Turskidor – Komplett Guide

Välkommen till denna kompletta guide om turskidåkning där vi går igenom allt du behöver veta och införskaffa för att du ska få en säker och njutbar naturupplevelse på turskidor.

Turskidor

Vi går igenom val av turskidor till bindningar, längd på skidor och stavar, pjäxor och kläder, samt all övrig utrustning som du behöver ha med dig. Du får också tips på populära turskidåkningsrutter i magnifik svensk vildmark.

Artikeln innehåller annonslänkar.

***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***

Turskidåkning

Att glida genom orörd snö på turskidor, att få uppleva vildmarken i dess gnistrande vinterskrud…
Vilken magnifik känsla, och den är snart din! Men först lite förberedelser

Turskidåkning

Vårt mål är att vi ska få uppleva en säker och njutbar åktur på turskidorna. Därför är det avgörande att vi förstår de olika komponenterna i skidutrustningen samt hur vi anpassar komponenterna efter våra egna behov och önskemål.

För att komma igång med turskidåkning så behöver vi investera i skidutrustning, kläder samt ryggsäck med tillhörande kringutrustning.

Till vår hjälp har vi en videoserie i tre delar med fjällguiden Lars Svanerud som kommer att guida oss igenom djungeln av turskidor och stavar, pjäxor och bindningar, kläder och ryggsäckar, pulkor och snöspadar… Ja, allt som vi kan tänkas behöva ute på tur.

Åka turskidor

Vi börjar med att gå igenom skidutrustningen. Den ska anpassas efter din längd och vikt.

Därefter går vi över till skidkläderna så att du ska veta exakt hur du ska klä dig för att hålla dig varm ute på din skidtur.

Vi avslutar med att undersöka vilken ryggsäck samt vilken tillhörande kringutrustning som just du behöver komplettera med, beroende på längden och svårighetsgraden på dina skidturer.

De tillhörande länkarna som finns under varje video tar dig vidare till varje enskild produktkategori hos Outnorth. Med hjälp av länkarna kan du enkelt navigera dig fram till rätt kategori av utrustning och införskaffa det till bästa pris direkt från nätet, utan onödiga mellanhänder och prispåslag.

Turskidor paket – Skidor, bindningar, pjäxor & stavar

Turskidor
Turskidbindningar
Turskidpjäxor
Turskidstavar
Stighudar

Se till att skaffa dig rätt kombination av turskidor, pjäxor, bindningar & stavar. Lars bästa tips är:

Turskidor med stålkant

Stålkanter på turskidorna underlättar åkning på hårdare underlag. De gör det också lättare att svänga när du åker nerför. Observera dock att om du åker med hund så bör du inte ha stålkanter på skidorna då de riskerar att skada hunden.

Vallningsfria turskidor

Vallningsfria turskidor har ”fiskfjäll” i mittendelen av skidan som skapar fäste. Vallningsfria turskidor är såklart inte lika snabba och optimala som korrekt vallade skidor, men det är inte heller realistiskt för dig som nybörjare inom turskidor att valla om skidorna så fort temperaturen skiftar.

Längd på turskidor

Längden på turskidorna bör vara ca 10-20 cm längre än din kroppslängd.

Märke på turskidorna

De allra mest populära och beprövade märkena på turskidor i Sverige är följande:

Åsnes turskidor
Fischer turskidor

Längd på turskidor

Stighudar till turskidor

Stighudar använder du som komplement under skidan för att skapa extra fäste. Stighudar under turskidorna gör det lättare för dig att ta dig upp i en brant uppförsbacke. Detsamma gäller när du ska dra pulka till följd av att du har med dig mycket extrautrustning, exempelvis på långtur.

Stighudar

Bindningar till turskidor

BC-bindning till turskidorna är ett populärt val.

BC-Turskidbindningar

Pjäxor till turskidor

Turpjäxa av högre model med bra stabilitet, rymlig nog för att rymma yllestrumpor. Se till att pjäxan är kompatibel med den bindningen som du har valt till dina skidor, såsom ovan nämnd BC-bindning som är det populäraste valet.

Turskidpjäxor

Stavar till turskidor

Se till att ha rätt längd på stavarna. Hur långa stavar till turskidor?

Stavar som är ca 30 cm kortare än din kroppslängd är lagom. Stavarna ska ha stor stavtruga för att kunna användas även när du åker på pudersnö.

Turskidstavar

Kläder för Turskidåkning

Turskidjackor (Dam, Herr)
Turskidbyxor (Dam, Herr)
Förstärkningsjackor (Dam, Herr)
Turskidor Accessoarer (Dam, Herr)
Mellanlager i fleece & softshell (Dam, Herr)
Underställ & Underkläder (Dam, Herr)

Det är lager-på-lager-principen som gäller när det kommer till att klä sig för all slags friluftsaktivitet på vintern, oavsett om det handlar om att åka turskidor eller långfärdsskridskor. Principen är följande:

  • Baslager: merinoull eller syntet (inte bomull) mot kroppen
  • Mellanlager: fleecetröja eller ylletröja
  • Ytterplagg: vindtätt och vattenavvisande, exempelvis Gore Tex-plagg
  • Komplettera med dunjacka för att hålla värmen vid raster

Ryggsäck & kringutrustning för Turskidåkning

Packa ryggsäcken inför skidturen med hjälp av följande checklista:

Vita Bandet – 130 mil på turskidor från Grövelsjön till Treriksröset

I filmen här ovan förklarade fjällguiden Lars Svanerud vad han har med sig i ryggsäcken inför en dagstur på turskidorna. Nu går vi över till en annan äventyrare som har åkt 1400 km i sträck på sina turskidor, det vill säga betydligt längre än en dagstur!

YouTubern och bloggaren Johanna Öhrling tog sig an Vita bandet år 2020. På hennes hemsida har hon även tagit fram kompletta guider på maten och utrustningen som hon hade med sig under sitt Vita Bandet-äventyr.

Det finns även en film där hon går igenom utrustningen. Den kan du se här nedan:

Similar Posts