Vintertälta – Komplett Guide
Vilket tält ska jag välja för vintertältning? Kan jag använda mitt 3säsongstält som jag redan äger, som jag använder för att tälta på vår, sommar och höst? Eller behöver jag spendera ytterligare pengar på ett 4säsongstält för att vintertälta?
För att njuta av vintertältning till fullo krävs det rätt förberedelser och utrustning. I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta, och införskaffa, för att vintertälta på ett säkert och njutbart sätt.
Artikeln innehåller annonslänkar.
***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet
Tälta på vintern
Att vintertälta under en gnistrande, stjärnklar himmel är en förtrollande men också utmanande upplevelse för oss äventyrslystna friluftsentusiaster. Att känna kylan nypa i kinderna medan man kryper ner i sovsäcken är en känsla som är svår att beskriva, den måste upplevas!
Det finns dock inget ”universaltält” som passar perfekt för alla säsonger, alla väderlekar, alla miljöer och alla temperaturer längs vårt magnifika, natursköna och avlånga land Sverige. Därför säljs det både 3-säsongstält och 4-säsongstält i våra svenska friluftsbutiker.
Antagligen äger du, som läser denna artikel, redan ett tält som du använder under vår, sommar och höst. Vi behöver således börja med att ställa oss följande fråga;
Kan jag använda mitt 3säsongstält som jag redan äger, eller behöver jag köpa ett 4säsongstält för vintertältning?
Vi kommer nu att gå igenom de avgörande skillnaderna mellan 3säsongstält och 4säsongstält så att du ska förstå huruvida du behöver komplettera din prylsamling med ett 4säsongstält för att göra just DINA vintertältningar till säkra och njutbara friluftsäventyr.
Fungerar 3-säsongstält för vintertältning?
3-säsongstältet är anpassat för att användas under tre säsonger; vår, sommar och höst. Utmärkande för dessa tält är följande:
- Maximal ventilation
- Skydd mot insekter, vind, regn och lite snöfall
- Låg vikt
Det faktum att 3säsongstältet är tillverkat för maximal ventilation gör att det fungerar perfekt under den varmaste tiden av året. Tältet är konstruerat för att ventilera ut så mycket som möjligt av den värmen som alstras av dig som vistas inne i tältet.
Anledningen till att välja ett tresäsongstält för sommarbruk är att du ska få sova svalt och skönt, inte indränkt i en genomsvettig sovsäck med kondens droppande i ditt ansikte från tälttaket.
Men behöver jag införskaffa ett 4säsongstält för att kunna tälta bekvämt och säkert på vintern?
Det beror på vädret och på den miljön som du planerar att vintertälta i.
Om kyla är det enda som du behöver förbereda dig för, då duger tresäsongstältet så länge du använder dubbla liggunderlag, vintersovsäck samt korrekt klädsel (mer om dessa kommer längre ner i artikeln).
Du kan således använda 3säsongstältet till vintertältning i följande situation:
- Du tältar i skogens skydd, inte uppe på fjället med öppna, vindpinade vidder.
- Risk för endast lite snöfall under natten.
Om du ska slå upp tältet ovanpå snön, då behöver du komplettera med tältpinnar för vinterbruk; Snöpinnar
Om det däremot finns risk för hårda vindar och mycket snö under natten, då behöver du ett 4säsongstält.
4 säsongstält – Bästa tältet för vintertältning
4 säsongstält från Hilleberg är anpassade för riktigt kallt, blåsigt och snöigt vinterväder. Dessa tält har tjockare tyg och kraftigare tältstänger, vilket resulterar i följande fördelar för vintertältning:
- Värmen som alstras av dig när du vistas i tältet stannar i tältet.
- Det kraftiga tyget och tältstängerna klarar av att bära upp mängder av drivande snö, isbildning och kraftiga vindar. Att råka ut för vinterstorm som knäcker stängerna eller river sönder tältduken är inget du vill uppleva när du ska tälta på vintern då det utsätter dig för överlevnadssituation.
