Krisberedskap hemma – 10 saker du måste ha i hemmet

Är du van vid att det kommer vatten när du vrider på kranen? Är det självklart att det är varmt och skönt inomhus, och att du kan laga och värma mat i köket? Tar du för givet att du kan spola i toaletten?

Här får du en lista på 10 saker som du behöver införskaffa INNAN du ställs inför en krissituation såsom ett längre strömavbrott som slår ut värme, vatten och elförsörjningen till ditt hem. Börja med att se instruktionsvideon nedan. Därefter hittar du info om vart du köper prylarna till marknadens bästa pris. Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Krisberedskap hemma lista

Här följer en krisberedskap hemma lista på 10 saker som du behöver införskaffa och förvara i ditt hem för att stå väl rustad inför en krissituation. Dessa saker gör att du och din familj klarar er igenom exempelvis ett långvarigt strömavbrott.

  1. Vattendunkar (10 liter per person i hushållet)
  2. Vattenreningsfilter
  3. Fältkök & bränsle
  4. Konserver & frystorkade rätter
  5. Kaffe & te
  6. Tändare eller tändstickor
  7. Stearinljus
  8. Pannlampa
  9. Powerbank
  10. Gasolvärmare (kan ersättas med varma kläder & sovsäck)
Krisberedskap hemma
Fältkök med bränsleflaska, vattenreningsfilter och frystorkade färdigrätter.

Krisberedskap vatten

Du klarar dig inte särskilt länge utan drickbart vatten. Ett längre strömavbrott kan mycket väl leda till att vattenförsörjningen sätts ur spel, då det behövs el för att driva vattenpumparna som försörjer din kommun med vatten.

I en sådan situation kommer din kommun troligtvis att anordna upphämtningsställen för färskvatten. Men det är ändå rekommenderat att du har tillgång till vattendunkar med drickbart vatten i anslutning till hemmet, så att du inte behöver gå törstig i väntan på att kommunen ska fixa vatten åt dig.

Om vattnet i dunkarna tagit slut, och kommunen har ännu inte hunnit anordna upphämtning av färskvatten, vad gör man då?

Då ser man till att skaffa vattenreningsfilter, och så hämtar du vatten från sjöar och vattendrag i din närhet som inte är förorenade. Detta vatten låter du sippra ner genom vattenreningsfiltret ner i en kastrull, och därefter kokar du vattnet på ditt fältkök. Se till att ha tändare / tändstickor hemma.

Vattenrenare med filter tar bort smuts och bakterier och parasiter och gör grumligt vatten klart och drickbart.

Vattenrening vandring
Katadyn Befree vattenreningsfilter hängde med på vandring längs Bruksleden från Västerås till Avesta.

Att rena vatten med vattenreningsfilter kallas även för mekanisk vattenrening. Men du kan också rena vatten kemiskt genom att använda vattenreningstabletter.

Dessa är klorbaserade vattenreningstabletter som förstör skadliga bakterier i dricksvatten och renar vattnet från vattenburna smittor. Lägg 1 tablett i 1 l vatten och vänta 30 min. En förpackning innehåller 70 st tabletter.

Tabletterna filtrerar dock inte bort skadliga partiklar från vattnet, och bör således endast användas för klart vatten och för grumligt vatten som redan har filtrerats genom ett vattenreningsfilter.

Krisberedskap vatten
Vattendunk, vattenreningstabletter och vattenreningsfilter.

Krisberedskap hemma – Mat

Se till att ha ett förråd av konserver, torrvaror, kaffe och te. Här kommer en enkel lista som du kan använda som utgångspunkt:

Torrvaror

  • Pasta
  • Ris
  • Havregryn
  • Quinoa
  • Knäckebröd
  • Nötter
  • Frön

Konserver

  • Bönor
  • Linser
  • Makrill i tomatsås
  • Tonfisk
Krisberedskap mat
Konserverad fisk, kaffe, te, quinoa, havregryn, chiafrön, kikärter och pesto.

Frystorkade färdigrätter

Frystorkade färdigrätter är energirika och mättande, och framförallt oerhört smidiga att göra i ordning. Frystorkade färdigrätter lagas på följande sätt:

  • Koka upp vatten
  • Öppna påsen
  • Tillsätt kokande vatten i påsen, upp till ”Fill line-markeringen”
  • Rör om noggrant i påsen med en sked
  • Förslut påsen
  • Låt stå i 10-15 minuter (exakt tid står på påsen)

Frystorkade färdigrätter är dock ganska dyra, och de kan i regel inte köpas från vanliga mataffärer. De är främst ämnade för att bäras med på vandring, för att ge så mycket näring och energi som möjligt till så låg vikt som möjligt.

