Galon
  • Regnställ Gore-Tex
  • Regnställ med membran som är billigare och mindre vattentätt än Gore Tex. Olika tillverkare använder olika namn för sina membran.

Barn växer, och därför rekommenderar jag inte Gore-Tex på grund av Gore-Tex-plaggens höga pris. Bättre att satsa pengarna på ett regnställ i antingen galon (helt vattentätt, men andas ingenting), eller regnplagg i ett membran som är billigare än Gore-Tex (inte helt vattentätt, men andas bättre).

Ett fullgott alternativ till Gore-Tex är Haglöfs ”Proof”-membran. I jämförelse med Gore-Tex, som har 30 000 i vattenpelare, och som är HELT vattentätt, har Proof-membranet 15 000 i vattenpelare, vilket räcker gott och väl för aktiviteter i lätt regn. I kraftig regn, framförallt i samband med vind, rekommenderar jag att man söker skydd i tält eller stuga.

Haglöfs Mila Jacket Junior – Regnjacka med Proof-membran
Haglöfs Mila Pant Junior – Regnbyxa med Proof-membran

Similar Posts