Om det råder minsta lilla risk / sannolikhet för att det kan snöa kraftigt där du planerar att vintertälta, då måste du välja ett 4säsongstält. Du måste vara helgarderad; ditt tält måste klara av att bära upp drivande snö på tältduken under natten.
I följande video träffar vi Susanne som använder sig av ett Hilleberg Allak för vintertältning. Passa på att ta del av hennes 10 bästa tips för vintertältning i denna mycket informativa video:
Nackdelen med 4säsongstält är att det kraftigare tyget och tältstängerna gör att vikten på tältet blir något högre i jämförelse med tresäsongstält. Dock handlar det inte om några enorma skillnader i vikt.
Om vi jämför vikten på Hilleberg Akto (4säsongstält för 1 person som väger 1700g) med Hilleberg Enan (3säsongstält för 1 person som väger 1200g) så har vi en viktskillnad på 500g.
Vintertält från Hilleberg
Utan tvekan betraktas svenska ”Hilleberg – The Tent Maker” som den överlägset bästa vintertältstillverkaren av många friluftslivsentusiaster.
Jag skulle tro att grundaren av Hilleberg hade följande vision;
Vi lägger all krut och innovation på en enda produktkategori. I vårt fall tält. Inget annat. Och vi gör det bättre än alla andra på marknaden. Våra tält är inte dyra; de är prisvärda, de håller nämligen livet ut. Reparationsservice finns att tillgå vid handhavandefel*.
*exempelvis att man slår upp tältet i mörker och borrar tältpinnen rakt igenom ventilationstyget i fotänden av tältet. Inget jag är särskilt stolt över… 🙂
4säsongstält från Hilleberg för 1, 2, 3 eller 4 personer till lägsta möjliga pris hittar du här:
4säsongstält för vintertältning för 1 person
4säsongstält för vintertältning för 2 personer
4säsongstält för vintertältning för 3 personer
4säsongstält för vintertältning för 4 personer
Övrig utrustning för vintertältning
Nu har vi skaffat oss rätt tält för vintertältning. Då är vi redo att ta oss an den övriga utrustningen samt alla de tips som du behöver ha koll på för att tälta i kallt väderlek, att sova gott, och att undvika överlevnadssituationer.
Du ska få lära dig allt om hur du håller dig varm under natten; vad du behöver göra och vad du inte ska göra. Framförallt kommer vi att fokusera på kläder, sovsäck och liggunderlag för vintertältning.
Följande video ger dig en mycket bra överblick i hur du håller värmen i sovsäcken när du vintertältar. Ytterligare tips och produktrekommendationer går vi igenom efter videon, steg för steg, en produktkategori i taget.
Kläder för vintertältning
Ha på dig lagom mycket kläder i sovsäcken. Yllestrumpor, långkalsonger och underställströja i merinoull är en mycket bra utgångspunkt. Om underställströjan har en huva så är det ännu bättre.
Observera att underställskläderna MÅSTE vara torra. Kryp inte ner i sovsäcken med ett underställ på kroppen som är blöt av svett. Detta gäller även yllestrumporna. Håll allt som är blött på säkert avstånd från din sovsäck.
Handvärmare kan även användas som tåvärmare i yllestrumporna för massor av extravärme. De värmer i ca 10 timmar.
Jag blir lätt frusen om fingrarna, så jag har tumvantar när jag tältar i kallt väderlek. Min underbara kollega Marjatta stickade ett par nya tumvantar åt mig som passar helt perfekt för ändamålet 🙂 Tusen tack Marjatta🌺
Se till att hålla ditt ansikte utanför tältet. Oavsett hur mysigt det känns att sjunka in hela vägen ner i sovsäcken med ansiktet så ska du inte göra det. Till en början kommer det att visserligen att värma dig och ditt kalla ansikte, men bara ett tag.