Å andra sidan håller frystorkade färdigrätter i en evighet (nåja, upp till 5 år i alla fall 😁), och du kan enkelt klicka hem ett litet lager härifrån

Frystorkade färdigrätter
Det finns frystorkade färdigrätter för såväl allätare som vegetarianer och veganer.

Krisberedskap hemma – Matlagning, ljus, värme & ström

Förutom drickbart vatten, konserver, torrvaror och frystorkade färdigrätter behöver du också ett fältkök att tillaga maten i. Du behöver också hålla värme, du behöver ljus för att se under dygnets mörka timmar, och du behöver hålla igång elektronisk utrustning såsom mobil och radio för att hålla dig uppdaterad.

Matlagning; friluftskök

För att kunna koka upp vatten samt laga mat utan el behöver du införskaffa ett friluftskök. ÖrnMalm använder följande friluftskök; Trangia och Jetboil. Mer info om vilken av dessa två typer av kök som passar dig bäst hittar du här.

Jetboil kommer med en inbyggd gnisttändare, vilket gör att du får igång en låga även utan tändstickor eller tändare. Väljer du istället ett Trangia som friluftskök så behöver du tändstickor eller tändare för att få en låga.

Friluftskök
Gaskök till vänster, Trangia med spritbrännare till höger.

Ljus; pannlampa & stearinljus

Du kanske kan klara dig utan ficklampa, pannlampa och stearinljus om du befinner dig i Sverige och strömmen går runt midsommar. Men inträffar strömavbrottet på hösten eller vintern så ställs du inför desto större problem utan stödbelysning.

Många har både ficklampa och stearinljus hemma, men det allra smidigaste är ändå en pannlampa. Den riktar automatiskt ljuset dit där du tittar, och du slipper hålla ljuskällan i handen, vilket är fallet med en ficklampa.

Det är enkelt att justera ljusstyrkan på pannlampan, dra bara ner på ljusstyrkan när du inte behöver fullt ljus. Det gör att batteriet räcker längre.

Pannlampa
Dags för frystorkad lunch i skenet av pannlampor i en mörk koja längs Bruksleden.

Ström till elektronikprylar; Powerbank

Skaffa en Powerbank till hemmet och se till att ladda upp den med jämna mellanrum. Då kommer du att kunna hålla igång både din mobiltelefon och din laptop även om strömmen har gått.

Hur många gånger kan man ladda upp en mobil och / eller laptop med Powerbank? Det beror på kapaciteten på din Powerbank. Kapaciteten anges i milliamperetimmar (mAh), och ju högre tal, desto längre räcker Powerbank:en.

Det är dock omöjligt att ge exakta siffror på hur många uppladdningar en Powerbank klarar av, då olika modeller av mobiler och laptopar drar olika mycket ström. Jag använder en Powerbank på vandring med 10.000 mAh i kapacitet, och den har klarat av att ladda batteriet i en iPhone 8 upp till tre gånger.

Powerbank
Det kan vara praktiskt med en Powerbank som har flera uttag om du vill ladda upp flera enheter samtidigt.

Värme; gasolvärmare, sovsäck & kläder

Med gasolvärmare värmer du upp ett rum i ett ögonblick, och den håller dig varm under den kallaste av vintrar så länge det finns gasol kvar i tuben.

Problemet med gasolvärmare är dock att doften av gasol kan kännas obehaglig, och den är inte heller det allra hälsosammaste att andas in under längre perioder. Därför ska man se till att ventilera ut gasen och det resulterar såklart i att en hel del värme försvinner från rummet när du öppnar dörrar och fönster.

Har du inte tillgång till gasolvärmare så kommer du ändå långt med varma kläder och sovsäck, framförallt om strömavbrott sker under den varmare tiden av året, och ju längre söderut i Sverige du håller hus.

Håll värmen
Gasolvärmaren håller dig garanterat varm, men du kommer också långt med varma kläder och sovsäck!

Övrig utrustning

  • Batteriradio
  • Hinkar
  • Plastpåsar
  • Våtservetter

Sveriges Radio P4 har ansvaret över att hålla dig informerad under samhällsstörningar, exempelvis om vart du kan hämta färskvatten, låna en telefon, vart du får akut hjälp, osv. Har du en bil så kan du använda radion i den, annars rekommenderas en batteriradio eller vevradio.

Om pumparna som driver vattnet i kommunens vattenledningar inte längre fungerar på grund av strömavbrott, kommer du inte att kunna spola i toaletten. Du kan istället uträtta dina behov i hinkar, eller så kan du trä över en plastpåse runt toastolssitsen och uträtta dina behov i den.

Våtservetterna fungerar som substitut för tvål och vatten efter toabesöken.

Hoppas att du har haft nytta av denna artikel om krisberedskap hemma. Glöm inte att prenumera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet för att få en notis till din e-post varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar!