Lättviktsvandring – Komplett guide

Vill du ta klivet ut till njutbar och säker lättviktsvandring? Det gör du med hjälp av konceptet ”3 för 3”. Det innebär att ”de tre stora”, dvs ryggsäck, tält och sovlösning (sovsäck och liggunderlag), inte bör väga mer än ca 3 kg totalt.

Börja med att se den 5 minuter långa instruktionsvideon om att vandra med lätt packning. Därefter grottar du ner dig i detaljerna om lättviktsvandring med hjälp av nedanstående artikel, där vi går igenom vilka prylar som ger dig allra mest valuta för pengarna.

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Lättviktsvandring

Nyblivna vandrare luras ofta till att köpa alltför tung utrustning på grund av säljargumentet ”man måste ha rejäla grejer på vandringen”, vilket leder till att ryggsäck, tält, sovsäck och liggunderlag får i princip väga hur mycket som helst så länge det är ”rejält” enligt tillverkaren och försäljaren på friluftsbutiken.

Problemet är dock att det som försäljaren kallar för ”rejält” kommer istället att utsätta dig och din kropp för desto större fara ute i vildmarken. Ju mer din packning väger, desto mer ökar risken för allt från skavsår till stukningar, utmattning, svårigheter och i värsta fall vurpor vid vadställen med mycket vatten och strid ström, etc.

MEN! Jag har även goda nyheter till dig! Det är nämligen så att de material som moderna ryggsäckar, tält, sovsäck och liggunderlag tillverkas av är så pass kraftiga och stryktåliga att de behöver inte väga särskilt mycket! Det har aldrig varit enklare att vandra med lätt packning!

Vandra med lätt packning
Med lätt packning på ryggen slipper du problem med dina knän vid branta nedförsbackar!

”3 för 3”

3 för tre innebär att ”de tre stora”, det vill säga de delarna av din packning som väger allra mest, inte bör väga mer än ca 3kg. Dessa tre stora utgörs av ryggsäck, tält och sovlösning (sovsäck och liggunderlag).

Syftet med 3 för 3 är att du ska kunna vandra med lätt packning utan att tumma på säkerheten. Det är nämligen så att ju lättare packning du har, desto mer kan du njuta av vandringen, och desto mindre ont får du i kroppen.

De vandrare som istället väljer att bära tunga packningar kommer att känna det i framförallt axlar, rygg, höfter och knän. Det hör inte till ovanligheterna att vandrare har fått avbryta sina friluftsäventyr pga svår värk och akuta skador.

Genom att följa samtliga tips om lättviktsvandring i denna artikel tar du istället stora kliv till att få njuta av att röra på dig ute i vildmarken på friska ben!

Känner du dig övertygad om att lättviktsvandring är den rätta vägen att gå? Om svaret är JA!, då är vi redo att gå igenom de ryggsäckar, tält, sovsäckar och liggunderlag som jag rekommenderar dig att införskaffa.

Tre för tre vandring
På väg mot Kaitumjaure. De tre stora för min Kungsleden-packning väger totalt 3,4 kg.

Lättviktsryggsäck

Bergans Helium V5 55 – 55 liters ryggsäck för herrar
Bergans Helium V5 Women’s 55 – 55 liters ryggsäck för damer

Följande aspekter är viktiga att tänka på när du köper ryggsäck:

  • Din nya, lätta ryggsäck bör rymma mellan 45-60 liter. Det är en packvolym som fungerar utmärkt för de flesta vandringsäventyr. Jag använder personligen en 45-liters säck på mina Kungsleden-vandringar.
  • Se till att ryggsäcken inte väger mer än ca 1,5 kg. Tyngre ryggsäckar än så ger inga fördelar.

Se också till att ryggsäcken är anpassad efter just DIN rygglängd, så att den sitter optimalt på just DIN rygg. 

Här hittar du instruktionsvideon om hur du justerar Bergans Helium V5 efter just DIN rygg

Ryggsäck
Framme vid Vakkotavare, med Exped Lightning 45 på ryggen

Lättviktstält

Hilleberg Enan – Tält för 1 person
Hilleberg Helags 2 – Tält för 2 personer
Hilleberg Helags 3 – Tält för 3 personer

Följande aspekter är viktiga att tänka på när du köper tält, och de bidrar också i sin tur till att sänka vikten på ditt nya tält:

  • Välj ett tresäsongstält för vandring under barmarkssäsong.
  • Du behöver INTE införskaffa ett så kallat ”footprint” till ditt nya tält.

Jag använder mig personligen av Hilleberg Enan när jag gör solovandringar efter Kungsleden, och jag tycker att det är ett helt fantastiskt tält som jag kan lita på i alla väder, och som inte väger mer än 1,2 kg.

Tält
Dags att fly undan myggen och kliva in i tältet för en god natts sömn. I bakgrunden syns Duolbagorni med sin kittelformade fjälltopp. Tältplatsen ligger ca 1km från Kebnekaise Fjällstation mot Nikkaluokta.

Lättviktssovsäck

Först och främst; se till att sovsäcken är rymlig nog för dig. Försäkra dig om att max kroppslängd i produktbeskrivningen täcker in din längd. Om inte; välj en större sovsäck.

Ska du välja en sovsäck med dunfyllning eller syntetfyllning? Dunfyllning brukar driva upp priset på sovsäcken mer än syntetfyllning, å andra sidan ger dun mest värme per viktenhet.

Om pengar inte är ett hinder så är dunsovsäck rätt val för dig som vill ha lättast tänkbara sovsäck. Du som har mindre budget väljer hellre en syntetsovsäck.

Vandringssovsäck
Min sovsäck har en komforttemperatur på +4 grader och den följer med på alla mina vandringar, både på låglandet och på fjället. När temperaturen kryper ner mot nollan, då kompletterar jag med underställ i merinoull, yllestrumpor och mössa. Ibland också vindjacka med huva om jag vill ha det ännu varmare.

Tvåsäsongssäcken håller dig varm ner mot +5 grader, och det är det bästa valet för dig som håller dig till övernattningar i tält i skog och mark under under sommarmånaderna.

Tvåsäsongssäckar med dunfyllning
Tvåsäsongssäckar med syntetfyllning

Om du däremot planerar att sova i tält även under våren och hösten, då behöver du en tresäsongssäck. Den håller dig varm ner mot noll grader.

Detsamma gäller även för dig som planerar att ge dig iväg på fjällvandring. Du behöver en tresäsongssäck, då det är inte alls ovanligt att temperaturen kryper ner mot nollan på nätterna på fjället även under högsommaren.

Tresäsongssäckar med dunfyllning
Tresäsongssäckar med syntetfyllning

Sovsäck
Passa på att vädra sovsäcken en stund på morgonen för att driva ut fukt som bildats i den under natten.

En dunsovsäck måste hållas torr och ska därför förpackas i en vattentät packpåse.

Vattentäta packpåsar går även under namnet ”Drybags”. En drybag som rymmer 12 liter passar perfekt för att förvara sovsäcken i.

Osprey Ultralight DrySack 12L – Ultralätt, vattentät drybag

Lätta liggunderlag

Följande aspekter är viktiga att tänka på när du köper liggunderlag:

Din kropp ska rymmas innanför liggunderlaget när du ligger fullt utsträckt på rygg. Se alltså till att hitta ett liggunderlag med rätt längd och bredd.

Jag är personligen 183 cm lång och mitt mest bekväma liggunderlag har måtten 186 x 58 cm. Jag har ett annat liggunderlag med måtten 185 x 52 cm som jag använder ibland, men problemet är att mina armbågar hamnar ibland utanför liggunderlaget vilket resulterar i att jag vaknar till av kylan.

Exped liggunderlag
Cellplastunderlag med måtten 185 x 52 cm

Det tål att sägas igen; se till att HELA din kropp ryms innanför liggunderlaget i alla de sovställningar som du kan tänkas sova i.

Se också till att liggunderlaget klarar av att isolera ner mot noll grader. Läs i liggunderlagets produktbeskrivning hur kallt väderlek liggunderlaget är anpassat för.

Sist men inte minst; liggunderlaget måste vara tillräckligt mjukt för att du ska sova behagligt på det. För mig ger cellplastliggunderlag tillräcklig komfort, men de allra flesta sover bäst på uppblåsbara liggunderlag.

Exped och Therm-A-Rest gör bra liggunderlag enligt mig. Liggunderlag och kuddar till Sveriges bästa priser hittar du här:

Cellplastunderlag
Uppblåsbara liggunderlag
Kuddar

Liggunderlag
Cellplastunderlag med måtten 186 x 58 cm

Du som väljer ett cellplast-liggunderlag behöver också ett par packremmar för vandring som du fäster ditt liggunderlag ovanpå eller undertill ryggsäcken med. Packremmar säljs i regel i längderna 75 cm och 100 cm.

ÖrnMalm Packremmar för vandring med en längd på 75 cm hittar du i ÖrnMalm Webbutiken.

Packrem ryggsäck
Robusta packremmar för vandring från ÖrnMalm för att fästa ditt cellplast-liggunderlag på ryggsäcken med.

Vandra med lätt packning utan att spränga plånboken

Om ditt mål är att vandra med lätt packning för att uppleva en njutbar vandring, då har du all anledning att hålla ”3 för 3” i minnet och införskaffa ryggsäck, tält och sovlösning med en optimal balans mellan vikt och robusthet för de förhållandena som råder under vandring i svensk sommarfjäll.

Jag vill verkligen uppmuntra dig till att styra undan från försäljare som vill pracka på dig tung och utdaterad utrustning med säljargumentet ”Man behöver rejäla grejer på fjället”, även om de är på REA! De ovanstående ryggsäckarna, tälten, liggunderlagen och sovsäckarna är utvalda av mig för att garantera dig en perfekt balans mellan kvalitet och budget.

Har du en mycket tajt budget, och du vill du köpa din vandringsutrustning till ett så lågt pris som möjligt? Då får du helt enkelt tumma något på vikt och kvalitet. Men om du håller dig till rekommendationerna i artikeln om Billig Vandringsutrustning så kommer du att vara rätt rustad!

Go’ tur på dig!

//ÖrnMalm

Similar Posts