Träning & Hälsa

Halv Ironman (”Ironman 70.3”) – Komplett guide

Har du börjat med triathlon och har siktet inställt på en Halv Ironman? Då har du kommit rätt! Här kommer en komplett guide för dig! Börja med att se videon där du följa med på ett triathlon-äventyr till soliga Marbella i Spanien. Därefter grottar du ner dig i detaljerna med hjälp av nedanstående artikel.

Halv Ironman

Halv Ironman-distansen utgörs av:

  • 1,9 km simning
  • 90 km cykling
  • 21 098 m (ett halvmaraton) löpning

Halv Ironman-distans kallas också för Ironman 70.3, där 70.3 är den totala sträckan i miles, vilket motsvarar 113,0 km.

Halv Ironman träningsprogram

Jag uppmanar dig som är nybliven triathlet att köra en Halv Ironman innan du ger dig på en Ironman. Behöver du hjälp på vägen dit med ett individanpassat kost- och träningsprogram? ÖrnMalm Triathlon erbjuder triathlon-coaching online.

I samma andetag så passar jag också på att uppmana dig till att INTE titulera dig som ”Ironman” när du väl har tagit dig igenom en halv Ironman.

Varför?

Därför att det är JÄTTESTOR skillnad på halv Ironman och Ironman. De allra flesta människor som springer på kontinuerlig basis, som har suttit på en cykel åtminstone i ungdomens dagar, och som kan ta sig fram i vattnet med hjälp av bröstsim kommer att klara av en halv Ironman med hjälp av den rätta utrustningen och förberedelserna.

För dig som redan är vältränad kommer halv Ironman-träningen och förberedelserna till stor del kretsa kring att bekanta dig med landsvägscykeln och simtekniken. För dig som inte är vältränad handlar det i första taget om att bli en löpare som klarar av att springa 21 km i sträck.

Men för att klara av ett Ironman-lopp såsom Laponia Triathlon eller Kalmar Ironman krävs en HELT annan nivå av fysisk och mental styrka och uthållighet. Du måste ha utmanat din kropp med hård och kontinuerlig fysisk belastning under flertal år, belastning som till stor del involverar just simning, cykling och löpning. Inte fotboll, inte padel, inte löpning, utan just simning, cykling OCH löpning.

Träna inför halv Ironman (Ironman 70.3)

Så då är frågan; hur tufft är och utmanande lopp är en halv Ironman? Hur hårt och hur mycket behöver jag träna för att klara av det? Generellt kan man säga att ett marathonlopp är ett tuffare, mer utmanande lopp som kräver mer träning och förberedelser än en halv Ironman.

Att simma och cykla i ett bra antal timmar innan du ska springa 21km är tufft, men det är ännu jobbigare att springa alla de 42,2 kilometrarna av ett marathonlopp i sträck, då du håller på och nöter på exakt samma muskler timme in och timme ut. Det som gör en halv Ironman enklare / mindre fysiskt krävande är just variationen av de tre olika grenarna. JA, loppet pågår under många timmar, men det nöter inte på exakt samma muskulatur hela tiden såsom ett marathonlopp gör.

Nu kanske du undrar varför väljer jag att ”nedvärdera” halv-Ironmandistansen genom att skriva att till och med ett marathonlopp är ett tuffare lopp än en halv Ironman?

Därför att det är bara så det är. Acceptera fakta, skjut inte budbäraren. Mitt jobb är att förbereda dig mentalt och fysiskt för en halv Ironman, och nu vet du att du kommer att fixa det!

Halv Ironman i Sverige

Ironman 70.3 Jönköping är det officiella Ironman 70.3-loppet i Sverige, men det finns också flertalet andra lopp på samma distans (men som inte går under varumärket ”Ironman 70.3). Dessa är bland annat Borås Triathlon och Sala Silverman.

Halv Ironman tider

7 timmar och 32 minuter tog jag på mig under mitt första halv Ironman-lopp. Det är inte en bra tid, men det är en tid som är respektabel för en triathlet som legat nerbäddad i feber natten innan tävlingen.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *