Långfärdsskridskor – Komplett Guide
Har du drömt om att ge dig ut på isarna men är osäker på var och hur du ska börja? Här kommer en komplett guide om att åka långfärdsskridskor för dig som är nybörjare.
Vi går igenom allt du behöver veta och all utrustning som du behöver införskaffa för att få en säker och njutbar långfärdsskridskotur. Artikeln innehåller annonslänkar.
***Bli meddelad varje gång jag laddar upp nya videon och artiklar om Vandring & Friluftsliv, och få ÖrnMalm Life Updates direkt till din e-post genom att prenumerera på ÖrnMalm Nyhetsbrevet***
Långfärdsskridskor för nybörjare
Du kliver upp i ottan, kokar kaffet till termosen, brer ett par mackor till matsäcken. Din packning står redo i hallen. Snart kommer du att glida fram i soluppgången över frusna vatten. Isen knäpper till ibland, annars är det bara dina andetag, skridskornas rytmiska skär och stavarnas taktfasta tryck som hörs.
Ögonen tåras i vinden, kylan nyper i nästipp och kinder och det känns som att du flyger fram över isen som verkar sträcka ut sig oändligt framför dig… Att åka långfärdsskridskor kan verkligen vara en underbar naturupplevelse och ge en total känsla av frihet.
Åka långfärdsskridskor i Sverige
Det finns mängder med vackra långfärdsskridskoturer att välja på runtom i landet, oavsett om det är bland skär och kobbar i havsmiljö, på vidsträckta inlandssjöar eller små bottenfrusna fjällsjöar.
När och hur länge isarna är åkbara varierar från år till år. På vissa platser plogas isen och du kan åka längs en isled. Visserligen får du kanske inte den allra största frihetskänslan längs plogade isleder, men fördelen är att isen på den upplogade leden ofta kontrollerad och därmed helt trygg att åka på.
Upplogade isleder passar således perfekt som en utgångspunkt för nybörjare inom långfärdsskridskor. Det gör också att du som nybörjare kan börja med några kortare utflykter under ”kontrollerade former”; om vädret växlar, du plötsligt blir trött eller vinden börjar ta i vill du som ovan åkare inte ha alltför långt tillbaka till hemmets värmande vrå.
Det bästa är alltså att börja smått för att sedan öka längden och utmaningen på dina turer allt eftersom. Så småningom, när du blivit varm i kläderna, kan du växla upp till att göra underbara heldagsturer på skridskor ute på vidsträckta, spegelblanka isar.
Långfärddskridskor – Åkteknik
Långfärdsskridskoåkning handlar om att maximera glidet. Genom att ha en mjuk och kontrollerad åkteknik drar du nytta av isens låga friktion och håller en jämn och snabb hastighet.
En god balans är nyckeln till långfärdsskridskoåkning. Du håller kroppen rak och använder dina armar för balans. Böjda knän och en lätt framåtlutad hållning hjälper till att hålla balansen och ger bättre kontroll över skridskorna.
Här följer en stilstudie i videoformat om åktekniken för långfärdsskridskoåkare i magnifik svensk fjällandskap:
Långfärdsskridskor – Utrustning för nybörjare
De två sakerna att hålla koll på är rätt utrustning och, framförallt, din säkerhet. Vi börjar med att gå igenom all den utrustning som du behöver införskaffa dig, och därigenom djupdyker vi i alla de säkerhetsaspekter som du behöver ha koll på innan du ger dig ut på isarna för första gången.
Som med alla former av friluftsliv finns det såklart en mängd tillbehör som man kan krydda sin hobby med, men nedan listar vi de som är centrala.
Långfärdsskridskor eller vanliga skridskor?
Det första du behöver är självklart ett par skridskor. Om du redan har ett par vanliga skridskor kan du testa att åka på dem först för att se om det här är något för dig. Men om du har tänkt dig att åka mer än en gång rekommenderar jag varmt ett par långfärdsskridskor.
Eftersom långfärdsskridskorna har en betydligt längre skena än vanliga skridskor kommer du kunna ta längre skär och få en effektivare och mer vilsam åkning. Längden på skridskorna är ca 4-8 cm längre än vad pjäxan är. Långfärdsskridskor är också bekvämare än vanliga skridskor och dina fötter kommer att tacka dig.
Det finns många olika sorters långfärdsskridskor att välja bland, från enkla budgetalternativ till mer avancerade och dyrare sorter. Ett par billiga långfärdsskridskor kan fungera lika bra som dyra om du åker mer sällan eller bara vill prova på.
Det viktigaste är att långfärdsskridskorna passar dig, din ambition, åknivå och prisklass. Du kan ju alltid uppdatera när du har fått mersmak och förbättrat din teknik.
Oavsett billiga eller dyra långfärdsskridskor så behöver du skydda skenorna med skenskydd.
Slipning av långfärdsskridskor
Alla skridskor måste slipas med jämna mellanrum och långfärdsskridskor är inget undantag. Om du måste kämpa vid varje tag för att ta dig framåt är det förmodligen varken dig eller skridskorna det är fel på, utan det är slipningen som saknas.
Det lättaste är att du lämnar in dina skridskor till en sportbutik som erbjuder slipning. Det kostar inte mycket men gör verkligen upplevelsen så mycket bättre. Vill du slipa dina långfärdsskirdskor på egen hand så gör du det genom att införskaffa slipställ och slipsten och titta på följande instruktionsvideo:
Tänk också på att också slipa dina barns skridskor. Tvärtemot vad många tror så är det extra viktigt att barns skridskor är vassa. Eftersom de varken väger mycket eller har starka benmuskler så kommer de inte heller att orka trycka ifrån om skridskorna är slöa.
Testa med din tumnagel mot skenan. Om du inte lyckas skrapa nageln är det dags att slipa skridskorna.
Långfärdsskridskor – Pjäxor
Du behöver komplettera långfärdsskridskorna med ett par pjäxor. Förutom att de ska sitta skönt på foten måste du kunna röra dig lätt i dem.
Vad det gäller storlek vill du inte ha för stora pjäxor eftersom de då kommer att glappa och ge dig skavsår. Samtidigt ska du se till att ha tillräckligt med utrymme för en tunn socka och en tjockare extra socka, samt lite luft emellan tåspetsarna ock skridskon för att inte bli kall om fötterna.
Långfärdsskridskor – Bindningar
Det finns enklare långfärdsskridskor som istället för bindning fästs med remmar. En fördel med dem är, förutom priset, att du kan åka med dina vanliga vandringskängor. Nackdelen är att du får en sämre rörelsefrihet och känsla.
Om du åker lite mera eller vill få ut det bästa av dina turer bör du istället välja skridskor med bindning och då gäller det att välja mellan fast och lös häl. Med en fast häl spänner du fast pjäxan ungefär som i en slalomskida medan en lös häl endast spänns framtill som en längdskida.
Med en lös häl får du ett större rörelsespann och kan ta längre skär, men det kräver en något bättre teknik och är inte lika stadigt att åka med.
Ett budgettips för dig som även åker längdskidor är att skaffa långfärdsskridskor med samma bindning som dina längdskidor så att du kan använda samma pjäxor på både is och snö. Många längdskidor har NNN BC-bindning, med dem kan du använda samma pjäxor till både längdskidor och långfärdsskridskor.
Zandstra Track Mont BC – Långfärdsskridskor med NNN BC-bindning.
Zandstra Blade with Binding – Långfärdsskridskor med NNN BC-bindning.
Långfärdsskridskor – Säkerhetsutrustning
”Safety first”. Åk helst i sällskap och håll avstånd mellan varandra. Bestäm vem som ska ligga i täten, det bör vara den mer erfarne av er som kan fatta beslut om det är säkert att åka eller inte, samt vem som ska ligga sist och ansvara för att alla hänger med om ni är fler än två.
Om du saknar kompisar att åka med eller gärna vill träffa nya vänner med samma intresse så finns det en mängd olika sällskap för långfärdsskridskor att kontakta. De arrangerar ofta både kortare och längre turer i grupper som delas in i olika nivåer. De har en gedigen kunskap och erfarenhet och koll på aktuellt isläge vilket gör att du kan känna dig trygg. Dessutom är det oerhört roligt att åka med likasinnade.
Se också till att du har berättat för någon i din närhet när du ger dig ut och vart samt när du beräknar att vara tillbaka igen. Lyssna också på varningar från mer erfarna åkare och undvik dumdristiga beslut genom att säga ifrån när något inte känns bra. Det är bättre att vända tillbaka än att råka ut för en olycka.
Innan du ger dig iväg på din första tur måste du införskaffa isdubbar, ispikar/stavar, räddningslina samt flytväst eller en korrekt packad ryggsäck som är särskilt anpassad för just långfärdsskridskoåkning.
Stavar och ispikar
Du måste ha med dig åtminstone en ispik för att med jämna mellanrum kontrollera isens bärighet. Men det har blivit vanligt att ha med sig två så att de kan användas som stavar också.
Ett par stavar ger dig bättre balans i åkningen, de hjälper till att öka farten vid stakning, och de kan i nödfall användas om du ramlat i och måste häva dig upp ur vattnet.
Längden på dina skridskostavar ska vara sådan att de når dig upp till armhålan när du har skridskorna på.
Isdubbar och räddningslina
Isdubbarna ska sitta under halsen och vara försedda med en visselpipa så att du kan tillkalla hjälp. Räddningslinan ska sitta utanpå ryggsäcken så att du når den även om du har trillat i vattnet.
Skaffa isdubbar
Skaffa räddningslina
Skridskoryggsäck
Du kommer att behöva en bra och rymlig ryggsäck när du åker långfärdsskridskor. Du bör investera i en ryggsäck som är speciellt framtagen för långfärdsskridskoåkning:
Hur du packar din skridskoryggsäck
Fördelarna med skridsskoryggsäcken är att den har en grenrem som du fäster mellan benen (vilken hindrar att ryggsäcken åker upp om du trillar i vattnet precis som på en flytväst). Den har också smidiga lösningar för all utrustning och vattentäta fack inuti.
Saknar din ryggsäck det senare måste du komplettera din utrustning med vattentäta förvaringspåsar.
I din packning ska du förutom ombyte och säkerhetsutrustning (dessa går vi igenom alldeles strax) ha med första hjälpen-kit, mobiltelefon, och såklart matsäck och fältkök. Om du planerar att åka över rejält långa avstånd, då behöver du också komplettera med GPS.
Långfärdsskridskopaket för nybörjare
ÖrnMalm rekommenderar långfärdsskridskor samt tillhörande skerhetsutrustning från holländska Zandstra; ett utmärkt alternativ för nybörjare som önskar en skön åkkänsla och högsta tänkbara säkerhet på isen.
Nedan finner du hopsamlat alla de produkter från Zandstra som du behöver för en njutbar och säker långfärdsskridskotur. Det är endast pjäxorna som du behöver köpa från annan leverantör.
- Långfärdsskridskor från Zandstra
- Skenskydd från Zandstra
- Slipställ från Zandstra
- Slipsten från Zandstra
- Stavar/ispikar från Zandstra
- Isdubbar från Zandstra
- Räddningslina från Zandstra
- Skridskoryggsäck från Zandstra
Klä dig rätt för långfärdsskridskor
På samma sätt som med turskidåkning så ska du tänka lager på lager när det kommer till klädseln. Medan du åker blir du varm och kanske till och med svettig. Då behöver du kunna skala av några plagg som du sedan kan ta på dig igen när du rastar eller om vädret ändras.
Du behöver följande kläder på dina långfärdsskridskoturer:
- Vind- och vattentäta skalytterplagg (dam, herr)
- Underkläder (dam, herr)
- Strumpor (dam, herr)
- Mössa (dam, herr)
- Vantar (dam, herr)
Om du ramlar i vattnet är det livsviktigt att du snabbt får av dig de blöta kläderna och sätter på torrt, annars fortsätter nedkylningen. Du behöver således bära med dig en komplett uppsättning av ombyte i en vattentät packpåse.
Kom också ihåg att vårda dina skalkläder med omsorg så att dem håller så länge som möjligt med hjälp av denna kompletta guide.
Israpporten – håll dig uppdaterad
”Som isarna när det blir vår” sjöng Orup, och ja, isläget kan verkligen vända snabbt. Ta därför som vana att alltid kontrollera israpporten innan du ger dig ut. Bara för att isen var bra på ett visst ställe för några dagar sedan behöver den inte vara det nu.
Skridskokarta Stockholm
För er som bor i Stockholmstrakterna – här hittar ni skridskokartorna för era hemtrakter:
Skridskokarta Mälaren
Skridskokarta Stockholms skärgård – norra
Skridskokarta Stockholms skärgård – södra
Tips på långfärdsskridskoåkning för hela familjen
Långfärdsskridskor är en perfekt aktivitet för hela familjen; minstingen kan med fördel åka i en släde. Fokusera på vägen, inte målet, och åk bara så länge som barnen tycker att det är kul. Du vill ju att de ska vara pigga på att följa med ut igen.
Ta med matsäck och sittunderlag för att kunna rasta varsomhelst och vila benen. Packa också med lite goda snacks. En chokladbit en gång i kvarten gör åkningen till en skattjakt med härliga belöningar längs med vägen.
Låt barnen gärna bära en egen ryggsäck; det får dem att känna sig mer delaktiga, men packa lätt. Deras ombyte kan du istället packa i din egen ryggsäck.