Vandringskläder för barn – Komplett guide

Vill du ta med dina barn med på enklare vandringsäventyr? Här får du en komplett guide med funktionella vandringskläder för barn till Sveriges lägsta priser.

Artikeln innehåller annonslänkar.

Vandringskläder barn

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Vandringskläder för barn

I denna artikel går vi igenom varje kategori av vandringskläder för barn i följande ordning; underställ, vindjacka, byxor, värmeplagg och regnplagg för vandring.

Förutom storleken på kläderna så finns det inte mycket som skiljer sig mellan vandringskläder för barn och vuxna. Det enda är nog att jag skulle inte rekommendera Gore-Tex-plagg för barn, då dessa är onödigt dyra för barn som vuxit sig ur plagget inom ett år!

Vi ska reda ut vilken funktion som vandringskläderna ska uppfylla, vilka märken och modeller som ger mest valuta för pengarna, samt hur du använder och förvarar kläderna för att få ut maximal nytta av dem.

Vandra med barn

Underställ för barn

Min rekommendation är att du köper två stycken långärmade underställströjor åt barnet; en i merinoull och en i syntetmaterial. Tröjan i syntetmaterial köper du billigt på din lokala sportaffär, exempelvis på XXL eller Stadium, och den har barnet på sig på dagen under vandringen / utflykten när vädret inte är alltför kallt.

Underställströjan i merinoull förvaras i en vattentät packpåse inne i ryggsäcken, tills vädret slår om till kallare temperaturer. Merinoullströjan kombineras med långkalsonger i merinoull.

Underställ i merinoull för barn (tröja och långkalsonger)

Vandringsbyxor för barn

Vandringsbyxor ska skydda barnets ben från:

  1. kyla och vind
  2. myggbett och insektsbett
  3. taggiga buskar och träd

Här hittar du friluftsbyxor för barn som är både snygga och funktionella, barnet kan använda dem både för vandring och aktiviteter hemmavid.

Vandringsxyxor barn
När jag var liten ville jag att alla mina friluftskläder skulle vara kamouflagemönstrade. Min pappa var officer och jag ville vara som honom.

Vindjacka för barn

Vindjackan dras ovanpå underställströjan för att skydda barnet från avkylande vind och myggbett. Ju tunnare material vindjackan är gjord av, desto bättre. Funktionen som vindjackan ska uppfylla är att skydda från vinden, INTE att vara ett värmande lager.

Håll dig därför borta från tröjor med ”Wind-breaker”-funktioner. Tunn, långärmad underställströja + lätt vindjacka med huva är ALLTID ett mycket mer flexibelt, och därigenom, ett helt överlägset alternativ till värmande wind-breaker-jackor.

Se till att vindjackan har en huva som sitter bra på barnets huvud, så att den inte blåset iväg vid blåst. Att ha en keps under huvan hjälper till att hålla huvan stadigt på plats.

Huvan skyddar barnets öron, nacke och hals från avkylande vind och myggbett. Huvan ger enormt mycket isolering mot kyla då den skyddar kroppsvärmen att stråla ut från nacke och huvud, det vill säga de kroppsdelar som vi förlorar allra mest kroppsvärme från.

En vindjacka köper du billigt på din lokala sportaffär, exempelvis på XXL eller Stadium. I annat fall kan du klicka hem en ovadderad barnjacka.

Vindjacka för barn

Värmeplagg för barn

Värmeplagg för barn innebär fleecetröjor och ylletröjor. Dessa används när temperaturen kryper ner mot 10 grader, samt när ni rastar och vinden friskar i.

Fleecetröjor och ylletröjor är inte vindtäta, därför kallas de även för ”mellanlager”, då du bär dem under skalplagget som i sin tur utgörs av vindplagget eller regnplagget.

Under sommarmånaderna fungerar följande kombination av kläder ypperligt för att hålla värmen under de kallare stunderna; tunn merinoullströja som underställ, fleecetröja ovanpå som värmeplagg, samt vindjacka som skalplagg.

Om ni däremot ska ut på friluftsäventyr under våren eller hösten, eller upp till nordligaste Norrland under sommaren, då är det troligt att barnet behöver något ännu varmare på överkroppen. Om temperaturen börjar krypa ner mot nollan, då behöver barnet utan tvekan en dunjacka för att hålla sig varm.

Mössa används vid behov för att få det ännu varmare. Barnet behöver också handskar för att hålla sina händer varma. Helst bör handskarna vara vattentäta för att inte börja frysa om händerna om man är ute i regn.

Värmeplagg för barn

Vandringshatt för barn

En vandringshatt för barn kan antingen vara en keps eller en hatt med brätte. Vandringshatten ska framförallt skydda barnet från stark sol och hård vind. En helt vanlig keps fungerar bra, den sitter perfekt även under vindjackans huva och hjälper därigenom till att hålla huvan på plats även under hård vind.

Den största fördelen med hatt med brätte är att den skyddar ännu bättre från stark sol än keps. Brätten skyddar inte bara barnets huvud, men också öronen och nacken från solen.

Mössor, kepsar och vandringshattar för barn hittar du här.

Vandringshatt för barn
Ni behöver inte åka till orörd natur långt bortom civilisationen för att barnen ska få uppleva ett vildmarksäventyr! Att bestiga det närmaste berget, eller ta en sväng ut i närmaste skog med matsäck räcker alldeles utmärkt!

Regnkläder för barn

Regnkläder för barn kommer i följande varianter:

  • Regnställ i Galon
  • Regnställ Gore-Tex
  • Regnställ med membran som är billigare och mindre vattentätt än Gore Tex. Olika tillverkare använder olika namn för sina membran.

Barn växer, och därför kan det bli rätt kostsamt att kitta upp barnet med dyra Gore-Tex-plagg från topp till tå under hela uppväxten.

I jämförelse med Gore-Tex, som har 30 000 i vattenpelare, och som är HELT vattentätt, har många billigare membran-jackor ca 10 000 – 15 000 i vattenpelare. Det räcker gott och väl för aktiviteter i lätt regn. I kraftig regn, framförallt i samband med vind, behövs kraftigare regnplagg, antingen galon eller Gore-Tex.

Eller att man söker skydd i tält eller stuga 🙂

Hursomhelst, här hittar du regnjackor för barn. Och glöm inte regnbyxorna.

Regnkläder för barn och ungdomar på vandring

Vandringsskor för barn

Låga eller halvhöga skor med vattentätt membran är bästa skovalet för barn och ungdomar. Det finns ingen vits att spendera massor av pengar på dyra läderkängor när skorna ändå kommer att vara för små om ett år.

Ett stort urval av vandringsskor för barn till Sveriges bästa priser hittar du här.

Det är jätteviktigt att komplettera vandringsskorna med rätt typ av strumpor. Bomullstrumpor är inte ett alternativ, istället ska det vara en tunn strumpa samt en något tjockare strumpa ovanpå varandra, båda i ylle. Strumporna hittar du här.

Denna kombination skapar ett effektivt skydd mot skoskav, och det ser också till att hålla barnets fötter varma i kyligare väder. Ylle är också till en viss del självrenande, vilket innebär att du kan använda samma par strumpor flera dagar i sträck så länge du vädrar strumporna över natten.

Vandringsskor för barn

Similar Posts