För varje utandning för du in fukt in i din sovsäck, och ju fuktigare din sovsäck blir desto mindre värmer den. Det finns bättre sätt att hålla ansiktet varmt och skyddat från kyla än att stoppa ner det i sovsäcken. Det gör du med en buff eller en balaklava i merinoull.
Om du upplever att ovan nämnd klädsel inte är nog för att du ska känna dig varm, då kan du ta på dig en ylletröja / fleecetröja och eventuellt ett extra lager på benen också. Jag brukar använda mig av ett par friluftsbyxor från Haglöfs.
Liggunderlag för vintertältning
Liggunderlaget ska fungera som ett isolerande lager mellan dig som är ca 37 grader varm och den frusna marken under dig. Liggunderlaget ser således till att du får behålla din kroppsvärme för dig själv.
Men detta gäller bara när liggunderlaget är konstruerat för att klara av att isolera vinterkyla. Liggunderlaget som du använder under sommarhalvåret kommer således inte att räcka till.
Jag rekommenderar dubbla liggunderlag för vintertältning; ett cellplast-liggunderlag längst ner. Ovanpå det ett uppblåsbart liggunderlag som är särskilt anpassat för vinterbruk med syntet- eller dunfyllning.
Genom att kombinera de två ovan nämnda liggunderlagen skapar du de allra bästa förutsättningarna för vintertältning och en god natts sömn för dig.
Vintersovsäck
Nu när du har koll på hur du klär dig och hur du kombinerar rätt typ av liggunderlag för vintertältning så är det dags att knyta ihop säcken…
Här går vi igenom allt du behöver veta om val och användning av vintersovsäck för att få en varm och bekväm tältnatt under din vintertur.
Komfort, Limit & Extremtemp
När du väljer en vintersovsäck är det viktigt att förstå sovsäckens märkning om dess isoleringskapacitet i olika temperaturer.
Sovsäckar är vanligtvis märkta med följande temperaturangivelser:
- Komforttemperatur
- Limittemperatur
- Extremtemperatur
Komforttemperatur är den temperatur där en genomsnittlig kvinna kan förväntas sova bekvämt utan att frysa. Du som kvinna ska således använda komforttemperaturen som en utgångspunkt när du väljer vintersovsäck.
Låt oss ta ett exempel:
Du planerar att vintertälta en natt när väderprognosen lovar -10°. Då gäller följande:
- Om du är relativt varm av dig, det vill säga motsatsen till en person som har lätt att frysa, då väljer du en sovsäck som har -10° i komforttemperatur.
- Om du vet att du är mer lättfrysen än andra kvinnor, då gör du klokast i att välja en sovsäck som har -15° eller ännu bättre ner mot -20° i komforttemperatur. Du kommer att behöva den extra värmen för att somna.
Limittemperatur är den temperatur där en genomsnittlig man kan förväntas sova bekvämt utan att frysa. Är du en lättfrysen man? Välj en sovsäck med något lägre Limittemperatur för att få den extra-värmen som du kommer att behöva för att somna.
Den lägsta temperaturgränsen (extremtemp) indikerar den lägsta temperaturen där sovsäcken fortfarande kan ge skydd mot köldskador. Använd ALDRIG extremtemp som en utgångspunkt för att matcha sovsäck med den temperaturen som kommer att råda under din tältnatt.
Vintertälta – Avslutande tankar
Vintertältning kan vara en otrolig upplevelse som ger dig möjlighet att upptäcka naturen på ett unikt sätt. Med rätt förberedelser och utrustning kan du njuta av en säker och bekväm vintertältningstur.
Planerar du att färdas på skidor till tältplatsen? Spana in artikeln Turskidor – Komplett Guide.
Kom ihåg att respektera naturen och lämna inga spår efter dig när du ger dig ut på dina äventyr.
Ha det roligt och njut av vinterns skönhet!