Lättviktstält för Vandring & Fjällvandring
Ett lättviktstält är det perfekta valet för dig som vill vandra långt utan att bära på onödig vikt. Att välja rätt lättviktstält är ett av de allra bästa sätten att öka din komfort under fjällvandringar och äventyr i naturen.
I denna guide går vi igenom vad du bör tänka på när du väljer lättviktstält och tipsar om de bästa modellerna på marknaden.

Artikeln innehåller annonslänkar.
***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***
Varför välja ett lättviktstält?
När du ger dig ut på vandring är varje gram i packningen viktig. Ett lättviktstält hjälper dig att minimera vikten utan att tumma på komfort och skydd mot väder och vind. Dessa tält är särskilt populära bland fjällvandrare och långdistansvandrare som vill röra sig snabbt och effektivt.
Lättviktstält är i all sin enkelhet designade för att väga så lite som möjligt samtidigt som de erbjuder fullgott skydd mot regn, vind och insekter.

Det finns tält som är avsedda för 3-säsongsbruk och 4-säsongsbruk.
Om du ska använda tältet för vandring så är det rimligt att välja ett 3-säsongstält. Det är anpassat för att brukas på vandring under barmarkssäsong, det vill säga under vår, sommar och höst.
4-säsongstält behöver du endast om du ska tälta under vintern. Tältduken och tältkonstruktionen på ett 4-säsongstält ska klara av en stor mängd is och snö som packas mot tältduken.
Med andra ord; såvida du inte räknar skogspromenader i snöskor och djupsnö samt tältövernattning på snötäckt mark som vandringsäventyr, då bör du satsa på ett 3-säsongstält.

Fördelar och nackdelar med lättviktstält
Fördelar:
- Lätt att bära – Perfekt för långa vandringar och fjällturer.
- Kompakt packstorlek – Tar minimalt med plats i ryggsäcken.
- Snabb uppsättning – Ofta enklare att montera än tyngre tält.
- Står sig bra i värde – Andrahandsmarknaden för kvalitetstält är stabil, inte minst för Hilleberg-tält.
Nackdelar:
- Dyrare än traditionella tält – Materialen är ofta mer avancerade och kostsamma.
- Mindre utrymme – Kan vara något trånga jämfört med traditionella tält.

Vad väger lättviktstält?
Ett lättviktstält väger mellan 1 kg och 1,5 kg per person. Det innebär alltså att om du vandrar ensam och bär med dig ett enmanstält som väger mellan 1-1,5 kg och som ger dig ett fullgott skydd mot regn, vind och insekter… Ja, då är du en stolt ägare till ett lättviktstält.
Observera att ovanstående exempel gäller för ett enmanstält. Med samma logik så kan ett tvåmannatält på 3 kg betraktas som lättviktstält om ni är två personer som delar på tältet.
Tält som väger mindre än 1 kg per person kan betraktas som ultralätta tält. Tält som väger mer än 1,5 kg per person är antagligen fyrsäsongstält eller ”traditionella tält”, det vill säga tält med undermålig konstruktion och / eller undermåligt materialval.

Låt oss ta några praktiska exempel så att du förstår skillnaden mellan lättviktstält och ultralätt tält:
Jag har använt mig av ett enmanstält som heter Hilleberg Enan sedan 2018 för alla mina vandringar, såväl skogsvandringar som fjällvandringar.
Det är ett tresäsongstält som väger 1,2 kg. Tältet har tillräckligt starkt tältväv och tältbågar för att klara av alla väderförhållandena uppe i våra nordiska fjällområden under den snöfria säsongen.
Vad det innebär är att jag kan lita på att mitt Hilleberg Enan-tält kommer att fungera i alla väderlekar, överallt i Sverige, under barmarkssäsong. Allt detta får jag alltså för endast 1,2 kg. Detta är definitivt ett lättviktstält.

Om vi sedan leker med tanken att vi utgår från Hilleberg Enan-tältet och tillverkar ett motsvarande tält men med följande skillnader;
- Vi använder ett lättare tyg som tältväv.
- Vi använder ett lättare material till tältbågarna.
- Vi ersätter något eller några av tältbågarna med vandringsstavar som du förväntas ha med dig på vandring.
- Vi använder ett lättare material till tältpinnarna.
… Då har vi antagligen tillverkat ett ultralätt tält som väger förstås mindre och som har förbättrad ventilation, men också en lägre grad av robusthet som lämnar mindre marginaler för hårt väder och ”felanvändning” av tält.
Med det sagt så är jag personligen både ”Team lättviktstält” och ”Team ultralätt tält” så länge man förstår för- och nackdelarna med båda typerna av tält samt deras användningsområden. Är man nybörjare inom vandring så rekommenderar jag utan tvekan lättviktstält som ett första tält.

Lättviktstält vs Tarptält – Vilket passar dig?
Tarptält är ett ännu lättare alternativ som ofta saknar golv och erbjuder minimalt skydd. De är populära bland ultralättvandrare, men för de flesta vandrare ger ett lättviktstält bättre komfort och skydd.
Rekommenderade lättviktstält för vandring
Satsa på Svensk kvalitet genom att investera i ett Hilleberg-tält. Du får oerhört mycket tält för pengarna. Hilleberg-tält är visserligen dyra, men du får ett tält som håller livet ut.
Och skulle du vilja sälja tältet så är andrahandsmarknaden oerhört lukrativ för Hilleberg-tält tack vare deras kvalitet och stor efterfrågan.
Se dock till att välja rätt modell beroende på hur många som ska sova i tältet:
